|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
folc Član

Pridružen-a: Pon 16 Nov 2009 21:25 Prispevkov: 678 Aktiv.: 3.56 Kraj: Nekje med NG in Tolminom
|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2011 9:47 pm Naslov sporočila: domači strežnik / server |
|
|
torej želja je da si doma napravim svoj lasten strežnik, kateri bi poganjal apache in MySQL za spletno stran, ter file maneger da bi lahko od kjerkoli dostopal do nekaterih datotek na serverju.
Seveda se tu zadeva še ne konča, kajti če bi se dalo bi imel tudi možnost da se mi server zažene le ko ga potrebujem (za začetek nebi tekel 24/7)
torej kaj vas sprašujem:
prvo kot prvo strojna oprema:
koliko močan računalnik / strežnik ... kaj vi priporočate
drugo programska oprema...
ja verjamem da je windows najlažji ... a osebno bi poskusil linux.. a nevem katerega bi vsel.. ali to server... ali bi raje ubuntu uporabil kot server.. malo sem zmeden
no tu pa nastopite vi...
hvala za odgovore, nasvete...
LP, Rok
PS. upam da sem umestil pod pravo temo, če ne se opravičujem _________________ elektrika je edina baba, k se ne pusti šlatat
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.59 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2011 9:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne dolgo nazaj je bila že odprta identična tema. Malo pobrskaj... _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
folc Član

Pridružen-a: Pon 16 Nov 2009 21:25 Prispevkov: 678 Aktiv.: 3.56 Kraj: Nekje med NG in Tolminom
|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2011 9:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
@aly brskam a ne najdem... očitno se ne znajdem več v iskalniku  _________________ elektrika je edina baba, k se ne pusti šlatat
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09 Prispevkov: 1660 Aktiv.: 8.68 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2011 9:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moje mnenje;
Za to kar si ti naštel bi ti bila dovolj ena Atom powered kištica. Malo pokuri, da se naredit s pasivnim hlajenjem (če sovražiš hrup tako kot jaz potem je to od boga dano), pa še majhna je in lahko jo porineš praktično kamorkoli - platke so mini ITX formata, posledično tudi ohišja niso bistveno večja. Alternativa je seveda "pravi" namenski quad Xeon "oh in sploh" strežnik, kateri pa vsaj glede na tvoje zahteve ne upraviči vseh stroškov, ki jih s sabo prinese.
Kar se OS-a tiče; linux je popolnoma suverena zadeva kar se tega tiče in sama namestitev Apache-ja in MySQL-a ni bistveno težja kot na Windows okolju. Ubuntu server bi bil za to čisto primeren. Videl sem jih že kar nekaj v "akciji" in zadeva dela kot mora. Isto velja tudi za Windows server (2003,2008), gre pa Apache in MySQL tudi na Windows XP, če je treba.
Možnosti je torej veliko - jaz osebno bolj kot ne delam na Windows okolju, ampak tudi kakšen Linux (OpenSuse in Kubuntu še najraje) postavim in se igram.
LP _________________ As every cat owner knows, nobody owns a cat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
folc Član

|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2011 10:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
@elson2k hvala za to mnenje... ja te mini ITX sem gledal ja sam je cena nekam zasoljena za začetni vložek...
me pa zanima kaj kakšne naj bi bile strojne zahteve... kot naprimer moč procesorja, RAM, diskovje (prostor in razporeditev particij) _________________ elektrika je edina baba, k se ne pusti šlatat
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
yacksy Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27 Prispevkov: 499 Aktiv.: 2.62 Kraj: Okolica Šmarjeških toplic
|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2011 10:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni se tale strežniček zelo dopade. Tole ima 2 jedrni AMD-jev procesor (ki podpira tudi virtualizacijo), ECC RAM ter kletko za 4 SATA diske. Gor daš še en Linux in imaš dejansko igračko na kateri lahko preizkusiš vse - od virtualiacije, malo morje različnih strežnikov in še kaj. Zadeva se hladi z 12x12 ventilatorjem, tako da je praktično neslišen. Pa še pokuri zelo malo elektrike. _________________ [slovenščina je zame španska vas] happens. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09 Prispevkov: 1660 Aktiv.: 8.68 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2011 10:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda se lahko za eksperimentiranje uporabi tudi navadna "kišta", jasno. Pa da se ne boš zakopal v neke hude investicije, si nabavi kakšno rabljeno HP ali Lenovo mašino (ponavadi so prijetno tihe), ranga P4 3.0, če je kaj boljšega (Core2Duo) toliko bolje. RAM-a naj bo vsaj 2GB, diskovje pa čisto od tvojih potreb - kaj bi rad imel na voljo z oddaljene lokacije. Sam operacijski sistem z nameščenima Apachem in MySQL-om (če govoriva o Ubuntu inštalaciji) ne bi smel zasest več kot 2-3GB prostora na diskovju. Kako imaš particije razdeljene (če je že več particij) je pač stvar izbire, ni pa nujno imet ločenih particij za sistem in podatke. _________________ As every cat owner knows, nobody owns a cat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
folc Član

|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2011 10:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
kaj pa menite o teh tipih strežnikov?
Dell™ PowerEdge™ 650
ali pa
IBM xSeries 335,19" 1U _________________ elektrika je edina baba, k se ne pusti šlatat
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
yacksy Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27 Prispevkov: 499 Aktiv.: 2.62 Kraj: Okolica Šmarjeških toplic
|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2011 10:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glasno in energetsko požrešno. _________________ [slovenščina je zame španska vas] happens. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
folc Član

|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2011 10:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
me presenečaš z odkritim injedernatim odgovorom... kajti en kolega mi je rekel da je to prava stvar zame.. tiho in varčno tako da sedaj sem pa skoraj da v dilemi
je pa res da se sam ne spozna veliko na strežnike... a več kot jaz defenitivno
se pravi bom raje ITX iskal  _________________ elektrika je edina baba, k se ne pusti šlatat
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
yacksy Član

|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2011 10:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Načeloma je tako, da karkoli paše v 19'' rack je narejeno tako, da je vsaj spodobno hitro in ne povsem tiho. Energetska varčnost tu seveda ni na prvem mestu.
Kar se mene tiče za doma potrebuješ en mlinček, ki ne pokuri veliko, je lepo tiho ampak kljub temu da nekaj od sebe. En primer sem ti dal zgoraj (sem bil prijetno presenečen, ko sem čez tisto škatlo uspel furat 400 sočasnih VoIP klicev pri 2000 aktivnih SIP klientih - seveda simulacija. Sem bil več kot impresioniran), je pa seveda tega veliko na trgu. _________________ [slovenščina je zame španska vas] happens. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2011 10:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Noben pravi strežnik (sploh pa 19" rack izvedba) ni tih, še manj varčen
Išči mini ITX ali pa vzemi kaj takega kot ti je yacksy svetoval, če želiš nekaj konkretnega za dlje časa
Za eksperimentiranje pa kot sem ti že zgoraj napisal, bo kakšna starejša kišta povsem ok. _________________ As every cat owner knows, nobody owns a cat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
folc Član

|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2011 10:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
hvala vam res.. sedaj vem vsja kaj iskati ... mislim da Bolha in kak Ebay vabita _________________ elektrika je edina baba, k se ne pusti šlatat
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37 Prispevkov: 987 Aktiv.: 4.15 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2011 11:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kar se porabe tiče: 1W 24/7 ≃ 1€ / leto.
Lp,
Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
folc Član

|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2011 11:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
@perer_nn hvala ti za to informacijo
čeprav v vednost ... na TŠC NG sta 2 študent anaredila raziskavo in ugotovila da naj bi en osebni računalnik ( seveda bolj novejši) porabil v enem dnevu normalne uporabe (s pomočjo merilnika so testirali en računalnik cel teden ali celo več v računalniški učilnici) ter prišli do sklepa da nas ta računalnik na dan stane skoraj da 1€ tako da... 365 dni v letu ... no saj znamo vsi računat  _________________ elektrika je edina baba, k se ne pusti šlatat
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni