|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
trancedeejay Član

Pridružen-a: Pet 09 Maj 2008 11:20 Prispevkov: 28 Aktiv.: 0.13 Kraj: Zgornja Besnica
|
Objavljeno: Tor Dec 13, 2011 9:58 am Naslov sporočila: Elektronika - stikalna oprema na -20 stopinj - kondenz |
|
|
Pozdravljeni.
Imam eno vprašanje. In sicer, zanimajo me vaše izkušnje z delovanjem stikalne opreme pri nizkih temperaturah (smučišče - stikalna oprema z optičnim vmesnikom zaprta v plastični omarici - prebilplast). Sta vgrajevali grelce? Je kdo montiral grelec v plastično omarico (omarica mora biti plastična, ker je notri bazna postaja za telefon).
Predvsem kar me muči je kondenz. Električni števci se mi zdijo dobro zadihtani, stikala pa imajo še reže za hlajenje.
LP
Matej _________________ www.audio-kontakt.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vajdo Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06 Prispevkov: 1088 Aktiv.: 4.59 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Tor Dec 13, 2011 10:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Kondenz v škatli rešuješ s kondenzacijskimi čepi. _________________ Lep pozdrav, Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Tor Dec 13, 2011 10:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Vajdo je napisal/a: |
Kondenz v škatli rešuješ s kondenzacijskimi čepi. |
Lahko malo več razlage? Me zanima za nekaj čisto drugega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trancedeejay Član

Pridružen-a: Pet 09 Maj 2008 11:20 Prispevkov: 28 Aktiv.: 0.13 Kraj: Zgornja Besnica
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.98
|
Objavljeno: Tor Dec 13, 2011 12:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Grelc FTW
(Ali pa linearci ) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52 Prispevkov: 693 Aktiv.: 3.31 Kraj: Vnanje Gorice
|
Objavljeno: Tor Dec 13, 2011 12:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za takšne stvari se čepi bolj slabo obnesejo.
Tvoja omarica je verjetno bolj majhna, zato ti bo že kakšen 10-20W grelec zadoščal. Vzeti pa moraš samoregulacijskega, tako da ti ne bo pregreval omarice. Ali pa vgradiš navaden grelec in še termostat. (lahko bi vgradil žarnico 25W in termostat, samo žarnice pač rade pregorijo). Če boš vgradil grelec takšne moči, se ni kaj bati zaradi plastike.
Npr. Schrack IUK08351 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trancedeejay Član

|
Objavljeno: Tor Dec 13, 2011 1:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
HI
Škatla je velikosti 600x450x150. Gre za telekomunikacijsko omarico od prebilplast. Notri bo eno stikalo in še nekaj druge elektronike, ter razdelilec. Ko sem jaz računal preko tistega linka mi je izpisalo grelec 139W (kao da naj bi bilo noter 5 stopinj, zunaj pa -15. Najbolje, da škatlo obložim z 2cm stirodurjem, hehe(je pa malo placa). _________________ www.audio-kontakt.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52 Prispevkov: 693 Aktiv.: 3.31 Kraj: Vnanje Gorice
|
Objavljeno: Tor Dec 13, 2011 2:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moja ocena je čez palec, tako po izkušnjah.
Drugače pa vzameš kakšen fizikalni priročnik, računalnik in meter.
Izračunaš površino omarice, vzameš faktor termične prevodnosti za plastiko iz katere je omarica (upoštevaj debelino), "worst case" temperaturne razlike (=20°K) in že si dobil izgube. Zadevo še preračunaš v W in imaš moč grelca.
Problem lahko nastane, ker se ti izgube povečajo zaradi dežja z vetrom, ker imaš takrat površinsko hlajenje. Če imaš tak primer (postavitev omarice), pa vzameš kakšnih 30% močnejši grelec. Itak ti tudi vgrajena oprema segreva notranjost s svojo disipacijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.68 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Dec 13, 2011 3:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi vsekakor dal malo luknjico ali dve na dnu za kondenz in kontroliran izpust nad/podtlaka.
Kondenz se bo nabiral v vsakem primeru (razen če boš ogreval na 20 do 30 °C).
Grelec lahko vzameš tistega za žlebove ali za vgradnjo v asfalt. Dobiš samoregulacijske poljubne dolžine. Ga naviješ okoli po omarici in na dnu še kakšna zanka več.
Kar sem videl omaric na smučiščih, so bile vse ogrevane (sicer kovinske).
Plastika je dober izolator, in tudi jaz mislim, da bo par deset Wattov zadosti.
Načeloma elektronika nima težav z nizkimi temperaturami.
Kondenz je problem. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Tor Dec 13, 2011 5:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Temperatura predmetov vedno z nekim zakasnilnim časom sledi temperaturi zunanjosti. Ko se zrak ohlaja, je predmet toplejši, zato kondenz na njem ne nastaja. Ko se zrak segreva, so predmeti hladnejši od njega.
Vedno se nabira kondenz na najhladnejšem predmetu v omarici.
Če je ta predmet "slučajno" plastenka vode z antifrizom, bo pri segrevanju zraka plastenka daleč najhladnejši predmet, saj bo temperatura le počasi sledila zunanji zaradi velike specifične toplote vode. Kondenz je treba samo še nadzorovano odvajati iz omarice, da ne zateka spodaj skozi kakšno uvodnico v kablovje.
Plastenka mora biti po vsej višini, da pobere tudi vlago od toplega zraka na vrhu omarice. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

|
Objavljeno: Tor Dec 13, 2011 6:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kondenz se ne nabira, če niso izpolnjeni pogoji za to. To pa pomeni, da moraš imeti omarico vsaj približno hermetično zaprto. (Brez lukenj za iztekanje kondenzata!!!).
V tem primeru se lahko zunaj segreje kolikor hoče, in je lahko notranjost tvoje omarice 20°C hladnejša od zunanje temperature. Notranji zrak bo še vedno imel sposobnost držati vso vlago in se zato ne bo nikjer kondenzirala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vajdo Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06 Prispevkov: 1088 Aktiv.: 4.59 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Tor Dec 13, 2011 10:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da ne bom razlagal na široko, si preberite tukaj o čepih, katere sem omenil. Iz izkušenj, vem, da se v kovinski škatli s tipkami, ki ima zaščito IP 65 ali več, nabere v parih tednih (mescih) dovolj vode za kavo ali čaj. Manj občutljive na kondenziranje so plastične škatle. Sedaj dajemo na pvc in alu škatle te čepe, in za enkrat ni negativnih izkušenj iz terena. _________________ Lep pozdrav, Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.68 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Dec 13, 2011 10:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če računaš ohlajanje na -20 pozimi in segrevanje na +40 poleti plus nihanja atmosferskega zračnega tlaka, ti je hitro jasno, da "diht" elektro omarica ne obstaja.
Zrak bo našel svojo pot notri in ven.
Če hočeš še to kontrolirat, rabiš vgrajen balonček, ki kompenzira nihanja tlaka. In seveda luknjo v ohišje. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.61 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Dec 13, 2011 11:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
No jaz imam krmilje za novoletno razsvetljavo 24/7 zunaj. Je praktično hermetično zaprto v Gewisovem ohišju. Kabli gredo iz škatle skozi uvodnice z maticami, tako, da pretoka zraka načeloma ni. Je sicer pod streho, ampak bom pri demontaži videl ali je bilo kaj vlage v notranjosti. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

|
Objavljeno: Sre Dec 14, 2011 8:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Aly, zato pa se vgrajuje ogrevanje, ker seveda pri razliki temperatur v omarico pride zunanji zrak. V idealnem primeru, če bi bilo to rešeno s popolnoma tesno omarico (eventuelno tudi z mehom) bi zrak močno ohladil, osušil, jo zaprl in nikoli ne bi imel kondenza. Ker pa tako idealni sistem ne obstaja se brez grevanja, brez izjeme, v notranjosti ujame kondenz.
Čepi za izenačevanje tlaka ti pri tem ne pomagajo, ker bi morali imeti vsaj keramično membrano, da zunanja vlaga ne bi prišla v notranjost. Pa še to ni popolnoma zanesljivo.
Moje izkušnje o tem so vezane na hidrostatični senzor (relativni tlak). Brez silikagela, ki ga je potrebno sušiti 2x letno, zadeva ne gre. Pa imamo nekje vgrajen meh (kondom), nekje pa keramično membrano. Ogrevanje tam žal ni možno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni