|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
racka11 Član

Pridružen-a: Tor 11 Okt 2005 21:17 Prispevkov: 10 Aktiv.: 0.04
|
Objavljeno: Tor Okt 11, 2005 9:52 pm Naslov sporočila: regulator vrtljajev 750W motorja |
|
|
Imam 750W motor 220V, vse jermenice in ostale pripomočke, vendar mi manjka najvažnejše - regulator hitrosti motorja oz. freq. regulator. Motor bi uporabljal za vreteno oblikovanja gline in bi se moral vrteti od 1 o/sec - cca 100 o/sec.
Ker so originalna vretena prilično draga me zanima ali lahko iz različnih el. delov sam sestavim tak regulator in kje naj poiščem načrt zanj.
Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Okt 11, 2005 10:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bi nam najprej zaupal za kakšen motor gre, bi bilo dosti laže. Je to enofazni asinhroni motor, krtačni.....
Imaš pa precej hude zahteve po širini regulacijskega območja 60 - 6000 vrt./min, v katerem naj bi motor deloval stabilno. Če je motor asinhroni, potem je bolje, da pozabiš na samogradnjo regulatorja, je ceneje kupiti frekvenčni pretvornik, za krtačni motor, pa bo problem prej omenjena širina regulacijskega območja.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
racka11 Član

|
Objavljeno: Sre Okt 12, 2005 5:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor. Ja tako je to, če imaš preveč stvari v glavi. Motor je asinhroni. Regulacija pa bi morala potekati stabilno v tem območju, ker gre za vreteno in so potrebni enakomerni obrati. Pa še največji problem je ta, da je to vreteno za ženo, ki ji je bolj težko dopovedati, da se to ne da narediti točno tako kot si želi.
Predlagate mi freq. regulator. Zanima me, na kaj moram paziti pri nabavi te komponente.
Lep pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Okt 12, 2005 5:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Res, edina varianta za regulacijo asihronskega motorja je frekvenčni pretvornik. Pri izbiri je pomembno kako bo delovno območje vrtljajev. Če bo to zelo nizko, mora biti tak, ki omogoča vektorsko regulacijo (velik moment pri malih vrtlajih) Poleg tega bo potrebno zagotoviti dodatno hlajenje motorja, kajti zaradi nizkih obratov lastni ventilator na motorju ne bo zadosti hladil. Frekvenčnih je tudi več vrst, glede na priklopno napetost. Obstajajo taki za enofazno. oz trifazni priklop na tri faze. Kako je z regulaijo enofaznega motorja pa ne vem. S tem še nisem imel opravka.
Ena "low cost" varianta je Siemensov Micro Master. Enostaven majhen ter cenovno sprejemliv pretvornik. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1905 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Pet Okt 21, 2005 5:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Enkrat sem videl tako vreteno izdelano iz motorja in jermenice pralnega stroja.
Imelo je sicer le dve brzini-normalno in centrifugo
Mislim,da bi se ti splacalo pogledati za kaksen novejsi pralni stroj z kolektorskim motorjem in regulacijo obratov.Bo verjetno ceneje kot frekvencnik.
Kaksen serviser ti bo povedal pa tocen pinout regulatorja.
Sam sem na takem motorju preizkusil kar regulator za luc in je delovalo. _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
racka11 Član

|
Objavljeno: Pet Okt 21, 2005 6:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za idejo. Nekje sem staknil industrijski sušilni stroj za perilo in iz njega pobral vse vrteče se dele in sem res sestavil vreteno. Tudi z regulatorjem za luč sem poizkusil, vendar sem nasel samo 5A, tako da bi ga z motorjem verjetno prekuril in ga zato se nisem povezal. Nasel pa sem nacrt in sedaj nabavljam dele za izdelavo taksnega regulatorja. Ne bo sicer izgledal kot kupljen, upam, pa da bo deloval. Javim!
Vseeno hvala za idejo o regulatorju pralnega stroja. Če se izjalovi vse ostalo, bom poizkusil še s tem. Max. hitrost vretena je lahko 250 u/min, drugače bom glino pobiral iz vseh sten...
Pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
racka11 Član

|
Objavljeno: Čet Nov 03, 2005 9:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Koncno sem nasel regulator preko trgovine, vse zvezal in zadeva deluje, vendar je spet nastal drug problem. Motor se zelo greje in po cca. 5minutah pocasnega vrtenja zacne samodejno delovati z polno mocjo. Sedaj bom probal elektroniko regulatorja dati v kovinsko cev in jo hladiti z ventilatorjem. Res me zanima ce bo delovalo oz. pomagalo?! Regulator sem nasel v Conrad katalogu.
Pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
servisant Član

Pridružen-a: Čet 13 Okt 2005 16:05 Prispevkov: 31 Aktiv.: 0.13 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Pet Nov 04, 2005 12:55 am Naslov sporočila: |
|
|
racka11 je napisal/a: |
Koncno sem nasel regulator preko trgovine, vse zvezal in zadeva deluje, vendar je spet nastal drug problem. Motor se zelo greje in po cca. 5minutah pocasnega vrtenja zacne samodejno delovati z polno mocjo. Sedaj bom probal elektroniko regulatorja dati v kovinsko cev in jo hladiti z ventilatorjem. Res me zanima ce bo delovalo oz. pomagalo?! Regulator sem nasel v Conrad katalogu.
Pozdrav! |
oj!
ja pri nizkih obratih s freq regulatorjem je po navadi potrebno el motor prisilno hladiti (montaža ventilatorja ki ves čas obratuje.
Pri regulaciji s frekvenčnim regulatorjem smo pač omejeni na eni strani z zmogljivostjo ležajev (v primeru višje frekv kot je predvidena za el. motor ) pri nizkih obratih pa s hlajenjem (saj se veternica ki je fiksirana na motor vrti s hitrostjo motorja in je hlajenje nezadostno pri nizkih obratih.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni