|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
guslovd Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2008 12:54 Prispevkov: 39 Aktiv.: 0.19 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Sre Jan 11, 2012 9:46 pm Naslov sporočila: Katero FID stikalo v vrtno uto? |
|
|
Živjo,
ker sem si postavil leseno vrtno uto in s tem tudi električno napeljavo me zanima katero FID stikalo montirati v razdelilno omarico. Gre se za to, da bom v uti imel tudi manjši prostor kjer bo mini kopalnica in seveda nek dnevni prostor. Zamislil sem si 4 polni FID 25A vendar ne vem kako občutljivega vzeti 30mA ali 300mA. V kopalnice se dajejo občutljivejši, v ostale prostore pa manj občutljivejši. Jaz bi dal kar 30mA, ki je bolj občutljivo, ker bom imel ob kopalnici tudi zunanji vtičnici za primer pranja avta ali zunanjih del, kaj menite. Ker v uti ne bom imel 3-fazih vtičnic se mi to zdi kar primerna izbira. Faze pa sem delil primerno na različne porabnike, da sem razbremenil omrežje.
Od glavne omarice sem potegnil kabel 5×6mm2 dolžine 23m.
Hvala za odgovore. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.76 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Jan 11, 2012 9:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
30 mA po povsem v redu.
Včasih si bož zažele priklopit še kaj, recimo električno vrtno kosilnico, škarje za živo mejo,... in pri takih zadevah je 30 mA povsem primerna zaščita. Če pa je kje še voda zraven, pa sploh.
500 mA bi bilo za celo hišo naenkrat. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PrimozL Član

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 10:55 Prispevkov: 404 Aktiv.: 1.73 Kraj: okolica Vipave
|
Objavljeno: Čet Jan 12, 2012 9:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živijo,
Pred skoraj tremi leti sem dal 30 mA KZS za elektriko v uti in ni nikoli brez razloga izklopil.
Sem se malo bal, da bo izklapljal, ker je kabel v cevi na več mestih spojen s termoskrčno cevko (vsaka žila posebej in če vse skupaj) in bi mogoče lahko kondenz povzročil izklop.
LP Primož. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matej22 Član

Pridružen-a: Čet 29 Dec 2011 16:31 Prispevkov: 88 Aktiv.: 0.54 Kraj: blade
|
Objavljeno: Pet Jan 13, 2012 7:30 am Naslov sporočila: Re: Katero FID stikalo v vrtno uto? |
|
|
guslovd je napisal/a: |
Živjo,
ker sem si postavil leseno vrtno uto in s tem tudi električno napeljavo me zanima katero FID stikalo montirati v razdelilno omarico. Gre se za to, da bom v uti imel tudi manjši prostor kjer bo mini kopalnica in seveda nek dnevni prostor. Zamislil sem si 4 polni FID 25A vendar ne vem kako občutljivega vzeti 30mA ali 300mA. V kopalnice se dajejo občutljivejši, v ostale prostore pa manj občutljivejši. Jaz bi dal kar 30mA, ki je bolj občutljivo, ker bom imel ob kopalnici tudi zunanji vtičnici za primer pranja avta ali zunanjih del, kaj menite. Ker v uti ne bom imel 3-fazih vtičnic se mi to zdi kar primerna izbira. Faze pa sem delil primerno na različne porabnike, da sem razbremenil omrežje.
Od glavne omarice sem potegnil kabel 5×6mm2 dolžine 23m.
Hvala za odgovore. |
za omenjeno aplikacijo se vzame FID stikalo 30mA. Če bi šlo za enofazni sistem se predlaga kombinacija varovalke in FID stikala v enem ohišju kot RFI25/0,03 . Za trifaztni sistem FID 25/4 0,03 + 3 pol avtomatska varovalka kot RI63 C 16. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mare_m Član

Pridružen-a: Ned 31 Jul 2011 16:22 Prispevkov: 97 Aktiv.: 0.57 Kraj: JN75PV
|
Objavljeno: Pet Jan 13, 2012 7:47 am Naslov sporočila: FID stikalo |
|
|
Zdravo
Lahko vam povem, da najbolje uporabiti FID 40A/30 mA (0.03A) 3F (4pol) saj cenovno je enako 25A in Pa 40A, samo razlika je da so sami kontakti precej mocnejsi. Varovalke das pa B6A (razsvetljava) B10A oz. B16A za vticnice (lahko tudi katero C16A ce se kdaj uporablja za kaksno delo). Omarico pa sestavi za 3F ( z malo predelave uporabno tudi kdaj 3F). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
philstrom Neznanec

Pridružen-a: Pet 13 Jan 2012 13:53 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Pet Jan 13, 2012 2:24 pm Naslov sporočila: Re: FID stikalo |
|
|
Mare_m je napisal/a: |
Zdravo
Lahko vam povem, da najbolje uporabiti FID 40A/30 mA (0.03A) 3F (4pol) saj cenovno je enako 25A in Pa 40A, samo razlika je da so sami kontakti precej mocnejsi. Varovalke das pa B6A (razsvetljava) B10A oz. B16A za vticnice (lahko tudi katero C16A ce se kdaj uporablja za kaksno delo). Omarico pa sestavi za 3F ( z malo predelave uporabno tudi kdaj 3F). |
Tudi priporočam uporabo FID 40A/30 mA, glede na to da ima tvoj kabel zdržni tok 40A. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iztok_b Neznanec

Pridružen-a: Čet 17 Dec 2009 13:43 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.01 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Pet Jan 13, 2012 7:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem za 40A 4P 0,03A. Varovalke karakteristike C, 6kA. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 485 dni