|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Gavran Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16 Prispevkov: 415 Aktiv.: 1.75 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: Ned Jan 08, 2012 10:25 pm Naslov sporočila: Monitor na CNC stroju |
|
|
Na CNC stroju je odpovedal monitor. Stroj je star 12 let in originala ni več mogoče dobiti za neko normalno ceno, zato bi rad priklopil nek standarden monitor (VGA ali nekaj takega). Žal pa je priključek nestandarden - na grafičnem izhodu in na monitorju sta 25 pinska subD priključka. Prebrskal sem vse in s tem priključkom našel samo omenjen digital video in nič drugega, tudi za tega nič konkretnega. Ali ima kdo izkušnje s tako predelavo? Grafični izhod (kartica) je OK, sem preveril z monitorjem sposojenim iz podobnega stroja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5819 Aktiv.: 24.57 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pon Jan 09, 2012 12:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Ali lahko razdreš 25 pinski konektor?
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.93 Kraj: slo
|
Objavljeno: Pon Jan 09, 2012 7:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Na CNC stroju je odpovedal monitor. Stroj je star 12 let in originala |
- saj ne da se kaj spoznam na tovrstne monitorje, a pri podobnih vprašanjih je dobro navesti vse podatke o stroju ali mogoče kar poslikati tipsko tablico in zunanji izgled stroja. V lesni industriji smo imeli kar nekaj teh CNC in tudi dva nista bila enaka. Drugače pa so nam pri večjih problemih večkrat uspešno pomagali Etra Laško, tel.: 041/351-886 .
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.72 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Jan 09, 2012 11:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Razstavi monitor.
Razstavi priključne konektorje in poglej žice.
S tem boš hitro ugotovil, vsaj približno, kakšni signali so tam.
Ima monitor ločeno napajanje ali pride napajanje po istem konektorju?
Je enobarvni CRT?
Če bi z osciloskopom pogledal signale, bi se dalo hitro videti, kaj je na žicah.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gavran Član

|
Objavljeno: Pon Jan 09, 2012 12:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Konektor ima priključene vse pine - povezovalni kabel je opleteni 25žilni flat kabel.
Na monitorju so vgrajeni Lucentovi diferencialni sprejemniki BRF1A16G. Na grafični je NEC D72123 in nato Lucent (predvidevam, ker se oznake slabo vidijo) driverji.
Napajanje je ločeno. Monitor je barvni, najverjetneje 640x480, lahko tudi manj (diagonala je cca 10 inč)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.72 Kraj: Kranj - struževo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gavran Član

|
Objavljeno: Pon Jan 09, 2012 10:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja tole sem tudi jaz izbrskal. Hvala za trud.
Nekje sem zasledil da je isti konektor 8fizično) uporabljal digital video pred leti, predvidevam da je bil to standard za snemanje na kasete, nikjer pa nisem našel specifikacije. kakorkoli, predvidevam da gre vso pot za digitalni signal in da so trije Lucentovi driverji za tri barve ampak digitalno, ne analogno. Ali kdo pozna tak način prenosa grafike na monitor? Po nekih specifikacijah naj bi šlo za 6bitni prenos... sem pa blizu temu da popustim in kupim originalni (preplačan) LCD monitor...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.93 Kraj: slo
|
Objavljeno: Pon Jan 09, 2012 11:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
sem pa blizu temu da popustim in kupim originalni (preplačan) LCD monitor |
zdaj me pa že res močno zanima katere firme je ta stroj Pred leti, ko se je terminale (VT100, ali kako je že bila oznaka; starejši so bili zeleni, novejši pa oranžni) po pisarnah zamenjevalo s PC-ji, je veliko terminalov končalo v kontejnerjih. Nemci pa so rabljene prodajali za nekaj čez 500€.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.48 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Pon Jan 09, 2012 11:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa da angažiraš kakega rtv serviserja? Takega, ki zna možgane vklopit, ne samo module menjat.
_________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni