www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Nekaj vprašanj

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
obi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Apr 2011 7:28
Aktiv.: 0.52

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 30, 2012 12:54 am    Naslov sporočila:  Nekaj vprašanj Odgovori s citatom

Lep pozdrav

Nisem, bog ve kaj aktiven na forumu zato pišem v temo za začetnike. Vprašanje je sledeče:
Zanima me kako se reče stvarci katera se najde na večini vrtalnikov. Zadevica je v obliki vrtljivega gumba na stikalu za vžig oz. zagon vrtalnika in v bistvu omejuje maksimalne obrate vrtalnika. Ali gre za kakšen voltage regulator ali kaj podobnega in ali lahko zadevico uporabim v kakšni drugi napravici kateri bi tudi hotel regulirati končno hitrost vrtljajev?

Hvala za odgovore.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.18
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 30, 2012 7:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je... to je regulator. Drugače pa nikar ne podiraj očetove mašine, da ga boš sprobal še na drugih stvareh... malo poišči po forumu in si naredi svojega....
obi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 30, 2012 8:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem imel tega v mislih. Very Happy sem že malo prestar za podiranje očetove mašine si jo moram sam kupit Very Happy. Samo zanimal me je če je kdo že to delal na Frommu ker sem iskal pa nisem nikjer nič podobnega našel.
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.96
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 30, 2012 8:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dosti je bilo napisnega na to temo.

Prvi zadetek na Googlu je že pravi!

iskanje

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.17
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 30, 2012 9:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Osebno vidim problem v tem, da so vsi ti regulatorji regulatorji moči in ne hitrosti vrtenja, kar bi bilo zaželjeno.
Pri vrtanju je namreč obremenitev svedra različna, glede na to, ali bolj ali manj pritisnemo sveder v materijal. Pri regulatorjih moči, (to so v glavnem vsi), ko zmanjšamo pritisk, obrati narastejo, ko pritisnemo, se obrati padejo. To je pri delu moteče in kar naprej moramo kompenzirati ta pojav tako, da bolj ali manj pritiskamo na gumb za moč.

Tisti, ki bi naredil res pravi regulator za obrate, in tak projekt tukaj objavil, bi naredil dobro delo.
Nazaj na vrh
obi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 30, 2012 9:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok se pardoniram za mojo nevšečnost glede iskanja na forumu, kar se tiče pa iskanja v googlu je pa tako da znam strica "googla" marsikaj vprašat in sem tudi našel sledeče.

Triac regulator števila vrtljajev in moči triac regulator

Pa me zanima ali bo dovolj za regulacijo vrtljajev različnega električnega ročnega orodja:
vrtalnik do 800 W
kotni brusilnik - majhen, za plošče do max premera 115m, nekje do 900 W
ventilator (tukaj Wataže ne vem točno)
spajkalnik do 40 W
Vem, da moram zadevico pritrditi na dovolj veliko hladilno telo da se bo hladila in pa da potrebujem še potenciometer za regulacijo.

Kar se pa tiče kolegova predloga pa nebi bilo slabo. V mojem primeru je obremenitev minimalna tako da padec obratov niti ni tako velik. Bi pa bilo dobrodošlo da bi se nekdo to spravil narediti in publicirati.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.53
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 30, 2012 9:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bo ob primernem hlajenju dovolj ja. Zakaj bi pa kotni brusilki reguliral obrate? To se mi namreč zdi zelo nesmiselno. Razen, če bi hotel npr. polirati avto z njo.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.65
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 30, 2012 11:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vilko, BlacknDecker je svoje čase prodajal tako mašinco - jo imam doma...ima pravi regulator, ker ima na osi motorja senzor obratov. Na vrtalki nastaviš željene obrate in to drži. So jo pa relativno kmalu vzeli iz prodaje zaradi preprostega razloga: nenormalno umiranje motorja. Zakaj? Ker elektronika za vsako ceno želi držati obrate. In potem nekdo nastavi npr. 500 obratov, vstavi velik sveder in gasa... In ker obrati začno padati, elektronika "odpre ventil" in pošlje polnih 230V na praktično stoječ motor. Revež seveda ne zdrži vročine in umre. V bivši firmi smo tako eno kmalu uničili, jaz pa vedno, ko vrtam z njo pazim na to...
Problem te vrtalke je bil po moje samo odsotnost dveh mehanskih prestav, ki bi ji povečala navor. Je pa drugače odlična zadeva za vrtanje velikih lukenj - namreč elektronika ima zelo koristen dodatek: če sveder "zagrabi", le-ta takoj izklopi elektriko in tako zmanjša možnost lomljenja roke ali prstov.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 30, 2012 12:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Protonček, podobno ima moj star Iskrin nadrezkar. Lepo drži vrtljaje, če ga pa preteraš, se izklopi. Super stvar.
Nazaj na vrh
obi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 30, 2012 1:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@ PZUFIC - kotni brusilnik sem predelal za brušenje ene druge stvari pri kateri rabiš veliko manj kot 11k obratov, da bi pa deval velike količine ojru iz denarnice za bosch-evo mašino na kateri lahko reguliraš obrate od 3 do 11k mi pa ni v interesu še posebej če to zadevo rabim recimo enkrat na mesec. Na koncu koncev pa lahko bi tudi uporabil zadevo za poliranje avtomobilov ampak kot sekundarni polirnik, ker primarnega z ploščo 150mm imam.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 30, 2012 4:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Žal ima BD napako pri designu elektronike, kajti izklopi samo takrat, ko pride do nenadnega sunka( ko zagrabi sveder), ne pa tudi pri preobremenitvi. Ravno zato jim je po moje kurilo motorje, ker si lahko držal ubogo mašinco četrt ure, pa elektronika ni izklopila.
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.15
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 30, 2012 6:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kotni brusilki ne nižat vrtljajev, saj bo ostala brez hlajenja in bo na hitro odpovedala. To je tudi osnovni problem že omenjene BD regulacije. Elektronika res ni spustila skozi večjega toka od nazivnega, ni pa se upoštevalo, da ima motor z nižjimi vrtljaji nezadostno hlajenje.

Nabavi namensko za poliranje, Vse je isto, samo prestavo v reduktorju ima večjo. In niso drage, če ne greš nabavljat nekega precenjenega klumpa.

Za ostale stvari, ki jih naštevaš. Ventilator, kakšen motor? Če je asinhronski (večinoma), tak način regulacije ni preveč primeren, saj bi v skrajnem primeru na ta način skuril motor.

Spajkalnik, večina teh regulatorjev ne dela dobro z bremeni manjšimi od nekje 40 W. Torej, lahko bo v redu, ni pa nujno.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 30, 2012 7:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podoben regulator v luči npr. z žarnico 25W samo čudno utripa. Mora biti najmanj 40W notri, da dela v redu.
Hlajenje je gotovo slabše, to je res. In po moje so motorji, ki imajo vgrajeno regulacijo že v osnovi narejeni malo drugače.
Pri BD je problem tudi npr. Ta da lahko mašino med delovanjem polnoma zaustaviš, pa še ne bo izklopila, če je ta ustavitev ne bo hitra, ampak počasna. In takrat se samo kaditi začne iz nje...
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.15
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 30, 2012 9:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rotor (z vetrnico) in stator, so bili vsaj pri Iskra orodju isti (ista številka rezervnega dela), regulator je bil samo opcija. Največ kar je bilo, je bila nekoliko reducirana moč pri strojčkih, ki so imeli vrtenje v obe smeri.

Zelo dvomim, da je kje drugače.

Pri teh strojčkih je potrebno upoštevati eno zelo pomembno dejstvo, na katero se rado pozablja.

Kljub morebitni omejitvi toka (ki je bila hvaljena pri teh BD strojčkih), to ne reši osnovnega problema, izkoristki teh strojev so nizki, le okoli 50% dovedene moči pride na orodje, vse ostalo se spremeni v toploto in nekaj malega hrupa (v primerjavi koliko W gre v toploto in koliko v hrup).

In posledično motor (ki je od vseh delov stojčka najbolj občutljiv na vročino, zelo hitro skuriš z nazivnim tokom, če motorju hlajenje iz nekega razloga odpove ali nima takega učinkja kot je mišljeno.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 11 dni