www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Network RAID polje
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.76
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2008 3:24 pm    Naslov sporočila:  Network RAID polje Odgovori s citatom

Mene pa zanima če obstaja kakšna enostavna varianta, recimo kakšna kontrolna kartica, na katero bi lahko priključil dva HDD-ja v RAID 1 polje (no, ali pa tri v RAID 5 recimo) in vse to skupaj na lokalno mrežo. V bistvu ene sorte NAS polje, s tem da diske imam, rabil bi kontrolnik. Nekaj sem sicer gledal po netu, ampak vse skupaj izgleda da je to v bistvu en mini PC...a res ne obstaja kaj bolj enostavnega ? V bistvu je RAID (sicer IDE) krmilnik ena sama majhna kartica, mrežna enako, torej bi ti dve rabil na eni kartici recimo z enim kontrolerjem (recimo AVR, PIC...), ki bi ti dve kartici držal na vajetih in jih prijazno ogovarjal po potrebi...
Ja, pa kot sem videl je poraba takih NAS polj kar primerljiva z majhnimi PC-ji, kar jhe z obzirom da to več ali manj stalno teče, kar veliko...
In, kot vedno, hvala za morebitne komentarje.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.55
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2008 6:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda obstaja. Poglej tukaj.

Če me spomin ne vara, so jih imeli v kar nekaj trgovinah z računalniško opremo.

int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2008 8:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka57 je napisal/a:
Seveda obstaja. Poglej tukaj.

Samo tega sr***a ne kupit.

Igračka z linka je (vsaj za moje potrebe) popolnoma neuporabna.
Če naj to čudo deluje, je potrebno na vsak PC instalirat software, v katerem določaš, ali je pogon R/W, ali R only. Problem je v tem, da ima hkrati lahko samo en PC R/W dostop do diska. :bonk:
Nastavljanje pravic dostopa na nivoju map in datotek ni mogoče. :bonk:

Za nameček zadeva ni hotela delovati s Seagate 300G diskom. :bonk:

Na eno enoto je mogoče priključiti en disk. Če boš delal RAID, moraš za vsak disk kupit svojo enoto.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2008 8:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja, v bistvu mi ni čisto jasno kako bi s dvema takima enotama naredil RAID, razen preko software-a, ki bi bil na enem PC-ju, kar pa ne bi rad. Raje bi kako samostojno enoto.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
polh
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Apr 2005 18:27
Aktiv.: 0.95
Kraj: Maribor-Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2008 9:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hm, najceneje te bo prišlo, če en starejši računalnik predelaš v dataserver. To gre takole:

Dobiš računalnik in kupiš cenen sata kontroler za štiri diske. Potem pa postaviš sofware raid polje z RAID Frame. Je precej poceni za postavitev raid5 polja.

Sam imam 3 diske v raid 5 polju, vse skupaj dela na OpenBSD, kontroler je nek od LabTecha za dobrih 30 Evrskih. Vse skupaj deluje kar solidno hitro.

Obstaja pa tudi neko zunanje ohišje za tri ali štiri diske z vgrajenim raid5 kontrolerjem, samo stane to čez 300 Euro. Brez diskov seveda. Kak mesec nazaj je bil v Monitorju opis le tega...
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2008 9:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hm... Da bi imel celoten PC priključen bolj ali manj 24/7 mi ne diši ravno preveč - nenazadnje če računam poraba štroma niti ni tako majhna ter se v dnevih, tednih, mesecih kar nabere. Sedaj so namreč 4 PCji v hiši in imam zunanji USB disk, katerega priključim recimo enkrat tedensko in kopiram važne stvari nanj in sem malce mislil to izvesti bolj enostavno, pa vse bolj vidim da ne bo šlo...
te škatle sem videl, tudi videl cene, ja. Brez diskov je cena kar velika. Načeloma sem mislil da obstaja kaj recimo velikosti enega routerja, kar priklopiš na LAN in gor dva diska, magari zunanja USB (kar bi sicer zmanjšalo hitrost, pa to niti ni tako pomembno)...pa očitno tega ni (še) zunaj... Sad
Nazaj na vrh
polh
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Apr 2005 18:27
Aktiv.: 0.95
Kraj: Maribor-Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2008 9:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako nekako... Moja kišta z RAID poljem je hkrati še router, wifi router, HTTP strežnik, f*p strežnik, torrenti tečejo gor... Nekako se mi poraba kolikor tolikor splača na koncu.

Tvoj problem je v tem, da je poceni raid vedno softwerski. Ceneni RAID kontrolerji niso true hardware, ampak za računanje XOR (vsaj pri raid 5) uporabljajo CPU od mašine v kateri ždijo. V dolgem iskanju nisem uspel najti pravega hardware raid kontrolerja za manj kot slabih 300 Eurov. Pa še grdo navado imajo, da so praviloma PCI-X kartice.
Nazaj na vrh
chaos
Član
Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12
Aktiv.: 4.65
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2008 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

(Skoraj) vse, kar se dobi za osebni računalnik, je bolj kot ne softwarski raid. Mogoče ima XOR engine na kartici, samo to še ne pomeni, da je 'pravi hardware-ski' raid kontroler.

Ta pravega se prepozna po velikosti kartice (ponavadi večja kot 30cm), po vodilu (na pci recimo, so zeloo redki), na kartici je en velik čip, ram, ponavadi še ekstra sloti za ram in praviloma priključek za baterijsko rezervno napajanje. In po tem, da v os-u ne 'vidiš' dejanskih diskov, priključenih nanj.

Vse tiste male "raid" pci kartice ali raid kontrolerji na osn. ploščah so do določene mere softverski.

Drugače pa s softverskim raid-om ni nič narobe -- v primeru teh fejk raid kontrolerjev je ponavadi celo bolje, da se vse operacije delajo s pomočjo glavnega procesorja, ker je vse od pentiumII naprej dovolj hitro (hitrejše od računanja na kartici) za en ali dva raid5 array-a, pa še ostane ti dosti prostega procesorja.

protoncek: kolikor sem jaz videl teh mini-NAS sistemov, so vsi bolj kot ne navaden 'računalnik', ponavadi z linuxom. Zgleda da je že prekomplicirano, da bi delali neke 'custom' rešitve.

Drugače bi ti priporočal zunanje diske od WD-ja - Mybook World. Imajo prostor za dva diska, podpira RAID 0/1, ima giga-ethernet priključek, usb priključek za dodatne diske, gor je neka vrsta linuxa, zna se sam od sebe ugasnit, če se ne uporablja ... Velikosti mislim da so od 500GB - 2TB. Sem imel priložnost preizkusiti in se mi je stvar takoj dopadla -- v kratkem si mislim kupiti tistega z 2TB prostora (ki bo upam dovolj za nekaj časa Smile ) in ti lahko sporočim, kako se bo obnesel ...

LP!
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2008 10:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hm...torej, varianta je res star PC in potem gor teče vse živo...
nekako mi je všeč tudi tole z WD diski...a mogoče veš za kakšen link kje se to dobi pri nas? Na prvi pogled izgleda zanimivo, se bom malce v net zakopal in poskusim kaj najti...

EDIT: sem našel...cena sicer ni pretirana, zaenkrat pa nisem zasledil govoriti o RAID-u... še brskam...
Nazaj na vrh
chaos
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 16, 2008 7:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://www.wdc.com/en/products/products.asp?driveid=279

http://www.ceneje.si/western-digital-zunanji-trdi-disk-world-edition-ii-2000gb-2tb-7200-16mb-ethernet-wdg2nc20000e

Sigurno podpira RAID mirroring, pa seveda še en način, da lahko uporabiš vso kapaciteto obeh diskov -- stripping ali pa JBOD.

LP!
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 16, 2008 9:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

chaos je napisal/a:
Sigurno podpira RAID mirroring, pa seveda še en način, da lahko uporabiš vso kapaciteto obeh diskov -- stripping ali pa JBOD.

En p manj; "stripping" diskov bi bil precej smesen, ce ze ne skodljiv Wink

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 16, 2008 9:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja, res je. Očitno sem gledal 500G disk, ki tega nima omenjenega, je pa že na pogled tanjši in po moje sprejme samo en disk, za razliko modelov 1T in 2T. Malce me sicer moti ker določenih končnic ne moreš deliti z drugimi (menda zaradi avtorskih pravic), je pa kljub temu izredno zanimiv izdelek. Samo ceno ima pa 1T in naprej že kar lepo...me je 500G model malo zavedel.
No, ja, kot vse, prespat bo treba in se odločit, kaj čmo. Hvala!
Nazaj na vrh
chaos
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 16, 2008 10:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tista omejitev glede končnic je samo pri uporabi priložene programske opreme, ki jo pa v lokalni mreži ne rabiš -- disk se vidi enako kot share na kakem računalniku, kjer seveda lahko dostopaš do vseh možnih datotek. Tudi za upravljanje ne potrebuješ tiste prog. opreme, ker lahko Mybook upravljaš preko spletnega vmesnika.

Cena se pa meni zdi dokaj ugodna -- za primerjavo poglej ceno dveh 1TB diskov ...

LP!
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 16, 2008 11:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aha...to je že bolje Cool
No, cena je res primerljiva. Jaz sem sicer mislil notri dati dva 250G diska, ki jih imam doma, ampak kot prvo sta IDE, kot drugo pa je taka kapaciteta že zgodovina...sicer bi imel jaz čisto dovolj, ampak----ni kaj...lepo pa bi bilo dobiti takole škatlico brez diskov...
Nazaj na vrh
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.75
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 14, 2011 9:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da malo obudim temo.

Zanima me, če ima kdo izkušnje s PCI RAID kontrolerji? Namreč na starejšo matično, ki ima IDE priklop ne morem priklopiti novejših SATA diskov in sem pomislil na te PCI kontrolerje.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni