www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kaj bi lahko bilo?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
AeeBeeCee
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 30 Dec 2011 21:21
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 30, 2011 9:46 pm    Naslov sporočila: icon_question Kaj bi lahko bilo? Odgovori s citatom

V sobi imam 3 vtičnice, ki so vezane na isto varovalko.

Na vtičnici št. 1 imam priklopljen Osebni računalnik z napajalnikom okoli 400W na prenapostni zaščiti Philips.

Na vtičnici št. 2 imam priklopljen Philips LCD TV, sprejemnik za T-2 televizijo in Genius ozvočenje 5.1 za računalnik na prenapetostni zaščiti SBS

Na vtičnici št. 3 ena žarnica okoli 70W.

Ker je bilo malo hladno v sobi, sem priklopil kvarčni grelec 800W na vtičnico št.1 ( http://www.ceneje.si/nerazvrsceno/ostalo/ostalo-nerazvrsceno/kvarcni-grelnik-800-w_-_CX0012B34B?tab=pod ) in po nekaj minutah mi je začelo v sobi vse utripati in pokati. Na hitro sem izkloplnik grelnik, ampak je nastal naslednji problem.

Na vtičnici št.2, kjer so vse naprave priklopljene na prenapestno zaščito SBS je začel brenčati SubWoofer od ozvočenja in ni nehal dokler ga nisem izklopil iz napetosti. In ko sem ga izklopil so se izklopile vse naprave na vseh vtičnicah 1,2 in 3. Zanimivo je to, da ko sem ozvočenje vključil nazaj na omrežje so vse vtičnice v sobi dobile nazaj napetost, vendar je Subwoofer še naprej brenčal in sem ga moral spet izključiti.... in od takrat naprej so vse naprave, ki so bile na vtičnici št. 2 ( TV, Ozvočenje in T-2 sprejemnik) nehale delovati, če jih priključim na druge vtičnice v stanovanju ne delujejo več (upam, da so šle samo varovalke na teh napravah).

In potem sem v sobi stestiral napetost v vseh treh vtičnicah in je v vseh enaka okoli 156 V.

[slovenščina je zame španska vas] me pa zanima kaj bi lahko bilo to? Je potrebno zamenjati vse kable po steni? Ker hiša je stara že nekje okoli 30-40 let. Ali je kaj drugega?

No upam, da bo znal kdo odgovoriti in da sem pisal pod pravo temo.

Lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
S53DZ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27
Aktiv.: 5.53
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 30, 2011 10:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po moje je samo slab stik pri kakšni "klemi" v eni od razvodnic.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LinuxFuter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40
Aktiv.: 1.78
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 30, 2011 10:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preveri dejansko debelino kablov, ki napajajo tele 3 vtičnice, ter kaj zraven še napaja ista varovalka. Če so bili kabli pretanki, varovalka premočna ali pa popravljena na 200A z žebljem in je bil zraven vezan še kak bojler je rezultat najbrš kak zakurjen kabel, sicer imaš pa nekje slab spoj iz katerega se bo kmalu če boš naprej uporabljal te vtičnice pokadilo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nace
Član
Član

Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12
Aktiv.: 3.50
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 30, 2011 11:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali so vtičnice ena zraven druge? Potem je možno da so šivane med seboj in niso povezane preko razdelilnih doz.
LP Nace
Nazaj na vrh
rkulcar2
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Feb 2007 23:15
Aktiv.: 0.54
Kraj: Lendava

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 30, 2011 11:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slab stik v razvodnici drugo ne more biti.

LP
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.75
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 31, 2011 12:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sumim na slabo "nulo". Še posebno če je v hiši 3-fazni sistem, znajo biti velike težave in skurjene naprave. Predlagam da se inštalacijo čim prej pregleda in popravi slabe stike.
AeeBeeCee
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 31, 2011 9:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nova stvar. Trenutno je napetost v vseh 3 napetost 230 V (nisem nič spreminjal, same so se stabilizirale na 230V).

Ko vključim samo podaljšek brez, da bi bilo kaj priključeno na njega v eno od teh treh vtičnic, poskoči napetost na drugi vtičnici na 380V.

In še odgovor na vprašanje zgoraj. Vtičnice niso skupaj, so razpršene po sobi.

Lp.
Nazaj na vrh
bbrane
Član
Član

Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02
Aktiv.: 2.69
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 31, 2011 9:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na zadnje podatke , definitivno nekje slab spoj ničelnega vodnika.

Lp !

JTratar
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Nov 2010 21:17
Aktiv.: 1.15
Kraj: ivančna gorica

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 31, 2011 9:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ne priklapljaj ničesar, sicer bo iz večine tvojih naprav ušel dim in bodo nehale delovati.
Najprej saniraj inštalacijo!
Nazaj na vrh
AeeBeeCee
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 31, 2011 10:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jurcadet je napisal/a:
ne priklapljaj ničesar, sicer bo iz večine tvojih naprav ušel dim in bodo nehale delovati.
Najprej saniraj inštalacijo!

Ja, ja se razume. Priklapljam samo podaljšek brez naprav.

Na tisti vtičnici, ki mi je kazalo 380V in na kateri mi je vse skurilo ima drugo fazo, kot pa ostali dve vtičnici. Vendar nula je skupna. In ko vkloplim podaljšek na ostali dve se na tej št.2 pokaže 380 V.

Bomo probali rešiti situacijo pred novim letom. Vsem se zahvaljujem za odgovore in želim srečno novo leto, pa čim manj elektronskim problemov v prihajajočem letu.

Lp.
Nazaj na vrh
JTratar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 31, 2011 10:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

problem je, ker imaš vse tri vtičnice vezane na skupno nulo, ta nula pa je odklopljena šele potem, ko se te tri nule iz vtičnic združijo.
Na vtičnicah imaš verjetno 2 fazi (1 in 3 - ena faza, 2 - druga faza)
ko priklopiš na eno od vtičnic porabnik (predvidevam, da je bila to lučka na podaljšku, čeprav mislim, da bi moralo biti kaj močnejšega) postaviš ničelne vodnike na napetost taiste faze na katero si dal porabnika. tako lahko zaporedno vežeš 2 porabnika na 380V če imata porabnika različne moči, bo šibkejši pregorel.

Ukrep: poišči, ke je ničla odklopljena ter jo priključi.

Prosim te, da preveriš tole: priključi nekaj (žarnico) na vtičnico 3, ter izmeri napetost na v1, če je ta 0V potem sta vtičnici na isti fazi
Nazaj na vrh
JTratar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 31, 2011 10:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pa v Butalah boš težko našel kakšnega električarja.
Nazaj na vrh
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.82
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 31, 2011 10:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi!To ti je definitivno slaba nula.Preveri vse spoje od razdelilne omarice naprej.Nisi napisal če se to dogaja samo v tej sobi ali v vseh prostorih.Će je vsepovsod tako ti je slab spoj nule na glavnem dovodu(sam sem imel tak primer),če pa ne pa kot sem dejal-preveri vse spoje nule od razdelilne omarice do sobe.
AeeBeeCee
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 31, 2011 12:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Situacija je rešena, hvala vsem za odgovore. Kriva je bila spojka. Verjetno je bila prevelika obremenitev s kaloriferjem vred in jo je skurilo / stopilo.

Pa še nekaj sličic.

In pa od ubogega ozvočenja:

TVja mi pa še ni uspelo odpreti. Upam, da ni kaj hujšega.

Me pa zanima, zakaj ta prenapetostna zaščita ni nič ukrepala?
Nazaj na vrh
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.82
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 31, 2011 12:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi!Ni bila kriva prevelika obremenitev ampak slab spoj.Za kolikšno napetost pa imaš to prenapetostno zaščito?
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 486 dni