|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.66 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Sre Jul 06, 2011 2:24 pm Naslov sporočila: Prenapetostna zaščita za PC, modem |
|
|
Živjo.
No pred kratkim mi je gospa Strela lepo pokurila dosti dobre volje in denarja. Zato sem se odločil, da v kratkem času pripravim dobrodošlico, če se strela slučajno odloči, da ponovno obišče mojo hišo.
Zanimam se za nakup prenapetostne zaščite. Potrebujem nekaj za zaščito računalnikov, monitorjev, switch-ev, routerja, modema, laboratorijski usmernik, in podobne stvari. Skratka nekaj za omrežno napetost. Ločeno bi pa potreboval še eno zaščito za telefonsko linijo (modem imam na drugi lokaciji). Žal se na te zaščite ne spoznam kaj dosti. Ko berem forum, vidim, da obstajajo slabše in boljše zaščite. Rekel bi, da me skoraj zanimajo tiste ta malo boljše zaščite, če prav tu odštejem kak evro več. Zavedam se, da je najboljša zaščita izklop električnih naprav, vandar kaj ko ravno takrat ni bilo nikogar doma.
Za zaščito na omrežni napetosti bo verjetno prav prišel kak kakšen razdelilec z vgrajeno zaščito (kaj takšnega). Katero firmo oz. kateri izdelek priporočate? Kaj bi pa uporabil za zaščito telefonske linije? Smo naročniki SiOL VDSL in ISDN, tako, da zaščita ne sme motiti signala.
lp _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boriskozjan Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23 Prispevkov: 956 Aktiv.: 4.73 Kraj: Šmarje pri Jelšah
|
Objavljeno: Sre Jul 06, 2011 3:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najbolj zanesljiva zaščita je na žalost zavarovalna polica  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.22 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sre Jul 06, 2011 4:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Te stvari, ki jih naštevaš so zadnja stopnja v verigi zaščit. Njihov problem je, da ne zmorejo odvesti veliko uničevalne energije. Osnovni pogoj za njihovo delovanje je brezhibna ozemljitev v stavbi. S slabo ozemljitvijo so te zaščite blažev žegen.
In tudi v primeru dobre ozemljitve, so te zaščite dovolj dobre za kakšno malenkost, v primeru udara v bližini pa utegne biti razlika samo to, da bo poleg skurjenih naprav, skurjena še ta zaščita.
Pravilno in celostno izvedene zaščite pred strelo se začnejo s strelovodom, ustrezno zaščito že pri hišnem priključku, pravilno izvedenimi ozemljitvami in tako naprej. Vse skupaj stane veliko €€€, vendar tudi to ni 100% zaščita pred strelo.
Toliko v vednost za ne tako redek scenarij: Sem kupil tak in tak podaljšek z zaščito pred streo, med nevihto pa je skurilo vse na podaljšku in še podaljšek sam (ali samo podaljšek z zaščito je ostal cel)... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.75 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sre Jul 06, 2011 5:04 pm Naslov sporočila: Re: Prenapetostna zaščita za PC, modem |
|
|
Saran je napisal/a: |
Živjo.
No pred kratkim mi je gospa Strela lepo pokurila dosti dobre volje in denarja. Zato sem se odločil, da v kratkem času pripravim dobrodošlico, če se strela slučajno odloči, da ponovno obišče mojo hišo.
lp |
Če se da izklapljal naprave in potem ji boš lahko kazal sredinca. Se zgodi da kdaj iz nenada udari strela v napeljavo in ne moreš pri tem nič pomagati, ampak v tvojem primeru, da greš od hiše in ne izklopiš naprav je samo tvoja "šlamparija". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Sre Jul 06, 2011 5:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zjutraj je sijalo sonce in ni nič kazalo, da bo takšna nevihta, zato nisem ničesar izklopil. Ob enih se je nenadoma zoblačilo, ob pol dveh začne počasi deževati. Proti drugi uri pa se ulije kot iz škafa, ob 13:56 glede na moj log v računalniku pa je treščila strela nekje blizu in mi skurila elektroniko. Strelovod tu žal nič ne pomaga, če trešči nekje drugje v napeljavo. Skurilo mi je le par stvari, ne pa vsega. _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
yacksy Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27 Prispevkov: 499 Aktiv.: 2.63 Kraj: Okolica Šmarjeških toplic
|
Objavljeno: Sre Jul 06, 2011 11:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam imam zelo dobre izkušnje z Belkin-ovimi zaščitami (uporabljam predvsem za zaščito ADSL modema, kjer mi strela največkrat nagaja). Sicer niso najcenejše, je pa 5 let garancije, pa ko jo razbije strela dobiš novo v roku 3 tednov
Drugače pa itak, predno začne treskat gre elektronika skupaj s prenapetostno zaščito ven iz vtičnice. Samo včasih pa ne rata ... _________________ [slovenščina je zame španska vas] happens. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.75 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sre Jul 06, 2011 11:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saran je napisal/a: |
Zjutraj je sijalo sonce in ni nič kazalo, da bo takšna nevihta, zato nisem ničesar izklopil. Ob enih se je nenadoma zoblačilo, ob pol dveh začne počasi deževati. Proti drugi uri pa se ulije kot iz škafa, ob 13:56 glede na moj log v računalniku pa je treščila strela nekje blizu in mi skurila elektroniko. Strelovod tu žal nič ne pomaga, če trešči nekje drugje v napeljavo. Skurilo mi je le par stvari, ne pa vsega. |
Stric vedno, pa tudi če gre od doma samo za eno uro vse odklopi, pa tudi če je še tako lep poletni dan. Je enkrat imel skoraj bližnje srečanje z strelo na balkonu, dobro da je odkorakal par sekund pred njo v klet. Od takrat je potem investiral v merilca in ozemljitev. Namreč povedal mi je da je za dober strelovod kot ozemljitev pomembna trajna razelekritev in pobiranje nakopičene statične elektrike iz bližnje okolice. Torej ima strelovod dvojno nalogo.
Vročinske nevihte so nepredvidljive. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Čet Jul 07, 2011 10:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Saj ni vic v tem, da bi zadevo pozabil izklopiti ko grem od doma. Problem je, ker imam doma spletni strežnik, ki mora biti konstantno priklopljen na internet. In če je vklopljen strežnik, morata biti zraven vklopljena še router in modem, da vse skupaj sploh deluje. _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 6.00 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Čet Jul 07, 2011 11:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Saran, si si ogledal kaj od teh povezav ( klik , klik , klik , klik )? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

|
Objavljeno: Čet Jul 07, 2011 2:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
@saran, če je pa server je pa druga. Zaradi taga sem pa tudi jaz nejevolen in mi je edina rešitev zakup strežniškega prostora, pa še ti se z donacijami dobijo zastonj. Še zmeraj je pa veliko tudi v strelovodu. Ena od variant je tudi zavarovanje pri zavarovalnici, kot je npr. tudi tale strežnik na katerem teče naš forum elektronik.si. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.93 Kraj: slo
|
Objavljeno: Čet Jul 07, 2011 6:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
nekaj za zaščito računalnikov, monitorjev, switch-ev, routerja, modema, laboratorijski usmernik, in podobne stvari. Skratka nekaj za omrežno napetost. Ločeno bi pa potreboval še eno zaščito za telefonsko linijo |
- mogoče je že kdo prej napisal, pa naj bo še enkrat: "v grobem" moraš zaščititi linije (elektrika, telefon, TV), ki pridejo v hišo. Ali je na te linije priklopljenih 5 ali 50 naprav, v začetku niti ni tako važno.
Jaz se bom zadeve lotil kar z najmočnejšimi varistorji, kar jih proizvaja Varsi. Včasih jih je delal Keko Žužemberk in so bili v primerjavi s tovarniško narejenimi zaščitami (v katerih pa so bili ti isti varistorji) smešno poceni. Enkrat sem klical v njihovo prodajo (Keko, ne Varsi), da rabim 10 varistorjev V275K20 in koliko je račun, so jih poslali kar zastonj.
Po en varistor V275 (dosti močnejši kot je K20) bo iz vsake faze na nulo. Torej, med fazo in nulo nikoli ne bo več kot bo dovolil varistor, ali pa bo pregorela "pancerka". Med fazo in zemljo ter nulo in zemljo ne bom dajal varistorjev, ker lahko začnejo rahlo prevajati, potem pa bom iskal kot nor, zakaj FID izklaplja.
Telefonska linija: tukaj bo poskus: najprej meriti hitrost interneta brez varistorja in potem z varistorjem med a in b telefonske linije. Če bo zaznan padec hitrosti, bom poskusil še s plinskim odvodnikom (Gas Discharge Tube), ki ima manjšo kapacitivnost kot varistor. Ali pa kar z navadno tlivko, brez predupora, seveda. Nekaj bo že delalo.
Vsako leto pred začetkom nevihtne sezone pa "tehnični pregled" zaščit: za V275 piše, da je napetost njem 430V pri toku 1mA.
Če usmeriš medfazno napetost, dobiš 560V. S preduporom 130k ohm jo priklopiš na varistor in voltmeter mora pokazati 430V -> zaščita izpravna.
Podobno za telefonsko linijo, le da mora tam biti nazivna napetost zaščit nižja (V90 mogoče ?). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Čet Jul 07, 2011 9:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne, saj v bistvu strežnik ni nevem kako dragocen. Je le en star računalnik na katerem teče linux in apache2. Scvrlo mi je večinoma omrežno (LAN) opremo, ne pa tudi drugih stvari, zato sumim, da je sunek prišel po telefonski liniji. Smešno je pa, da ISDN telefon še vedno deluje normalno - verjetno ima ugrajeno kakšno zaščito. Res pa je, da imamo bolj slabo ozemljizev, ker je hiša stara in so elektro inštalacije v p!%@!#$&... Očitno bo treba vse zamenjati in zraven še števec.
psevdonim je napisal/a: |
Telefonska linija: tukaj bo poskus: najprej meriti hitrost interneta brez varistorja in potem z varistorjem med a in b telefonske linije. Če bo zaznan padec hitrosti, bom poskusil še s plinskim odvodnikom (Gas Discharge Tube), ki ima manjšo kapacitivnost kot varistor. Ali pa kar z navadno tlivko, brez predupora, seveda. Nekaj bo že delalo. |
Pa je dovoljeno takšno poseganje v telefonsko linijo brez license oz certifikata? npr, da bi sam izdelal zvoj zaščitni element? _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gogib Neznanec

Pridružen-a: Čet 27 Sep 2007 19:05 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.04 Kraj: DRAVOGRAD
|
Objavljeno: Sob Jul 09, 2011 6:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pred strelo nobena zaščita ni 100%. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05 Prispevkov: 871 Aktiv.: 4.03 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Sob Dec 10, 2011 9:10 am Naslov sporočila: |
|
|
gogib je napisal/a: |
Pred strelo nobena zaščita ni 100%. |
Ne vem, ali obstaja 100% zaščita ali ne, vendar ne predstavljam si, da bi na raznih oddajniških centrih vsaka nevihta delala škodo. Predvidevam, da je oddajniški stolp kar pogost cilj strele. Zagotovo pa je taka zaščita vredna veliko €
lp
uroš _________________ Elektronika za hobi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni