|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.71 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Ned Dec 25, 2011 1:00 pm Naslov sporočila: Predelava ročne akumulatorske svetilke |
|
|
Torej imam akumulatorsko svetilko, ki ima vgrajen SLA 6V/4,2Ah akumulator. Kot vira svetlobe pa se uporabljata fluorescentna žarnica in pa 55W/6V halogenka. Stvar bi rad predelal na Li-Po akumulatorje, saj bi tako pridobil na avtonomiji. Zanima, če bi obe žarnici oziroma driver za fluorescentno napetost prebavili 2S paket, se pravi 7,4V brez skrajšanja življenske dobe? _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.91 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Ned Dec 25, 2011 1:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fluo še, 6V pa ne. K 6V žarnici bi lahko dodal eno ali dve usmerniški diodi, da zmanjšaš napetost. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Dec 25, 2011 1:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
ElGrigon je napisal/a: |
Fluo še, 6V pa ne. K 6V žarnici bi lahko dodal eno ali dve usmerniški diodi, da zmanjšaš napetost. |
Bi ju bilo potrebno hladiti, skoraj 10A namreč ni malo? _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.28 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Ned Dec 25, 2011 1:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Driver verjetno bi (mogoče ima celo trimer s katerim bi znižal preveliko svetilnost, saj bi v nasprotnem njegova žarnica utegnila prehitro odpovedati).
Za halogensko žarnico to ni dobro - dodaj ji diodo ustrezne moči. Tam boš izgubil približno 1 V in bo za žarnico v redu (ne bo pa v redu, da boš na diodi pridobil 10 W gretja in bi mogoče moral razmisliti o nekakšnem PWM step up/down pretvorniku). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3579 Aktiv.: 16.02
|
Objavljeno: Ned Dec 25, 2011 4:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Namesto halogenke daj led diodo _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Dec 25, 2011 5:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
ro-bi je napisal/a: |
Namesto halogenke daj led diodo |
Ne! Je svetloba dosti bolj prijazna kot LED, sploh v jamah se to zelo opazi.
V bistvu je napetost pri polnem akumulatorju približno 6,5V, samo je še vseeno 1V razlike. 10W porabit na hladilniku, pa tudi ni majhen hladilnik.
Bo treba kakšen step-down poiskat. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.91 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Ned Dec 25, 2011 6:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na diodi boš imel okoli 6-7W kar še ni tako veliko izgub z primerjavo žarnice. Diodo pritrdiš na večjo Al ploščo (hladilnik) in je. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3579 Aktiv.: 16.02
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Dec 25, 2011 7:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
ro-bi je napisal/a: |
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=28376&postdays=0&postorder=asc&start=105
Poglej malo nižje, kjer sem objavil mojo svetilko |
10W in še mnogo drugih LED svetil imam doma, in jih tudi uporabljam, ampak poskušam zaradi meni osebno boljše svetlobe halogenko predelati na litijeve akumulatorje. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tretjic Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19 Prispevkov: 437 Aktiv.: 2.29 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Ned Dec 25, 2011 7:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
V bistvu je napetost pri polnem akumulatorju približno 6,5V, samo je še vseeno 1V razlike. |
Ja, na LiPo pa je pri polnem 8,4V, kar je skoraj 2V razlike s Pb. Za povrh se bo pri velikem LiPotu in takšnem toku napetost zelo malo sesedla, pri Pb se gotovo za kakšen volt, če ne še več - torej je razlika bližje 3V kot 1V.
Lahko pa zamenjaš žarnico za 12V in bo ravno prav 3S LiPo.
Za fluorescentno žarnico pa je odvisno, koliko toka troši. Če do 5A, potem lahko dodaš modelarski step-down na 6V za 3-5eur.
Manjkala ti bo še elektronika za izklop ob prenizki napetosti, sicer bodi LiPoti za enkratno uporabo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Dec 25, 2011 10:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja na to pa nisem računal, da imajo polni še malce večjo napetost pride ravno okoli 12V, jaz pa sem računal na 11,1V in domneval, da je premalo. Žarnice z 12V ni problem zamenjat, fluorescentka pa sigurno ne vleče več kot kakšen amper. Mi lahko daš kakšen link do omenjenega pretvornika v SLO.
Najlepša hvala. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ledo Član

Pridružen-a: Čet 03 Jan 2008 14:43 Prispevkov: 238 Aktiv.: 1.12 Kraj: Vir pri Domžalah
|
Objavljeno: Pon Dec 26, 2011 10:40 am Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC bom jaz opisal svojo varianto. Polnilci v takih svetilkah so običajno zanič. Dioda in upor ne zadostujeta. Zaradi tega akumulator "rikne" po zelo kratkem času. Sam sem predelal do sedaj cca 6 podobnih svetilk. Stenski adapter obdržim. Z 7805 ali LM317 izdelam napajalnik in ga nastavim na 13,68V. To je vrednost napetosti za "Standby" polnilni režim akumulatorja (na aku-ju imaš napisane vrednosti polnilne napetosti). Polnilni tok je dodatno omejen z uporom za primer, da je aku. preveč izpraznjen. Na stabilizator pripnem mali hladilnik in to je to. Tovrstni napajalnik uporabljajo alarmni sistemi. Ko svetilke ne uporabljaš, mora biti ves čas na polnenju. Ko je aku. poln tako ni nobene hude porabe. Svetilka je vedno pripravljena za uporabo. Preverjeno in testirano. Stroška pa enostavno ni, samo aku. kupiš nov . Do sheme trenutno ne morem, pripnem tokom dneva.
LP, Roman _________________ LP Roman |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Dec 26, 2011 11:44 am Naslov sporočila: |
|
|
To sem naredil takoj ko sem jo dobil. Odprl in videl, da se polni samo preko upora. Potem sem na akumulator dodal svoji dve žici. Vse skupaj sem nato z malo preklinjanja (sreča, da imam ozke in dolge prste) sestavil nazaj. Na tisti dve žici pa sem dodal Sauro konektor. Na namenski 300mA polnilec za SLA akumulatorje, ki sem ga že imel doma pa sem dodal obratni konektor. Sedaj samo odvijačim pokrov potegnem konektor ven priklopim in polnim. Ko je napolnjeno kljub vzdrževalnemu polnjenju polnilnik odklopim. Samopraznjenja pa ni opaziti.
Kljub vsemu pa bi krepko podaljšal avtonomijo, če bi prostor kjer je SLA akumulator zapolnil z litijevimi akumulatorji. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.28 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Pon Dec 26, 2011 7:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poglej, če je mogoče predelati originalni driver. Pogosto je za to nalogo uporabljeni preprost blocking oscilator: pravilno navit transformator, upor in tranzistor in včasih še nekaj kondenzatorjev, da tranzistor malo bolj lepo preklaplja. Noben high tech.
V tem primeru, bi moral samo povečati upor in mogoče menjati tranzistor, če bi za obstoječega menil, da je preveč na meji, kar se napetosti tiče. Skratka preriši zadevo in boš videl, če bi šlo tako.
In če bi šlo, je ena pretvorba manj = manjša poraba za enak efekt. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Dec 26, 2011 7:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom odprl in prerisal. Kolikor imam v spominu je na vezju tudi feritni transformator. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 480 dni