|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Katja Članica

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2011 19:03 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.07 Kraj: Sl. Bistrica
|
Objavljeno: Sob Jan 07, 2012 2:26 pm Naslov sporočila: naloga -mehanika |
|
|
Podana je konstrukcija dolžine l=3100mm katere prerez je pravokotnik s straniama a in h (a<h);Za podani Imin=6 800 000 mm4 ; E= 217 000 MPa in dolžino l=3100mm in vitkost konstrukcije, ki znaša 100, izračunajte kritično uklonsko silo ter dolžini a in h.
Fk=(pi2*E*Imin/(0,5*l)^2)=6061847,35 N ...kar je pravilno
Zanima pa me kako bi prišla do dolžin a in h.
Lp
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
9.29 KB |
Pogledana: |
2281 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09 Prispevkov: 1026 Aktiv.: 4.33
|
Objavljeno: Sob Jan 07, 2012 5:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po Eulerjevi enačbi si pravilno izračunala uklonsko silo. Če pogledaš, nisi še uporabila podatka o vitkosti.
Vitkost je definirana kot: = l0/i, pri čemer je l0 prosta uklonska dolžina (ki je v danem primeru l/2), i pa je vztrajnostni polmer, ki je definiran kot:
i = (Imin/S)^0.5 pri čemer je S presek nosilca. Iz danega lahko torej izračunaš presek nosilca, ki znaša 28303,85mm^2.
Vztajnostni moment za pravokotni presek je definiran kot Ix = (a*h^3)/12. Tu moraš biti pozorna, saj je v danem primeru verjetnejša os upogiba po drugi osi zato moramo glede na označbe iz naloge (a<h) enačbo preoblikovati v Ix = (a^3*h)/12. Presek pravokotnika je definiran kot S = a * h. Ko rešimo sistem dveh enačb in dveh neznank dobimo rešitev a = 53,69mm in h = 527,13mm.
Upam, da nisem kje zakvačkal.
Če se prav spomnim si imela ti neko nalogo iz mehanike. Si jo rešila?
_________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Katja Članica

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2011 19:03 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.07 Kraj: Sl. Bistrica
|
Objavljeno: Sob Jan 07, 2012 5:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja tako je, ploščino preseka sem imela enako, vendar sem pa vzela napačno formulo pri vztrajnostnem momentu... Najlepša hvala
Pred kakšnim mesecem pa sem imela tudi težavico pri eni izmed nalog, in sicer kolikor se spomnim server sprva ni sprejel mojih rešitev zaradi zaokroževanja... če se ne motim... vendar se je kasneje to uredilo
Lp, Katja
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni