|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1281 Aktiv.: 5.73 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Pet Dec 23, 2011 10:43 am Naslov sporočila: crt - osnove |
|
|
Imam eno staro katodno cev od osciloskopa, pa bi rad zadevo malo preizkusil. Za krmiljenje deflektorja sem mislil uporabiti differencialni ojačevalnik. Ni pa mi jasno, ali mora biti krmiljenje vertikalnega deflektorja galvansko ločeno od krmiljenja horizontalnega deflektorja? Nikjer nisem tega videl - ampak ali se ne pojavi potem (če ni ločeno) lahko el. polje med vertikalnim in horizontalnim deflektorjem, ki potem lahko vpliva pot elektonov? _________________ lp, Klemen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.31 Kraj: Gorje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1281 Aktiv.: 5.73 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Tor Jan 03, 2012 11:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Tole je moja katodna cev (D9-10 GM). Če prav razumem so vse te napetosti v podatkih podane glede na napetost katode - vse so višje od katodne napetosti? Tako sem tudi zvezal, ampak s spreminjanjem napetosti na g1 (s potenciometrom) ni nobenega efekta na jakosti pike na zaslonu.
Gledal sem tudi sheme drugih katodnih cevi, vendar pa imajo g1 vedno vezan na nižjo napetost od katodne (klik). Mogoče kdo ve, kako je s temi napetostmi? _________________ lp, Klemen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Tor Jan 03, 2012 12:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nejasno napisano, očitno napisanoi s predpostavko, da te podatke ne bo bral začetnik iz vakumske tehnike.
g1 je praktično vedno na negativnem potencialu, merjeno proti katodi. To velja za veliko večino vakumskih lamp, ne samo za katodne cevi.
S pozitivno napetostjo, zadevo samo temeljito preobremeniš, anodni tok zraste preko vseh meja in sploh ni mogoča nobena regulacija anodnega toka (v tvojem primeru svetilnosti). Na srečo je ta tehnika precej robustna, tako, da več časa zdrži preobremenitve daleč čez absulute maximum rating, kot polprevodniki.
Upam samo, da si priklopil neko napetost na odklonske plošče, da si dobil črto in nisi skoraj instantno s piko zakuril flourescenčno plast na zaslonu in imaš sedaj na tistem mestu mrtvo piko.
Branez je že pravilno zvezal, bodi brez skrbi in tudi tvojo katodno cev priklopi na enak način. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

|
Objavljeno: Tor Jan 03, 2012 1:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha, hvala. Sem imel filing da zadeva preveč močno sveti, tako da nisem imel dolgo priključene, ampak mislim da je na zaslonu nekoliko "zapečena" pika, heh . Na dveh mestih se vidi medla pika, nič nisem imel priključeno na odklonih. Sveti pa še vedno. Mrtva pika najbrž pomeni da je tam fosfor povsem skurjen in ne svet več, tako da ni še povsem uničen? _________________ lp, Klemen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Tor Jan 03, 2012 1:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Boš videl kaj bo, lahko imaš veliko srečo in bo samo tam malenkost temnejša slika, lahko pa pride do tega, da bo slika na tem mestu spackana ali, da je sploh ne bo. Moč žarka je pri normalnem obratovanju bistveno nižja.
Skratka nikoli ne priklapljal nobene katodne cevi brez odklona žarka! Ni treba nič posebnega, sinusna napetost na odklonske plošče (ali tuljave, če gre za elektromagnetni odklon) je za ta primer povsem v redu. Poleg tega je fino, če se fokus pri takih eksperimentih nastavi tako, da dobiš čimbolj debelo črto.
In ko komanda za svetlobo deluje, to je ko svetlobo lahko pripreš do te mere, da črta na zaslonu izgine, šele takrat se lahko posvetiš, če deluje fokus (in mogoče astigmatizem), tako, da dobiš ozko črto pri majhni osvetlitvi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.76 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Jan 03, 2012 5:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas v srednji šoli so pametnjakoviči na osciloskop priklopili 230V in je na ekranu seveda nastala ogromna črna pika, ki pa je počasi izginjala. In kakor vem je osciloskop potem še vedno deloval brezhibno. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Tor Jan 03, 2012 9:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je bil to katodni osciloskop, so temne lise na sliki posledica tega, da se je nekaj blizu katodne cevi močno namagnetilo in/ali da ima katodna cev prešibko zaščito pred magnetnimi polji.
So pa z osciloskopi dobro zakurili že marsikateri switcher, ko so želeli pogledati z osciloskopom kaj se dogaja na primarni strani in pozabili na galvansko ločitev switcherja od električnega omrežja.
Povezava mase od BNC vtičnice do ozemljitvenega pina na vtičnici je običajno zelo dobra in te vezi običajno ne odkuri in ker ta povezava prevzame večino toka, tako neumnost osciloskop, kar se njegove elektronike tiče, ponavadi dobro prestane. Vse ostalo pa niti ne. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7830 Aktiv.: 33.16 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Tor Jan 03, 2012 9:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
trot je napisal/a: |
Tole je moja katodna cev (D9-10 GM). Če prav razumem so vse te napetosti v podatkih podane glede na napetost katode - vse so višje od katodne napetosti? Tako sem tudi zvezal, ampak s spreminjanjem napetosti na g1 (s potenciometrom) ni nobenega efekta na jakosti pike na zaslonu.
Gledal sem tudi sheme drugih katodnih cevi, vendar pa imajo g1 vedno vezan na nižjo napetost od katodne (klik). Mogoče kdo ve, kako je s temi napetostmi? |
Čitaj! Pa ne kakor dosedaj, ko si bil na straneh po nekaj sekund. Za čitanje in razumevanje prečitanega rabiš nekaj časa.
Na vseh shemah ima napetost G1 negativnen predznak.
Ko smo že pri tem: kakšne imaš anodne napetosti? Bolj "nerodno" cev bi težko našel za začetne korake.
Torej, ne hiti, uči se in pazi da te ne ubije!
 _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

|
Objavljeno: Sre Jan 04, 2012 10:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Azrael je napisal/a: |
Če je bil to katodni osciloskop, so temne lise na sliki posledica tega, da se je nekaj blizu katodne cevi močno namagnetilo in/ali da ima katodna cev prešibko zaščito pred magnetnimi polji. |
To misliš na sliki, ko je katodna cev vključena? Pri meni je pika ko je ugasnjena. Nekaj sem se sicer igral z majhnim magnetom, da sem videl kako se odklanja žarek, ampak to najbrž nima permanentnih vplivov na cev, ali pač?
Branez je napisal/a: |
Ko smo že pri tem: kakšne imaš anodne napetosti? Bolj "nerodno" cev bi težko našel za začetne korake. Think |
2000V imam anodno napetost. Cev pač je kakršna je, nisem imel izbire, ta je bila pri roki (v neki odsluženi opremi). Zakaj pa je nerodna - tudi če bi jih imel več na izbiro, bi najbrž zagrabil ravno to, ker je fino majhna in pravokotna, da se ne vozi po mizi  _________________ lp, Klemen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Sre Jan 04, 2012 11:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Pri meni je pika ko je ugasnjena |
To pomeni, da si uspel zakuriti flourescenčno plast na tem mestu. Tam bo sedaj mrtva pika. Permanentno.
Nerodna je ta cev najprej iz preprostega razloga: 2 kV anodne napetosti, ki jih ni tako enostavno zgenerirati in izolirati kot 500 do 750 V. Ampak, če drugega ni, bo tudi ta dobra. Saj, če bi jo jaz dobil, je tudi ne bi vrgel stran, bi se bi že potrudil okoli teh napetosti.
Samo od sedaj naprej ne rini z glavo skozi zid in prej preberi dokumentacijo in raje 2x vprašaj, če ti kaj ni razumljivo ali ti je dvoumno, preden 1x priklopiš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 470 dni