|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tonic Član

Pridružen-a: Pet 16 Dec 2005 17:48 Prispevkov: 183 Aktiv.: 0.77 Kraj: Loče
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Nace Član

Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12 Prispevkov: 828 Aktiv.: 3.49 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2012 11:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Naredi eno sliko notranjosti z vrha, tako da se bosta videla oba vrtljiva kondenzatorjain tisti koleščki,da bo malo bolj razumljiva slika. če bi imel jaz radio pred sabo bi si lažje predstavljal kako in kaj naredit.
LP Nace
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26 Prispevkov: 1523 Aktiv.: 7.90 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Pon Feb 13, 2012 11:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čene bom jutri pogledal. Imam dve šasiji ,da mi ni treba kopati druge. Imajo še napeto vrvico. Tako da ne bo panike. Bomo poslikali in opisali.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tonic Član

Pridružen-a: Pet 16 Dec 2005 17:48 Prispevkov: 183 Aktiv.: 0.77 Kraj: Loče
|
Objavljeno: Tor Feb 14, 2012 6:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem poskušal naredit kar se da dobro sliko, ampak je težko, vedno se nekje nekaj prekriva, nemogoče je slikat, da bi bil celotni potek vrvice viden.
Zato sem še malce umetniško dorisal zdajle pa še opišem:
- na zadnji strani če ztačnemo z vodoravnim škripcem 1 iz katerega gre vrvica na
- vodoravni spremenljivi kondenzator z večjim fi-jem oz. kateri se zavrti cca. 1.5x (en krat pa pol )
- nato potuje vrvica po zadnji strani na škripec 3 kateri je postavljen v "navpišni" položaj oz. v isti smeri kot ročica za nastavljanje
- nato iz škripca 3 potuje na drug spremenljivi kondenzator kateri se lahko zavrti cca. 2.8x (od min do max) - na njega lahko pride samo na eni strani (na notranji), ker če bi bila speljana na drugo stran bi brusila po "okvirju"
- in ta spremenljivi kondenzator ima namontirano vodilo široko cca. 1.2cm da seže iz zadnje strani na prednjo oz. je približno poravnano z ročico s katero dejansko nastavljamo in prednjim škripcem 2
- in v tem nosilcu je narejena neka zareza preko katere lahko speljemo vrvico v notranjost nosilca - v bistvu bi lahko tudi zamenjal smer navijanja vrvice (?) in nato speljal vrvico ponovno na zunanji nosilec tega kondenzatorja - z vrvico pridemo iz notranje strani na zunanjo - prednjo stran
- od tu gmora bit napeljana preko ročice (katero lahko vrtimov neskončnost) - po mojem mora bit dovolj "našpanano" in večkrat okoli
- iz tiste ročice pa potem na prednji škripec 2
- preko škripca 2 pa preko celotne prednje strani na škripec 1 kjer se zaključi
- na tej liniji od 2 do 1 škripca (ali obratno ) pa je dejansko namontirana skala za prikaz položaja
Glavna nejasnost je točno v tistem prehodu iz notranjosti na sprednjo stran - na kondenzatorju kateri se lahko zavrti cca. 2.8x.
Tam mi "ne potegne" ali moram dati nekaj ovojev rezerve na notranjem delu, in enako na sprednjem delu, ali tam vrvica morta it čec tisto zarezo v notranjost nosilca...
Pa v kakšnem "nultem" položaju morata biti kondenzatorja, in kje mora bit v začetnem položaju vzmet s katero je vrvica zaključena.
Upam da je mogoče za odtenek bolj jasno... težko je opisat - ker stvar je komplicirana
Pregledal sem nekaj "service manualov" teh retro radijev, samo na niti enem nisem naletel na narisan potek vrvice preko dveh kondenzatorjev. Tisti kateri so pa imeli narisano pa je čist normalen preko škripcev, ročice in enega kondenzatorja.
Opis: |
predviden potek vrvice - na nosilcu kondenzatorja z cca. 2.8 obrata pa se "zakomplicira" :) |
|
Velikost datoteke: |
649 KB |
Pogledana: |
64 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jp Član

Pridružen-a: Ned 25 Jul 2004 13:22 Prispevkov: 222 Aktiv.: 0.94
|
Objavljeno: Sre Feb 15, 2012 12:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri napeljavi vrvice (kadar mi zadeva pri katerem ra sprejemniku ni razumljiva) upotševam ustaljen in učinkovit sledeč postopek:
1. vzamem list papirja A4,
2. pisalo.
3. ''na skici, ki jo narišem - obvezno z zaporedno številko označim točke vseh elementov, ki so funkcionalno povezani z vrvico'';
4. vrvenica na osi sklopa vrtljivega kondenzatorja za SV, LW področje (in FM pri skupnih sklopih FM, SV, LW,..),
5. pri Savici je tudi vrvenica na osi sklopa za pomik jeder tuljav za FM področje in ostale vrvenice,
6. na vrvenice je nameščena vrvica z napenjalno vzmetjo vrvice. Na vrvico pa je nameščen kazalec za prikaz valovnih področij radijskih postaj.
7. Pred začetkom nameščanja vrvice mora biti vrvenica za FM in SV v skrajni položaj – položaj najnižje f ali obe v skrajni položaj najvišje f. Osebno običajno uporabljam način pri najnižji f.
8. nariše se potek vrvice od točke, ki označuje začetek vrvice in točke, ki označuje konec nameščene vrvice. Na narisani črti poteka vrvice na več mestih s puščico označim smer od začetka proti koncu in od konca proti začetku s puščicu z drugo barvo,
9. kazalec za prikaz valovnih področij radijskih postaj se na vrvico dokončno pritrdi šele po dokončni namestitvi vrvice in preiskusu delovanja vrvice ter ra sprejemnika.
10. Za razliko od večine namestitev omenjenih vrvic radio sprejemnikov je napenjelna vzmet vrvice vpeta med koncema vrvice.
11. Glede na to, da je pri Savici potek vrvice po notranji in zunanji-sprednji strani je bistvo vsega, kaj vse pa lahko nadaljujem prihodnjič.
lp! jp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni