www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Predelava CNC rezkalnega stroja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Mr. L
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 25 Okt 2011 17:04
Aktiv.: 0.04
Kraj: Okolica LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 29, 2011 8:38 pm    Naslov sporočila:  Predelava CNC rezkalnega stroja Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Doma imam star 3-osni CNC rezkalno-gravirni stroj.
Stroj je krmiljen z nekim namenskim programom ki temlji na DOS-u.
Ker je ta program rahlo za časom in ker obstoječi program omogoča le ročno programiranje enostavnejših ''oblik'' (črta, krog) bi rad sistem posodobil, da bi bil uporaben za rezkanje kompleksnejših modelov iz plastike (koterm,...) in lesa.

Ker sem po izobrazbi strojnik (konstrukter) je zame krmilni del milo rečeno ''španska vas''.

Tukaj se s prošnjo obračam na vas; rabim pomoč nekoga, ki bi mi pomagal stroj posodobiti!

Stroj je trenutno v delujočem stanju, ima vse koračne motorje, krmilnike za koračne motorje, star DOS-based PC...
Sam ne vem niti ali so obstoječi krmilniki primerni oz uporabni za to predelavo. Stroj mislim poganjati z Mach3.
Trenutno je povezava med krmilniki in PC-jem izvedena preko LPT porta.

Slike obstoječega krmiljenja in koračnih motorjev:

Torej vsakršna pomoč je zelo zaželjena!
''Pomočniku'' sem pripravljen vloženo delo kompenzirati z €! Smile
Če je kakšen interesent naj me prosim kontaktira na ZS da mu pošljem kontaktne podatke!

Hvala in lep pozdrav!

L.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vinkel
Član
Član

Pridružen-a: Čet 15 Maj 2008 16:55
Aktiv.: 1.14
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 29, 2011 8:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pocukaj uporabnika BorisZ za rokav, morda se pri njem najde še kak 3-osni kontroler z manjšo napako. Potem rabiš še napajalnik, kjer lahko koristiš kar tega ki ga že imaš, saj je verjetno namenjen dotični mašini in dovolj zmogljiv. E

Star računalnik z LPT kartico imaš pa tudi verjetno še kakšen doma, Mach3 ali EMC2... in to bi bilo tako na hitro skorajda vse kar potrebuješ predelave na tem stroju.
Nazaj na vrh
6r360r
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 24 Feb 2008 1:41
Aktiv.: 0.03
Kraj: NM

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 29, 2011 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse, kar rabiš je računalnik z LPT portom in nameščen mach3 ali emc2. Nato nastaviš program in cnc bi moral dealati.
Nazaj na vrh
stane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Aktiv.: 5.78
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 29, 2011 10:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na hitro sem pogledal sliko in koliko se vidi mislim, da zaenkrat ne rabiš ničesar drugega kot en računalnik. Naložiš Mach povežeš LPT z tvojimi krmilniki in to je to.

LPT povežeš na 3 pin konektor, ki je na spodnji strani krmilnika.
Ostalo pusti kot je.

P.S.: Popravi kraj v profilu, mogoče ti bo sosed pomagal.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
stane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Aktiv.: 5.78
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 29, 2011 10:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj je na drugem koncu označenega kabla?

KrmilnikCNC1.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  54.09 KB
 Pogledana:  33 krat

KrmilnikCNC1.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Mr. L
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 30, 2011 12:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore!

Na drugi strani označenega kabla je LPT konektor!

Na konektorju imamo 2 bela kabla in enega sivega;
siv gre na senzorje skrajne lege (ko pride miza do konca sproži stikalo) katera sta tako na x kot y osi.
Eden od belih gre kot rečeno na LPT konektor, drugi beli pa gre na stikalo ki je na sliki obkroženo z modro.
To stikalo se uporablja za sproženje programa; stroj se je včasih uporabljal za serijsko vlivanje lepila v pravokotni model torej ko je bil gib končan si vstavil novi model, pritisnil tipko in stroj je opravil nov hod.

Torej rabim dobiti boljši PC, vanj vstaviti kartico z LPT portom (nabavim lahko TU), naložiti Mach3, nastaviti program in bo delovalo?
Nazaj na vrh
dingo
Član
Član

Pridružen-a: Sob 03 Dec 2005 21:52
Aktiv.: 1.15
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 30, 2011 12:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem imel takšne krmilnike.Priklopna napetost je lahko do 100V
in izhodi do 8A in podpirajo step in dir.
Se pravi: dobiš en novejši računalnik, instaliraš Mach in se malo poigraš z nastavitvami.

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.61
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 30, 2011 1:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če si ogledaš zgoraj - tako bodo tvoja sporočila izgledala čez kakšen mesec ali dva, ko bodo na sranje.si spet pobrkljali datoteke.

Skladno s 6. členom pravil sem jaz namesto tebe pripel slike.
:adminedit:

2011-10-25-154442.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  74.03 KB
 Pogledana:  2 krat

2011-10-25-154442.jpg

2011-11-29-134112.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  310.27 KB
 Pogledana:  6 krat

2011-11-29-134112.jpg

2011-11-29-224009.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  179.22 KB
 Pogledana:  3 krat

2011-11-29-224009.jpg

Mr. L
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 30, 2011 4:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z veseljem sporočam da ste imeli prav!
Po 8-urnem igranju mi je končno uspelo! Mašinca mi je narisala ''Roadrunnerja''! Very Happy

2011-11-30 14.36.41.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.13 MB
 Pogledana:  39 krat

2011-11-30 14.36.41.jpg

Nazaj na vrh
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.19
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 30, 2011 4:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Applause

Obilo veselja z njo!

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni