|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Mr. L Neznanec

Pridružen-a: Tor 25 Okt 2011 17:04 Prispevkov: 7 Aktiv.: 0.04 Kraj: Okolica LJ
|
Objavljeno: Tor Nov 29, 2011 8:38 pm Naslov sporočila: Predelava CNC rezkalnega stroja |
|
|
Pozdravljeni!
Doma imam star 3-osni CNC rezkalno-gravirni stroj.
Stroj je krmiljen z nekim namenskim programom ki temlji na DOS-u.
Ker je ta program rahlo za časom in ker obstoječi program omogoča le ročno programiranje enostavnejših ''oblik'' (črta, krog) bi rad sistem posodobil, da bi bil uporaben za rezkanje kompleksnejših modelov iz plastike (koterm,...) in lesa.
Ker sem po izobrazbi strojnik (konstrukter) je zame krmilni del milo rečeno ''španska vas''.
Tukaj se s prošnjo obračam na vas; rabim pomoč nekoga, ki bi mi pomagal stroj posodobiti!
Stroj je trenutno v delujočem stanju, ima vse koračne motorje, krmilnike za koračne motorje, star DOS-based PC...
Sam ne vem niti ali so obstoječi krmilniki primerni oz uporabni za to predelavo. Stroj mislim poganjati z Mach3.
Trenutno je povezava med krmilniki in PC-jem izvedena preko LPT porta.
Slike obstoječega krmiljenja in koračnih motorjev:
Torej vsakršna pomoč je zelo zaželjena!
''Pomočniku'' sem pripravljen vloženo delo kompenzirati z €!
Če je kakšen interesent naj me prosim kontaktira na ZS da mu pošljem kontaktne podatke!
Hvala in lep pozdrav!
L.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vinkel Član

Pridružen-a: Čet 15 Maj 2008 16:55 Prispevkov: 237 Aktiv.: 1.14 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Nov 29, 2011 8:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pocukaj uporabnika BorisZ za rokav, morda se pri njem najde še kak 3-osni kontroler z manjšo napako. Potem rabiš še napajalnik, kjer lahko koristiš kar tega ki ga že imaš, saj je verjetno namenjen dotični mašini in dovolj zmogljiv. E
Star računalnik z LPT kartico imaš pa tudi verjetno še kakšen doma, Mach3 ali EMC2... in to bi bilo tako na hitro skorajda vse kar potrebuješ predelave na tem stroju.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6r360r Neznanec

Pridružen-a: Ned 24 Feb 2008 1:41 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.03 Kraj: NM
|
Objavljeno: Tor Nov 29, 2011 10:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vse, kar rabiš je računalnik z LPT portom in nameščen mach3 ali emc2. Nato nastaviš program in cnc bi moral dealati.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stane Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19 Prispevkov: 1281 Aktiv.: 5.78 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Tor Nov 29, 2011 10:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na hitro sem pogledal sliko in koliko se vidi mislim, da zaenkrat ne rabiš ničesar drugega kot en računalnik. Naložiš Mach povežeš LPT z tvojimi krmilniki in to je to.
LPT povežeš na 3 pin konektor, ki je na spodnji strani krmilnika.
Ostalo pusti kot je.
P.S.: Popravi kraj v profilu, mogoče ti bo sosed pomagal.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stane Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19 Prispevkov: 1281 Aktiv.: 5.78 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Tor Nov 29, 2011 10:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj je na drugem koncu označenega kabla?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
54.09 KB |
Pogledana: |
33 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mr. L Neznanec

|
Objavljeno: Sre Nov 30, 2011 12:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore!
Na drugi strani označenega kabla je LPT konektor!
Na konektorju imamo 2 bela kabla in enega sivega;
siv gre na senzorje skrajne lege (ko pride miza do konca sproži stikalo) katera sta tako na x kot y osi.
Eden od belih gre kot rečeno na LPT konektor, drugi beli pa gre na stikalo ki je na sliki obkroženo z modro.
To stikalo se uporablja za sproženje programa; stroj se je včasih uporabljal za serijsko vlivanje lepila v pravokotni model torej ko je bil gib končan si vstavil novi model, pritisnil tipko in stroj je opravil nov hod.
Torej rabim dobiti boljši PC, vanj vstaviti kartico z LPT portom (nabavim lahko TU), naložiti Mach3, nastaviti program in bo delovalo?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dingo Član

Pridružen-a: Sob 03 Dec 2005 21:52 Prispevkov: 274 Aktiv.: 1.15 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: Sre Nov 30, 2011 12:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem imel takšne krmilnike.Priklopna napetost je lahko do 100V
in izhodi do 8A in podpirajo step in dir.
Se pravi: dobiš en novejši računalnik, instaliraš Mach in se malo poigraš z nastavitvami.
_________________ Vedno me kaj zanima.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.61 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Nov 30, 2011 1:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Če si ogledaš zgoraj - tako bodo tvoja sporočila izgledala čez kakšen mesec ali dva, ko bodo na sranje.si spet pobrkljali datoteke.
Skladno s 6. členom pravil sem jaz namesto tebe pripel slike.
|
74.03 KB |
2 krat |

|
|
310.27 KB |
6 krat |

|
|
179.22 KB |
3 krat |

|
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mr. L Neznanec

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.19 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Sre Nov 30, 2011 4:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obilo veselja z njo!
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni