|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
CarpeDiem Član

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2004 17:24 Prispevkov: 333 Aktiv.: 1.41 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2005 5:10 pm Naslov sporočila: Programiranje AVR mikrokrmilnikov s FastAVR-jem |
|
|
Mogoče za začetek krajši opis (možnega - mojega) načina programiranja AVR mikrokrmilnikov. Opis sem napisal že pred tedni, ko sem poganjal korenine lastne spletne strani. Zato je vse le prekopirano. A vendarle.
V tekstu so seveda možne napake, tako da ne vzamite vsega za sveto. Drugače pa me popravite.
S katerim programskim jezikom bomo programirali mikrokrmilnike je odvisno od uporabljenga mikrokrmilnika, "višine" programskega jezika, že napisane kode, ... Skratka obstaja sto in en način kaj in s čem programirati. To začetnika verjetno moti, ker je možnosti kar preveč. Pravzaprav še vedno moti tudi mene (še vedno se imam za začetnika).
Najbolj osnovni programski jezik je assembler. V njemu imamo opravka z "najnižjimi" ukazi, ki jih uC pozna. Programiranje poteka relativno počasi, vendar imamo popolno kontrolo nad programom in uC-om. "Višji" programski jeziki, pa asseblerskim ukazom dodajo "višje" ukaze (že napisane skupke kode). Programiranje tu je hitrejše, vendar na račun nekoliko večje kode (kb). Osebno sem poizkusil oba načina in ne favoriziram nobenega. Trenutno uporabljam višje jezike. Pač stvar okusa. Je pa res, da ponavadi velikost pomnilnika (flasha) ni bila problem.
Predno vnesemo napisano programsko kodo v mikrokrmilnik, jo je potrebno prevesti v strojno kodo. Če programiramo v assmblerju, potrebujemo za to namenski program. Če pa programiramo v nekem višjem programskem jeziku, nam jo verjetno naredi program v katerem programiramo. Dobljeno strojno kodo naložimo v program za prenos strojne kode iz računalnika (preko programatorja) v mikrokrmilnik. Seveda obstaja veliko programov, ki dela isto stvar. Zato obstaja veliko načinov kako prenesemo napisan program v mikrokrmilnik. Morda se zdi ob poplavi programov, ki delajo vsak svojo nalogo programiranje uC-ov zahtevno opravilo, vendar, ko nam uspe sprogramirati prvega, se procedure hitro navadimo. Verjetno obstajajo programi, ki imajo veliko teh funkcij (če že ne vseh) združene (mogoče celo tisti, ki jih uporabljam sam) vendar se v podrobnosti nisem poglabljal.
Moj način programiranja :
Za učenje in preiskušanje je zelo primerna testna plošča (proto boart), ki jo dobite v trgovina za cca. 2 - 5 tisoč (odvisno od velikosti). Na spodnji sliki je moj prvi protoboard. AHH nostalgija. Trenutni je sestavljen iz treh manjših. Buhuaaa
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
105.78 KB |
Pogledana: |
176 krat |

|
Nazadnje urejal/a CarpeDiem Pon Okt 17, 2005 5:22 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
CarpeDiem Član

|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2005 5:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Programsko kodo za AVR uC-e trenutno pišem v programu FastAVR.
|
77.93 KB |
127 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
CarpeDiem Član

|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2005 5:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Podoben program s podobnim programskim jezikom je Bascom AVR.
|
84.97 KB |
78 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
CarpeDiem Član

|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2005 5:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Strojno kodo nato s programom PonyProg2000 preko programatorja prenesem v uC.
|
137.03 KB |
59 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
CarpeDiem Član

|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2005 5:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za programiranje Atmelove 8 bitne AVR družine uporabljam sct200 programator. Kupil sem ga pri Rudiju ( http://www.avr.4mg.com ). Uporabljam pa izključno ISP - programiranje v vezju. Programator je na eni strani povezan na LPT port računalnika, na drugi strani pa na testno ploščo. Tak način programiranja je veliko hitrejši, ker uC ni potrebno vedno znova prestavljati.
|
26.93 KB |
41 krat |

|
Nazadnje urejal/a CarpeDiem Pon Okt 17, 2005 5:19 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
CarpeDiem Član

|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2005 5:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za programiranje Atmelove 8051 družine pa uporabljam PG302 programator. Kupil sem ga v IC-ju. Lahko pa ga dobite tudi v spletni trgovini Sveta elektronike. Primer uporabljenih mikrokrmilnikov: 20 pinska AT89C2051 in AT89C4051 in pa 40 pinska AT89S51 in AT89S52 . Programiranje teh uC sem nekoliko opustil, ker ne poznajo ISP programiranja.
|
78.48 KB |
96 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni