|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
oscvg14 Član

Pridružen-a: Ned 13 Feb 2011 19:39 Prispevkov: 26 Aktiv.: 0.15 Kraj: Šmartno na Pohorju
|
Objavljeno: Čet Dec 29, 2011 2:43 pm Naslov sporočila: Iskra Triglav RA88 |
|
|
Zdravo,
Doma imam dva radia Iskra Triglav RA88. Iz dveh gramofonov sem zdaj naredil enega delujočega, ki igra ko novi . Zanima me pa, če se da na radio namontirati kakšno dodatno anteno za radijo, ker radio zelo slabo vleče FM postaje. Dobim samo 4 Na kerem koli drugem radiu pa brez težav 15. Na drugem iskrinem radiju je problem, da ko ga vključim se sliši samo čisto tiho igranje glasbe ter šumenje med menjavanjem postaj, a jakosti ne gre spreminjat s potenciometrom. Je pa res da je potenciometer razpadel ter sem ga jaz potem skupaj zalepil. Mislite da je to problem ali je v čem drugem? Upam daje zanič samo potenciometer. V bistvu sta lahko dva saj sta razpadla dva (za jakost zvoka ter za nizke tone) Upam samo da je potenciometer fuč ter nič drugega. Potenciometra pa sta 5M ter 500K Drugega(500M) sem že našel na netu, prvega 5M pa ne najdem ampak najdem samo 4M. Mislite da bo vredu tako? LP[/img]
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.08 Kraj: Koprivnica HR
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ilo123 Član

Pridružen-a: Pon 26 Dec 2011 21:50 Prispevkov: 47 Aktiv.: 0.29 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Čet Dec 29, 2011 3:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni doma lovim še s tako dobrim radijem 5 postaj. Sem pa imel enkrat radijo, ki je imel priklop za anteno kot TV in sem priklopil gor 4m kabla in kabel obesiu na strop. Lovil sem deset postaj ena ali dve so bile celo italjanske. Poskusi s kablom ali pa kar antena od tv-ja če jo imate še na strehi.
_________________ Lep pozdrav David |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oscvg14 Član

Pridružen-a: Ned 13 Feb 2011 19:39 Prispevkov: 26 Aktiv.: 0.15 Kraj: Šmartno na Pohorju
|
Objavljeno: Čet Dec 29, 2011 3:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo, popravil svoje podatke, zdaj pa čakam na odgovore
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cerovac_i Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34 Prispevkov: 559 Aktiv.: 3.03 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Čet Dec 29, 2011 9:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stari radii so imeli nastavljen ožji UKV (FM) frekvenčni pas, samo 87,5MHz do 100MHz. Danes se uporablja 87,5MHz do 108MHz. To pomeni da ne moreš sprejemati nobene postaje med 100MHz in 108MHz. Zato lahko sprejemaš manj postaj kot na novejšem radiu. Z malo znanja in truda se da na novo nastaviti in razširiti frekvenčni pas (preverjeno na enakem radiu! ). V vsakem primeru bi prav prišla malo boljša sobna ali zunanja FM antena. Na tem forumu že obstajajo teme ki obravnavajo enostavno izdelavo FM antene v domači delavnici.
Potenciometre je najbolje preveriti z ohmmetrom. Vrednost 4M (verjetno gre za standardno vrednost 4,7M ) za base povsem ustreza.
_________________ Iščem zadovoljne avdiofile.
Nazadnje urejal/a cerovac_i Čet Dec 29, 2011 9:20 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.25 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Čet Dec 29, 2011 9:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potenciometre kar menjaj. Če še ne bo v redu, se bo pa svetovalo kako naprej. Če je še kaj drugega narobe, ne skrbi, primeren material se večinoma še dobi, elektronke tudi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13 Prispevkov: 906 Aktiv.: 4.81 Kraj: Metlika
|
Objavljeno: Čet Dec 29, 2011 9:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na netu je stotine načrtov za antene. Nekaj žičnih anten, raznih loop-ov sem pred leti naredil za FM radio. Sprejem je bil pri nekaterih naravnost fantastičen. Iz 3. nadstropja antena obrnjena proti HR in BIH... desetine postaj sem slišal za katere sploh nisem znal, da obstajajo.
Zdaj imam kupljeno 5 elemento yagi za radijsko FM področje. Montirana je seveda za vertikalno polarizacijo. Obrnjena kot sem prej napisal... To je veselja na radiu, da je težko opisat. postaja do postaje.
_________________ http://mcmetlika.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.08 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Čet Dec 29, 2011 9:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj pa si predstavljaj: ti si na cca 170 m NV, on pa na 770 m.
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oscvg14 Član

|
Objavljeno: Čet Dec 29, 2011 9:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
cerovac_i je napisal/a: |
Stari radii so imeli nastavljen ožji UKV (FM) frekvenčni pas, samo 87,5MHz do 100MHz. Danes se uporablja 87,5MHz do 108MHz. To pomeni da ne moreš sprejemati nobene postaje med 100MHz in 108MHz. Zato lahko sprejemaš manj postaj kot na novejšem radiu. Z malo znanja in truda se da na novo nastaviti in razširiti frekvenčni pas (preverjeno na enakem radiu! ). V vsakem primeru bi prav prišla malo boljša sobna ali zunanja FM antena. Na tem forumu že obstajajo teme ki obravnavajo enostavno izdelavo FM antene v domači delavnici.
Potenciometre je najbolje preveriti z ohmmetrom. Vrednost 4M (verjetno gre za standardno vrednost 4,7M ) za base povsem ustreza. |
Kako pa se da narediti večje območje lovljenja frekvenc ? Antene mi nebi bil problem izdelati, če bi le imel načrt. Sem že iskal po forumu a nisem našel nič. Ne vem pa niti kam jo naj potem priklopim . Sem zasledil da imajo v eni trgovini v MB oba potenciometra na zalogi Hvala vsem za informacije Edino prosil bi če mi lahko poveste kam priklopiti anteno ter kako narediti večje lovljenje frekvenc Pa tudi če prilepite sem načrt za izdelavo antene bi bil zelo hvaležen LP in naj vam novo leto prinese veliko lepih stvari
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oscvg14 Član

|
Objavljeno: Ned Jan 01, 2012 1:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo ena slika radia.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
3.49 MB |
Pogledana: |
33 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cerovac_i Član

|
Objavljeno: Ned Jan 01, 2012 5:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prispevek objavljen: Ned Jul 31, 2011 6:04 pm
Pred nekaj meseci me je znanec prosil če mu pogledam in po možnosti oživim star radijski sprejemnik z gramofonom. Radio mu veliko pomeni kot lep spomin in bi ga rad po dolgem času spet poslušal.
Pri ogledu na njegovem domu sem ugotovil da gre za "Triglav" proizvodnje Telekomunikacije Ljubljana. Ker radio ni dajal dosti znakov življenja (le nekaj svetlobe in motor gramofona se je normalno vrtel), sva se zmenila da ga odpeljem domov in ga počasi in v miru uredim.
Na tem forumu so bili taki in podobni radii večkrat obravnavani (1,2,3,4,5,6 ). Nekateri uporabniki so se pritoževali da jim ga ne uspe oživeti. Meni je tokrat uspelo brez problemov. Veliko mi je pomagalo to da je "moj" primerek zelo dobro ohranjen.
Najprej sem zamenjal nekaj močnostnih uporov ki očitno niso bili več uporabni, nato sem še preventivno zamenjal vse elektrolitske kondenzatorje. Stari dvojni elektrolit za glajenje anodne napetosti sem samo odklopil in pustil notri, zraven sem s spodnje strani pritrdil in povezal 2 nova. S Kontakt sprayem sem pošprical potenciometre in vse preklopnike mehansko povezane s tipkami in vse skupaj pustil pri miru 2 dni da se je dobro posušilo (da ne bi bilo potem ).
Na koncu sem razširil UKV območje do 108 MHZ. Uspelo mi je brez problemov in predelav, samo sem na novo uglasil nihajne kroge UKV enote.
Večina elektronk ima še oznako RR, mislim da so originalne od same izdelave radia. Presenetljivo še dobro delujejo, edino je bilo magično oko EM84 defektno in sem ga moral zamenjati z novim. Zamenjal sem tudi podnožje ker je staro prekinjalo. Tudi originalna usmerjevalka EZ80 bi bila lahko še dobra. Vseeno sem jo preventivno zamenjal z novo, označeno z Ei, ker je dala nekoliko višjo anodno napetost in ker imam doma dosti novih rezervnih.
Shema tega sprejemnika je samo malo "modernizirana" varianta Soče iz knjige Židan II. Zato sem se lotil tudi "restavriranja" sheme iz te knjige, tako sem si lažje pomagal pri popravilu. Razlik je zelo malo: namesto usmerjevalke AZ1 in posebnega navitja 4V izmenične napetosti je tukaj že omenjena EZ80, namesto EM80 je novejša in lepša EM84 (šminka). Vgrajena sta le 2 zvočnika (škoda!), ker zaradi gramofona primanjkuje prostora, povezana sta serijsko.
Ko sem vse popravil, preizkusil in počistil, sem ves vesel uspešno končanega dela, vse zmontiral nazaj v škatlo in se pripravil na zadnji preizkus delovanja pred slovesno oddajo lastniku. No spet je imel Murphy svoje prste vmes. Vseeno se je danes vse srečno končalo. Samo še par fotografij in projekt oživljanja "Triglava" je zaključen!
|
2.32 MB |
12 krat |

|
|
1.78 MB |
10 krat |

|
|
1.5 MB |
20 krat |

|
|
2.65 MB |
5 krat |

|
|
661.44 KB |
162 krat |

|
_________________ Iščem zadovoljne avdiofile.
Nazadnje urejal/a cerovac_i Ned Jan 01, 2012 6:29 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cerovac_i Član

|
Objavljeno: Ned Jan 01, 2012 5:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prispevek objavljen: Ned Jul 31, 2011 6:17 pm
Samo še 2 fotografiji šasije "Triglava", ker je v prejšnjem postu zmanjkalo prostora.
|
1.8 MB |
22 krat |

|
|
1.88 MB |
36 krat |

|
_________________ Iščem zadovoljne avdiofile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oscvg14 Član

|
Objavljeno: Ned Jan 01, 2012 7:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha torej ni tako preprosto razširiti UKV območja, saj je potrebno na novo uglasiti nihajne kroge, kar pa jaz res ne znam in niti ne upam se igrati s tem, da nebi potem dobil "gluhega radia". A mogoče ve kdo za kakšen načrt za enostavno anteno za UKV ter kam jo naj potem priklopim na mojem radiu? cerovac_i Zelo ti hvala za informacije si mi zelo pomagal
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Nace Član

Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12 Prispevkov: 828 Aktiv.: 3.50 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Ned Jan 01, 2012 9:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Anteno priklopiš namesto notranje. Se lepo vidi na sliki zadnje strani radia.
LP Nace
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oscvg14 Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 487 dni