|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jure94 Član

Pridružen-a: Sre 05 Maj 2010 17:11 Prispevkov: 433 Aktiv.: 2.35 Kraj: Jesenice / Lj
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sadida Član

Pridružen-a: Pet 17 Apr 2009 12:53 Prispevkov: 636 Aktiv.: 3.23 Kraj: Zasavje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Sep 06, 2010 11:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sadida je napisal/a: |
Najbolje bo da začneš z Bascom jezikom. |
To je sicer naj enostavneša, a žal najslabša varianta.
Je že prav. Začni z assemblerjem in nadaljuj z C.
Za asm poskusi prebrat kar nabor instrukcij, ki ga dobiš na atmelovi strani. Za C pa bi ti priporočil CodeVisionAvr. Do 2 K kode je free. Ima pa zanimivega čarovnika, ki ti marsikaj postori sam na način, da se tudi kaj naučiš zraven. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo.
Nazadnje urejal/a VolkD Tor Sep 07, 2010 1:04 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sadida Član

Pridružen-a: Pet 17 Apr 2009 12:53 Prispevkov: 636 Aktiv.: 3.23 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Tor Sep 07, 2010 10:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Sam se sicer ne poslužujem bascoma, vendar kot sem videl ga uporablja dosti uporabnikov tega foruma, pa še literature ne primankuje. Ker pa nevem nič o bascomu, me pa zanima zakaj meniš, da je to najslabša izbira?
Pa hvala za link, tudi meni bo prišel prav.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Sep 07, 2010 11:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Sadida je napisal/a: |
Sam se sicer ne poslužujem bascoma, vendar kot sem videl ga uporablja dosti uporabnikov tega foruma, pa še literature ne primankuje....
lp |
Nisem prepričan, da tako zelo dosti. Na seznamu članov sem posortiral po število prispevkov. Med prvimi 50 -timi z največ prispevkov sem našel morda tri ali štiri.
Tisti, ki se profesionalno ukvarja s programiranjem po večini uporavlja C in dobro obvlada assembler.
Imam mlajšega sodelavca, ki je učil na eni iz med elektro šol praktični pouk. Sedaj je vodja elektro vzdrževanja v podjetju. Pred časom se je za lastne potrebne začel ućiti assembler. (v šoli so poučevali Bascom) Zakaj bo morda napisal sam, če bo prebral tole sporočilo - mislim, da je registriran na forumu. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sundancer Član

Pridružen-a: Ned 08 Avg 2004 22:30 Prispevkov: 374 Aktiv.: 1.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Sep 07, 2010 1:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z ucenjem bascoma ne dobis tapravega obcutka kaj se v mikrokontrolerju dogaja s spremenljivkami , ki jih dolocis v programu ter kako funkcionira strojna oprema v samem mikrokontrolerju kakor tudi zunanje naprave, ki jih priklapljas okrog njega (recimo LCD).
Pri C-ju pa se naucis poleg jezika samega tudi o delovanju mikrokontrolerja, ker je zasnova jezika pac taksna. Zato bo vsak taprav programer na podoen nacin skritiziral kakrsenkoli BASIC.
BASIC (bascom, visual basic..) je namenjen nekomu, ki nima blage veze o tem kako naj bi programiranje zgledalo in mu na nek nacin omogoci lazji pristop k pisanju kode. Ker je to dobro je hkrati tudi slabo. Zakaj? Ker nikoli ne dobis tapravega obcutka kaj se v mikrokontrolerju (ali pa racunalniku ce govorimo o visual basicu) in njegovi periferiji dogaja.
C je vsekakor bolj robusten in se ga splaca osvojiti pa ceprav v zivljenju nisi vrstice kode napisal. Jo pa se bos. Tudi sam sem zacel z BASIC-om na Commodore 64 in takrat se mi je zdelo kul (ok drugega niti nisem imel pri roki oziroma nisem niti razmisljal da bi posegel po cem drugem). Dandanes ti pa lahko povem, da ce bi se enkrat imel moznost ne bi niti zgubljal casa z BASIC-om.
In se eno prednost vidim. Ko osvajas C osvajas se pripravljas hkrati tudi na assembler ampak se tega niti ne zavedas dokler ne zacnes v assemblerju pisat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.79 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Tor Sep 07, 2010 1:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vse je odvisno od tega zakaj se misliš učiti. Za hobi je bascom dovolj. Za profi uporabo je pa seveda boljši asembler. Dejstvo je da preden se bo naučil asembler bo z bascomom naredil že kar nekaj projektov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sundancer Član

Pridružen-a: Ned 08 Avg 2004 22:30 Prispevkov: 374 Aktiv.: 1.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Sep 07, 2010 1:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
no da se enkrat povem nakratko:
vzemi BASCOM, ce zelis da ti par LED-ic brni okrog vezja ali da na LCD zasloncek izpisujes temperaturo senzorja, ki ga bos dal slej ko prej pod pazduho...
ko bos zelel kaj vec in bos se enkrat prebral moj prejsnji post ti bo jasno kaj sem hotel povedat  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.71 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Tor Sep 07, 2010 2:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
No pri meni je podoben problem v soli v cetrtek pricnemo s Basicom, sam bi seveda raje probal C ipd. In tudi jih bom, v soli to ne bo slo zato bom to storil sam... Samo me zanima ali mi bo Basic prisel v postev (znanje programiranja) da bom s tem kaj prej obvladal C...? _________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jure94 Član

Pridružen-a: Sre 05 Maj 2010 17:11 Prispevkov: 433 Aktiv.: 2.35 Kraj: Jesenice / Lj
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3359 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sre Sep 08, 2010 3:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Spet je nekdo sprožil versko vojno!
Vsak cigan svojega konja hvali. In težko boš iz tega potegnil zaključke. Ko boš obvladal enega od teh orodij, boš tudi tu postal vnet zagovornik le tega.
Z Bascomom se da vse, vsaj jaz ne vem za problem, ki se z bascomom ne bi bil dal rešiti. Je pa vsak 'višji' programski jezik bolj potraten z mikroprocesorkimi zmogljivostmi, spominom in časovnimi cikli. Samo če imaš izredne potrebe po štednji z spominom in časom, tedaj je assembler prava pot. Osebno rajši vzamem večji mikrokrmilnik in uživam v programiranju z bascomom, namesto, da se mučim s programiranjem in štednjo vsakega bajta posebej.
Seveda je tudi C 'višji' jezik. Tudi s C-jem narediš udobno vse, če imaš na razpolago podprograme, funkcije, ki jih kličeš, kadar potrebuješ kompleksne zadeve.
Osebno uporabljam assemblerske podprograme v Bascomu zelo redko, res takrat, ko moram nekaj hitro šteti, ali kaj podobnega. Assembler in višji programski jeziki se lepo kombinirajo.
Primer: Z lopato narediš jamo točno tako, kot si želiš, a se boš namučil s kopanjem. Z rovokopačem, jo narediš hitreje, a ni precizno taka, kot bi bilo potrebno.
Večkrat pa se da kombinirati, tako da uporabiš za osnovna dela, rovokopač, in samo az finiširanje, če je sploh potrebno, lopato. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.43 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Sep 08, 2010 3:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni se zdi pomemben še ena reč: v Cju lahko programiraš praktično vse, Bascom pa je primeren le za AVR. Prehod na drug procesor je tako lahko precej bolj težaven, kot če uporabljaš C. _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.71 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Sre Sep 08, 2010 3:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha no torej prihajam do sklepa da naj se kar naucim vporabljati oba C in BASCOM  _________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jure94 Član

|
Objavljeno: Sre Sep 08, 2010 4:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem tudi sam prišel do istega sklepa  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.79 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Sep 08, 2010 4:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
...in poraja se četrto vprašanje: zakaj vraga bi hotel preiti na drug procesor? v začetku izbereš eno sorto in tam ostaneš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni