|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
matjazkariz Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09 Prispevkov: 1026 Aktiv.: 4.33
|
Objavljeno: Čet Jan 26, 2012 6:52 pm Naslov sporočila: Razširitev števila portov na mikrokrmilniku |
|
|
Mikrokontrolerju bi rad dodal večje število izhodov. Glede na ceno in glede na to, da potrebujem samo izhode, ne bi rad uporabil I/O expanderjev v smislu MCP230XX, ampak bi želel uporabiti shift registre, kot so 74HC595, 74HC164 ali 74HC4094. Slednjega imam celo na zalogi.
Zanima me ali se stanja na paralelnem izhodu pri vnašanju novega stanja preko serijskega vodila ohranijo, ali se v tem času stanja na izhodih shiftajo z vnosom podatkov?
Seveda si želim, da bi bil preklop med starim in novim stanjem na izhodih trenuten, brez da se pozna tistih 7 vmesnih shiftov...
Mi lahko kdo to potrdi preden se spustim v testiranje? _________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35 Prispevkov: 563 Aktiv.: 2.38 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jan 26, 2012 7:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Zanima me ali se stanja na paralelnem izhodu pri vnašanju novega stanja preko serijskega vodila ohranijo, ali se v tem času stanja na izhodih shiftajo z vnosom podatkov? |
Seveda se stanje spreminja z vnosom novega podatka. Prenos podatkov pa je zelo hiter. Koliko izhodov pa sploh rabiš?
Lahko pa pogledaš 74HCT374 če ti odgovarja paralelen prenos podatkov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bumbar Član

Pridružen-a: Sre 28 Okt 2009 20:25 Prispevkov: 62 Aktiv.: 0.33 Kraj: Cerkno
|
Objavljeno: Čet Jan 26, 2012 7:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živjo,
Poglej 74HCT595. Direkt sede na SPI, kar je precej praktično, pa še v kaskado jih lahko vežeš. Pa še izhode lahko postaviš istočasno (ST_CP). Sam največ uporabljam tega.
lp. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

|
Objavljeno: Čet Jan 26, 2012 9:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Vlado
Zakaj 74HCT374, ki je flipflop? Potrebujem nekaj za razširitev števila portov, nekaj tipa serial in - parallel out.
Seveda se stanje spreminja z vnosom novega podatka. |
Se pravi, da preizkušeno potrjuješ, da se stanja na paralelnem izhodu shiftajo z nosom vsakega novega bita?
Rabim pa zato, ker mi je 100 pinski uC prekratek za enih 60 nogic.
@bumbar
Ja, to za SPI in vezavo v kaskado vem.
Pa še izhode lahko postaviš istočasno (ST_CP). |
No, to sem želel slišati. Sem predvideval, da je funkcija tistega pina za ta namen, vendar nisem bil prepričan.
Glede na to, da trdita nasprotno, lahko še kdo potrdi? _________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Čet Jan 26, 2012 11:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz dosti uporabljam 74HC595 in lahko potrdim, da serijski prenos med kaskadno vezanimi čipi deluje neodvisno od stanja paralelnih izhodov.
Najprej boš torej v kaskado čipov serijsko "porinil" tistih 64 bitov, nato pa jih z impulzom na ST_CP prenesel iz serijskih v paralelne registre. Stanje na njih bo ostalo do naslednjega ST_CP impulza.
"Dvojnik" za večje število vhodov je pa 74HC165, ki stanje na paralelnih vhodih ob impulzu prenese v serijske registre, nato pa se jih v miru serijsko prebere in se med pomikanjem ignorirajo spremembe vhodov. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

|
Objavljeno: Pet Jan 27, 2012 12:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za pomoč!
Ja za vhode je pa 74HC165, ki ga mogoče prav tako uporabim poleg izhodnih shift registrov. _________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni