|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
NUFAN Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 21:39 Prispevkov: 947 Aktiv.: 3.99 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Sob Dec 24, 2011 12:27 am Naslov sporočila: Excel pretvorba datuma |
|
|
Hmm...mogoče malo preveč zahtevam, a vseeno me zanima, če je kakšna možnost. Bom podal kar primer.
V celico bi vnesel naslednjo obliko datuma: 32711 (kar pomeni 3. dan v 27. tednu leto 2011 in predstavlja datum 6.7.2011)
Zdaj me pa zanima, če se da ustvariti kakšna formula/funkcija/karkoli, ki bi to obliko v celici spremenila v obliko 6.7.2011 ali vsaj kaj podobnega, iz katere bi bil takoj razviden datum.
Torej, rad bi naredil avtomatsko pretvorbo, da mi ne bi bilo potrebno več gledati na koledar v telefonu ali PC-ju kateri datum je to  _________________ Roke spadajo k telesu, ne k delu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LinuxFuter Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.77 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sob Dec 24, 2011 1:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Tole se da rešit z makri, seveda napisanimi v xyzBasicu od offica in ne z tistimi ki se jih posname. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Drago_G Član

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2010 15:12 Prispevkov: 288 Aktiv.: 1.63 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: Sob Dec 24, 2011 1:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Uf, mislim da je to malo prezahtevno za Excel. Bi pa se dalo stvar "verjetno" skombinirati skupaj z dobro zamišljenim sistemom ročno napisanih enačb, čeprav bi rajši za to predlagal kakšen drug program kot excel.
Fora je v tem, da moraš (moja osnovna ideja) stvar zapisati kot 3 številke:
dan v tednu (1-7), teden v letu (1-52) in leto.
Najprej bi moral preveriti ali je leto prestopno (pravilo za izračun si oglej na wikipediji-http://sl.wikipedia.org/wiki/Prestopno_leto, več pa na angleški verziji). Torej 3 if stavki, deljenje po modulu. Mislim, da bi šlo to z excelom.
Nato bi moral računati: teden*7+dan in nato preverjati z if stavki v kateri mesec pride (določiš mesec-pri februarju upoštevaj število dni), nato pa še dan.
Zraven pa bi rabil še nekaj varnostnih mehanizmov da ne prekoračiš količine pri dnevu v tednu (npr. 8 dan ne obstaja), številu tednov v letu ter seveda številu dni v letu.
Mislim, da bi vse skupaj šlo v excelu, toda ne tako enostavno z že napisano formulo. Priporočam kakšen drug programček (preveri po googlu, če že kaj ne obstaja). _________________ Neumnih vprašanj ni, so le neumni odgovori |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NUFAN Član

|
Objavljeno: Sob Dec 24, 2011 8:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za predloge. Bom malo preštudiral in še pogooglal, če obstaja kaj takšnega. _________________ Roke spadajo k telesu, ne k delu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.06
|
Objavljeno: Sob Dec 24, 2011 8:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
He, he
Podatek v obliki DTTLL je v celici B1
Koda: |
=DATE((MID(B1;4;2)+2000);1;1+((MID(B1;2;2))+1-((MID(B1;1;1))>=WEEKDAY(DATE((MID(B1;4;2)+2000);1;1);2)))*7)+(MID(B1;1;1))-WEEKDAY(DATE((MID(B1;4;2)+2000);1;1);2) |
Našel pa sem tukaj in malo predelal.[/code] _________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NUFAN Član

|
Objavljeno: Sob Dec 24, 2011 8:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem preizkusil in vrne napačen datum, letnico pa okoli 1980. Sicer pa hvala, se bom malo poigral.
EDIT: Se opravičujem. Prehitro sklepanje. Pri popravljanju formule se je vanjo prikradel škrat. Deluje!! Najlepša hvala
Me pa še nekaj zanima, če je to izvedljivo. Je možno imeti formulo v isti celici v katero bi vnesel datum v obliki DTTLL. Torej, da bi v to isto celico, kjer je formula, vnesel kodiran datum in bi v isti celici tudi preračunal in izpisal "normalni" datum? _________________ Roke spadajo k telesu, ne k delu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.06
|
Objavljeno: Sob Dec 24, 2011 9:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne boš  _________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NUFAN Član

|
Objavljeno: Sob Dec 24, 2011 9:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
OK. sem bil že prezahteven V glavnem to kar imam sedaj, mi je dovolj in mi prihrani veliko časa. Še enkrat hvala in  _________________ Roke spadajo k telesu, ne k delu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 1 dni