|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Galus Član

Pridružen-a: Pet 18 Jun 2010 12:30 Prispevkov: 148 Aktiv.: 0.81 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Ned Nov 13, 2011 8:06 pm Naslov sporočila: Predelava fotoaparata |
|
|
Pozdravljeni!
Potreboval bi fotoaparat kateri naredi posnetek
vsak dan ob nekem določenem času...
Ali se, da dobiti kakšen aparat kateri ima to funkcijo
že notri?
Če naredim to npr. z mikrokontrolerjem me zanima
kako je potem z ostrenjem na kaj morem paziti?
Ali je že kdo naredil kaj podobnega? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.83 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Nov 13, 2011 8:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za nekatere fotoaparate se je dalo dobiti custom firmware, ki je imel funkcijo samodejnega slikanja. O tem bo kdo drug verjetno vedel več napisat.
Če bi delal z mikrokontrolerjem, bi uporabil Remote funkcijo, ki jo ima večina boljših aparatov.
Če pa imaš cenejšega, ga ni škoda odpreti in tistih treh ali štirih žic s stikala za sprožilec ven potegnit. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Roby Član

Pridružen-a: Tor 12 Avg 2003 15:29 Prispevkov: 244 Aktiv.: 1.03
|
Objavljeno: Ned Nov 13, 2011 8:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Gledam mojega cenenega (traveler) ima to funkcijo, a je razpon od 10 sec do 1h, torej bi imel malo več slik na dan. Glede trajanja baterije z vklopljeno to funkcijo pa ne morem reči ničesar, a sklepam da kar traja, saj takoj izklopi lcd. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
silvo_v Član

Pridružen-a: Pon 11 Jul 2005 22:00 Prispevkov: 146 Aktiv.: 0.62 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Ned Nov 13, 2011 9:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš Canona, si boš lahko pomagal s CHDK.
Na povezavi je podrobno opisano, kako s pomočjo SD kartice na fotoaparat naložiš nov firmware in ga poženeš. Nato izbrereš ustrezno script datoteko, ki jo najdeš v priloženih knjižnicah. Tam boš našel tudi script za samodejno slikanje.
Lp, Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1714 Aktiv.: 7.26 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Ned Nov 13, 2011 9:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš DSLR in vtič za zunanji sprožilec, potem je stvar lahko zelo enostavna, mogoče bi šlo tudi s predelano budilko
LP G _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Galus Član

|
Objavljeno: Ned Nov 13, 2011 10:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmm...
Fotoaparat, bo verjetno napajan iz akumulatorja.
Postavljen bo na nekem določenem mestu in pri tem bi želel, da bi lahko
preko akumulatorja deloval vsaj kakšen mesec, ker bo na precej oddaljeni
lokaciji in ne bom dostikrat hodil po njega...
Tako, da ne vem če je programska predelava smiselna saj bi mogel biti aparat
pri programski predelavi skozi prižgan.
Tako bi bila verjetno najboljša rešitev taka, da se aparat prižge ob določeni uri, naredi posnetek in nato ugasne nazaj, tako bi privarčeval pri energiji...
Bi se pa verjetno lahko pojavil kakšen problem, če se aparat ne bi pravilno prižgal, izostril ali kaj podobnega... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4761 Aktiv.: 20.16 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Ned Nov 13, 2011 10:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor aparatov sem imel v roki (niski-srednji razred) se ob neaktivnosti spravi sam spat. Zbudi se z pritiskom na sprožilec _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 71041.44
|
Objavljeno: Ned Nov 13, 2011 10:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Galus Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brum Član

Pridružen-a: Čet 04 Nov 2010 16:33 Prispevkov: 82 Aktiv.: 0.46 Kraj: Kras
|
Objavljeno: Pon Nov 14, 2011 12:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Lahko bi naredil tudi tako, da bi iz stikal za vklop in za slikanje potegnil žice in ga z mikrokontrolerjem na vsake toliko časa vklopil nato slikal in ga na koncu spet ugasnil. Mikrokontoler pa bi za svoje delovanje porabil minimalno energije.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
David2204 Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01 Prispevkov: 997 Aktiv.: 4.95 Kraj: Ljubljana - Nova Gorica
|
Objavljeno: Pon Nov 14, 2011 1:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem v svojega Nikona malo bolj globoko posegel, pa sem prerezal povezave za video out in na tisti 3,5mm vtikač prispajkal liniji za proženje fotoaparata.
S tako predelanim fotoaparatom lahko potem narediš vezje s kontrolerjem in enim RTCjem, potem pa na točno določen čas v dnevu prožiš fotoaparat.
Kar se tiče napajanja: Če imaš namen stvar samo pustit dalj časa, boš skoraj zagotovo potrebival alternativni vir napajanja. Razmišljam o kakšni bolj zajetni bateriji v kombinaciji s switcherjem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xfce Član

Pridružen-a: Čet 28 Jul 2011 8:06 Prispevkov: 521 Aktiv.: 3.09
|
Objavljeno: Pon Nov 14, 2011 3:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Galus
Sam predelujem fotoaparate, tako da slika, ko se pojavi gibanje ali pa za time lapse.
Najceneje te pride, da kupiš poškodovan širokokoten fotoaparat. Ga podreš, naciniš žice za prižig, ostrenje in prožilec.
Pri meni krmilnik porabi približno 1mA, tako, da fotoaparat deluje cel mesec z navadnimi baterijami. Seveda se fotoaparat prižge samo takat ko slika. Lahko seveda dodaš nek zunanji akumulator in imaš lahko za celo leto.
Pazi na vremesnke pogoje, fotoaparat ne smeš zapirati v neprodušno ohišje. Zato ker se podnevi ohišje segreje, ponoči pa ohladi, tako ti potegne notri zrak in voda kondenzira.
Za time lapse priporočam mikrokrmilnik + nek timer modul, ki ima že tipke, lcd..
Odmisli kakšne servomotorčke, razen če bi vsakik ko slikaš naredil 3 slike za panoramo  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Galus Član

|
Objavljeno: Pon Nov 14, 2011 6:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmm...
Ali dejansko moram naciniti žice za:prižig, ostrenje in sprožilec?
Ali je dovolj, da se nacini žice le za sprožilec?
Kolikor sem videl neko modifikacijo aparata, so bile žice nacinjene le za sprožilec...
Ostrenje je bilo avtomatsko, mogoče kako programsko nastavljeno...
Prižgal pa ga je preko vtičnice za adapter...
Hmm, ali priporočaš kakšen dober timer moudul, kje bi se ga dalo kupiti?
Enkrat sem nekaj podobnega videl na goodluckbuy.com vendar zdaj ne najdem...
Za napajanje sem mislil uporabiti kaj podobnega:
http://www.goodluckbuy.com/solar-powered-rechargeable-1500mah-portable-power-pack-w-power-adapters-for-cell-phone-red.html
Hvala za opozorilo glede ohišja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
anze90 Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 3:06 Prispevkov: 334 Aktiv.: 1.89 Kraj: Šentjur
|
Objavljeno: Pon Nov 14, 2011 7:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Galus je napisal/a: |
Hmm...
Ali dejansko moram naciniti žice za:prižig, ostrenje in sprožilec?
Ali je dovolj, da se nacini žice le za sprožilec?
Kolikor sem videl neko modifikacijo aparata, so bile žice nacinjene le za sprožilec...
Ostrenje je bilo avtomatsko, mogoče kako programsko nastavljeno...
Prižgal pa ga je preko vtičnice za adapter...
Hmm, ali priporočaš kakšen dober timer moudul, kje bi se ga dalo kupiti?
Enkrat sem nekaj podobnega videl na goodluckbuy.com vendar zdaj ne najdem...
Za napajanje sem mislil uporabiti kaj podobnega:
http://www.goodluckbuy.com/solar-powered-rechargeable-1500mah-portable-power-pack-w-power-adapters-for-cell-phone-red.html
Hvala za opozorilo glede ohišja. |
Najbolje bo da izkoristiš gumb-sprožilec, ki ima dve poziciji eno za avtomatsko ostrenje in eno za slikanje. Prvo kot prvo sprožiš za ostrenje počakaš sekundo ali dve in slikaš. Krmiliš pa lahko z dvema relejema ali pa z dvema tranzistorjema(odvisno od fotoaparata), vse skupaj pa pelješ na en avr(mikrokontroler) na katerem teče rtc in si zmagal. Če nisi vešč programiranja pa prosi enega da ti sprogramira avr-ja. Za varčevanje batarij pa vežeš originalnemu stikalu/tipki rele, ki ga pravtako lahko krmiliš z uC.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xfce Član

Pridružen-a: Čet 28 Jul 2011 8:06 Prispevkov: 521 Aktiv.: 3.09
|
Objavljeno: Tor Nov 15, 2011 12:14 am Naslov sporočila: |
|
|
anze90 je napisal/a: |
Najbolje bo da izkoristiš gumb-sprožilec, ki ima dve poziciji eno za avtomatsko ostrenje in eno za slikanje. Prvo kot prvo sprožiš za ostrenje počakaš sekundo ali dve in slikaš. Krmiliš pa lahko z dvema relejema ali pa z dvema tranzistorjema(odvisno od fotoaparata), vse skupaj pa pelješ na en avr(mikrokontroler) na katerem teče rtc in si zmagal. Če nisi vešč programiranja pa prosi enega da ti sprogramira avr-ja. Za varčevanje batarij pa vežeš originalnemu stikalu/tipki rele, ki ga pravtako lahko krmiliš z uC.  |
Ne potrebuješ niti enega tranzistorja še manj pa releja. Vse lahko narediš z izhodi na mikrokrmilniku. Recimo, če moraš pin na digitalcu stisniti na 0V, da slika, naredi to tako, da ga najprej nastaviš kot vhod, potem pa kot izhod in postaviš bit na 0.
Veliko bolj pride v poštev stikalana ura. Mislim, da imajo tiste stikalne ure, ki se vgradijo v elektično omarico čisto ločen del z uro. Tako ti ni treba programirati ure, ne rabiš nobenih tipk, LCDja in te pride najceneje.
Ni pametno izpuščati ostrenja, sicer jih večino vseeno izostri.
Tisti solarni polnilec ni najbolj primeren. Razen, če boš napajal digitalca direktno iz baterije. Drugače ima vgrajen DC/DC in se bo tam samo trošila energija. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 471 dni