|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
audiox Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13 Prispevkov: 906 Aktiv.: 4.80 Kraj: Metlika
|
Objavljeno: Sre Jan 25, 2012 11:47 pm Naslov sporočila: Nevarne varčne žarnice |
|
|
Citiram: |
Pregorelo žarnico je hotel stanovalec zamenjati, zato je stopil na stol, s krpo odvijal žarnico in ker je bila še prevroča, jo je izpustil, da je padla na tla in se razbila. Ko je stopil na tla, je pohodil črepinje razbite ("eksplodirane") žarnice in si očitno porezal podplate. Živo srebro (tu piše "prah živega srebra", kar pa se mi ne zdi strokovno) iz žarnice mu je povzročilo tako hude poškodbe, da so v bolnišnici celo razmišljali o amputaciji nog. Zdaj ima na podplate priključeno vakuumsko črpalko, ki odvaja ostanke strupa (živega srebra). |
POZOR!!! V priponki so fotografije, ki niso za vsak želodec.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Mercury Exposure1.pdf |
Velikost datoteke: |
478.86 KB |
Downloadano: |
184 krat |
_________________ http://mcmetlika.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.70 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Sre Jan 25, 2012 11:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ojej. Kaj takega pa se nisem videl.
_________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.99
|
Objavljeno: Sre Jan 25, 2012 11:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole je pa precej bullshit story.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sre Jan 25, 2012 11:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Te "črepinje" varčne žarnice pa so bile zelo trdne in velike, da so zarezale tako globoko.
Stene varčne žarnice so tanke in krhke. Sem pripričan, da jih z golo nogo prej še bolj polomiš kot pa, da te tako zarežejo v nogo.
Vsekakor pa uporabljeni materiali v varčni žarnici niso zdravi ampak ta primer se mi zdi vkraden od nekje drugje.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.99
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SkunkyLee Član

Pridružen-a: Čet 12 Feb 2009 16:59 Prispevkov: 198 Aktiv.: 0.99 Kraj: Maribor, Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jan 25, 2012 11:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj bi se lahko zmenil prosim, da date opozorilo če linkate na strani, ki mogoče niso za vsak želodec? Prvi post je to dobro zrihtal, ta zadnji, nad mano pa pač ne.
Komentar glede same "zgodbe" je pa bullshit. Tisti del o "vakumu ki izsesa strup" je še posebej briljanten.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.75 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Čet Jan 26, 2012 12:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Zanima me kaj bi rekli Idrijski rudarji, ki so toliko let rudarili za tiste stare čase to dragoceno srebrovo rudo?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
R33D3M33R Član

Pridružen-a: Pon 08 Jun 2009 13:56 Prispevkov: 244 Aktiv.: 1.25
|
Objavljeno: Čet Jan 26, 2012 8:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Nisem pogledal slik, ampak za tako opisan obseg poškodbe, bi bolj rekel, da je staknil kakšno bakterijsko okužbo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09 Prispevkov: 1026 Aktiv.: 4.33
|
Objavljeno: Čet Jan 26, 2012 3:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa tudi nog ne več namakajte v Soči ali Jadranskem morju, glede na to, da se vsako leto v njo/vanj izlije 1,5 tone živega srebra iz Idrije...
_________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26 Prispevkov: 1523 Aktiv.: 7.89 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Čet Jan 26, 2012 3:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Joj hudo..ne vem kako bi se porezal saj je kot ražrto,posneta koža do tkive..
Pa tudi elektromagnetnih motenj ne manjka. Okrutno za videti.
Kadar brskam tako za hobi po kratkem valu na radiju z teleskopsko vgrajeno anteno zaradi motenj ponavadi izklopim vse (računalniki,swičerji ipd). Zadnjič pa tak šum motnje po celem območju kot da vesoljska ladja prihaja!?! Jakost 59++ Cagr meter zabit do konca.
Vzrok varčna žarnica pod lestencom. In to samo ena v spiralco zvita 20w-60 po navadni sijalki. Sveti normalno ampak slišim, da sveti še tja dol in tja gor do lune. Še deset dvajset let in lahko kar pozabimo na radioamaterstvo.
Razen še na kaki planini ob bateriji za napajanje ter navadni sveči.
Ena žarnica ima po direktivah razno minimalno sevanje. Kaj pa ko bo po stanovanju vse več inveč teh niskoproračunskih brnečih neonkic? Sveti že. Kaj pa mi in naše zdravje. Saj ni čudno, da nas glava boli pa živčki ,boleče oči itd.
Od tega nas glava boli.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.21 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Čet Jan 26, 2012 3:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Samo na opis, o poškodbah bi moral podati mnenje nekdo iz medicinske stroke.
Hg v fuč žarnici praktično ni, vsaj prostega ne, je že ves vezan v amalgam na žarilnih nitkah. Tega ne boš na enostaven način spravil vase. Pa tudi v novil brlivki je Hg zelo malo, saj vemo kako kratko življensko dobo imajo. Če se je res kaj zgodilo, je problem drugje:
Črepinje so steklene, oste in drobne, če imaš smolo ali si štorast (z boso nogo pohodiš lampo npr). se lahko zapičijo zelo globoko. In tu je morebitno zrno resnice, saj je na steklu fluorescenčni premaz, ki ni nedolžen, zna biti ne samo zdravju škodljiv, ampak kar strupen.
Take rane se zdravijo počasi in prav je, da jih vidi zdravnik. Če se namesto njega raje "pomaga" s sumljivimi zvarki in med drugim pozabi na higieno, pogosto nastane težko s*anje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26 Prispevkov: 1523 Aktiv.: 7.89 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Čet Jan 26, 2012 3:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam se kopam v idrjici že od kar sem prlezu iz plenic. Pravili so da praskice takoj pozdravi.
Živo srebro je strupeno in nevarno za zdravje. No upam da ne bo zaradi kopanja v Idrjici me čez leta kaj prijelo. Ampak julija ,augusta v vročini ne mislim drugega kot na reko,hi. Osvežitev 150metrov od hiše
Azrael taka rana je kar huudoo ..dolgo časa bo poteklo , preden bo obu nogavice in šel na sprehod.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.62 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Čet Jan 26, 2012 4:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bogi človek.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Čet Jan 26, 2012 4:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hudoooo
Glede živega srebra (Hg) pa gre verjetno za prvovrsten nateg in zavajanje potrošnikov.
Kajti takšne "razjede" zmore zlahka povzročiti kvečjemu fluor (F). Samo ga v sijalki verjetno ni ravno v zadostnih količinah.
Ko sem bil majhen, sem po nesreči razbil Hg toplomer in sem potem tiste kapljice lovil s prepognjenim papirčkom ter jih par ur vlačil po rokah (mimogrede gre za čudovit občutek), dokler nisem izgubil vseh kapljic ( ).
Sicer pa sem nedavno nazaj zasledil članek o drogi z imenom "krokodil" (gugl slike "crocodile drug" --- ogled na lastno odgovornost ). Tam so šele grozljive slike, a presenetljivo podobne tem "živosrebrnim".
Izgleda, da je nek proizvajalec iznašel varčne sijalke povsem brez Hg in si sedaj "pripravlja teren".
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.21 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Čet Jan 26, 2012 5:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Igo, nisi bil edini.
Koža, dokler je cela, precej dobro ščiti. Ko sem hodil v srednjo šolo, je sošolec "pomagal" profesorici kemije in spretno polil sebe in njo z koncentrirano žvepleno kislino.
Po filmski medicini, bi se morala oba stopiti kot snežak na razbeljeni plošči, vendar ni bilo tako hudo.
Profesorica je kislino dobila po roki in se je umila in to je bilo to, ni odpadla niti ena ura predavanj.
"Pomočnik" pa se je polil po obleki -> poslan pod tuš in domov je šel v delovni obleki, od civilne mu ni prav veliko ostalo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni