www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

naloga -mehanika

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Naloge, izpiti, seminarske
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Katja
Članica
Članica

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2011 19:03
Aktiv.: 0.07
Kraj: Sl. Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 07, 2012 2:26 pm    Naslov sporočila:  naloga -mehanika Odgovori s citatom

Podana je konstrukcija dolžine l=3100mm katere prerez je pravokotnik s straniama a in h (a<h);Za podani Imin=6 800 000 mm4 ; E= 217 000 MPa in dolžino l=3100mm in vitkost konstrukcije, ki znaša 100, izračunajte kritično uklonsko silo ter dolžini a in h.

Fk=(pi2*E*Imin/(0,5*l)^2)=6061847,35 N ...kar je pravilno

Zanima pa me kako bi prišla do dolžin a in h.

Lp

slika.meh.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  9.29 KB
 Pogledana:  2281 krat

slika.meh.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matjazkariz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09
Aktiv.: 4.33

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 07, 2012 5:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po Eulerjevi enačbi si pravilno izračunala uklonsko silo. Če pogledaš, nisi še uporabila podatka o vitkosti.
Vitkost je definirana kot: lambda = l0/i, pri čemer je l0 prosta uklonska dolžina (ki je v danem primeru l/2), i pa je vztrajnostni polmer, ki je definiran kot:
i = (Imin/S)^0.5 pri čemer je S presek nosilca. Iz danega lahko torej izračunaš presek nosilca, ki znaša 28303,85mm^2.
Vztajnostni moment za pravokotni presek je definiran kot Ix = (a*h^3)/12. Tu moraš biti pozorna, saj je v danem primeru verjetnejša os upogiba po drugi osi zato moramo glede na označbe iz naloge (a<h) enačbo preoblikovati v Ix = (a^3*h)/12. Presek pravokotnika je definiran kot S = a * h. Ko rešimo sistem dveh enačb in dveh neznank dobimo rešitev a = 53,69mm in h = 527,13mm.

Upam, da nisem kje zakvačkal.

Če se prav spomnim si imela ti neko nalogo iz mehanike. Si jo rešila?

Katja
Članica
Članica

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2011 19:03
Aktiv.: 0.07
Kraj: Sl. Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 07, 2012 5:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja tako je, ploščino preseka sem imela enako, vendar sem pa vzela napačno formulo pri vztrajnostnem momentu... Najlepša hvala Smile

Pred kakšnim mesecem pa sem imela tudi težavico pri eni izmed nalog, in sicer kolikor se spomnim server sprva ni sprejel mojih rešitev zaradi zaokroževanja... če se ne motim... vendar se je kasneje to uredilo
Lp, Katja
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Naloge, izpiti, seminarske Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni