|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
francs Član

Pridružen-a: Tor 28 Nov 2006 10:20 Prispevkov: 12 Aktiv.: 0.05
|
Objavljeno: Tor Nov 28, 2006 10:36 am Naslov sporočila: nastavitev oljnega gorilca |
|
|
ali je kdo že nastavljal oljni gorilec, zamenjal sem šobo ker se mi je ugašal, sedaj pa imam sicer bolj temno rumen plamen zračno loputo pa moram imeti skoraj čisto zaprto če jo malo bolj odprem mi začne nazaj zabijat dim v peč kot bi bil zamašen dimnik. Gorilec je Ecoflam. Prosim za nasvet |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.03
|
Objavljeno: Tor Nov 28, 2006 11:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Šoba mora biti zamenjana s takšno, ki ima enake karakteristike.
Pomembni sta predvsem poraba [l/h ali gal/h] in razpršilni kot [npr. 85*] .
Jaz ves čas razdiram eno in isto šobo, vedno pa je kriv zamašen filter v šobi.
Ko je filter preveč zamašen, so simptomi enaki - temnorumen plamen, siv sajast dim, slišijo čutijo tresljaji udarnih valov, dimnik ne vleče, temperatura dima je bistveno manjša od normalne, obroč za usmerjanje zraka je moker od nezgorelega olja, nekajsekundno ugašanje plamena in ponovni vžigi, ...
Filter v šobi je navaden sintran medeninast glušnik, za pnevmatske sisteme. Očistiš ga lahko s kompresorjem, za hujše primere pa ga nesi k zobozdravniku ali optiku na čiščenje z ultrazvokom. Tako si pomagam jaz, ker je glušnik nestandardnih dimenzij.
Ko filter v šobi očistim, gorilnik deluje neslišno, brez saj, z belorumenim plamenom, ...
Moram si nabaviti gostejši naftni filter, da prestavim nabiranje umazanije na bolj dostopno mesto.
LP, Igor _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.05 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Tor Nov 28, 2006 12:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Doma imamo peč na trda goriva, ki jo v začetku in koncu kurilne sezone segrevamo z drvmi, ko pa je prava zima (zdaj še ni) pa namontiramo oljni gorilec.
Takrat pokličemo mojstra z inštrumentom, ki ustrezno nastavi gorilec. Lopute na vratih zalepi z neke vrste kitom, saj ustrezno količino zraka dovaja sam gorilec.
Vsekakor brez ustrezne naprave za merjenje plinov ne moreš nastaviti gorilca pravilno. Boš vedno pokuril več kot je potrebno. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
francs Član

|
Objavljeno: Sre Nov 29, 2006 4:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem uredil bila je peč zabita čeprav jo je očistil dimnikar sem reklamiral čiščenje po čiščenju stvar normalno funkcionira. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sergej Član

Pridružen-a: Tor 29 Avg 2006 19:43 Prispevkov: 280 Aktiv.: 1.22
|
Objavljeno: Sre Nov 29, 2006 7:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ecoflam
Naj ti pride še enkrat nastavit gorilec. Nisi prvi s takimi problemi in če jo imaš v stanovanju, ti ga lahko napolni z monoksidom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cornholio Član

Pridružen-a: Sre 24 Avg 2005 14:10 Prispevkov: 115 Aktiv.: 0.49 Kraj: Prlekija
|
Objavljeno: Ned Dec 03, 2006 2:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Šobe se naj nebi čistilo, ker so v njej mikroluknjice in če jo čistiš, jih sigurno nekaj zamašiš!!! In se pravi ni več pravega kota brizganja kurilnega. Ena šoba stane manj kot 2 jurja, torej se jo splača menjat enkrat ali dvakrat na leto pred kurilno sezono!!!
Zraven tega pa še se MORA ščistit filter v pumpi, ter zunanji grobi filter, ker če tega nisi sšistil, je čist brezveze menjavat šobo!!!!!
Plamen pa se da lepo nastavit na oko, vendar nikakor tako kot z instrumentom!!!
Če pa pride dimnikar preverjat kako je kaj z izgorevanjem in izmeri več kot 12.5 CO-ja, ti lahko prepove kurjavo do sanacije CO-ja!!!
Zrak pa mora it v peč samo skozi gorilec in še tega se nastavi na minimum (seveda tako da štimajo meritve), če pa vleče zrak skozi vrata peči, je pa izkoristek manjši!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
serviser Član

Pridružen-a: Ned 17 Dec 2006 16:46 Prispevkov: 10 Aktiv.: 0.04 Kraj: Renče
|
Objavljeno: Ned Dec 17, 2006 5:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
povej mi kateri kotel imaš, kateri tip gorilnika (minor 1, minor 4, ecojet), kakšno šobo si izbral in povedal ti bom skoraj točne nastavitve. Prvi pogoj, da ti bo gorilec dobro deloval, je očiščen kotel in dimnik, potem čisti deli pod pokrovom dovoda izgorevalnega zraka, čiste loputice ventilatorja, pravilen tlak olja, pravilna nastavitev glave in pravilna nastavitev zraka.
Sicer sem pa subsidiarno odgovoren za servisiranje proizvodov Ecoflama za Slovenijo in ti lahko marsikaj pomagam, kar se tega tiče. Lahko ti ga pa tudi pridem nastaviti.
CO2 in dimnikarji so pa poglavje zase. V dimnih plinih naj bi bilo CO2-ja čimveč glede na možni maximalni procent, ker to pokaže sliko pravilnosti mešanja zraka in goriva in posledično izgorevanja. Pozorni pa bi morali biti na pojav CO-ja in sajavost.
V zadnjem letu in pol pa so problematični ostanki aditivov in drugih primesi, ki se pojavljajo v kuriščih in po stenah kotla, kar preprečuje prehod dimnih plinov in posledično zamašitve kotlov s sajami in večjo porabo. Za krivca pa itak vsi vejo. Torej pogosto čiščenje kotla sploh ne škodi.
Šob se ne čisti!! Več škode kot koristi!
Lep pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
francs Član

|
Objavljeno: Čet Apr 05, 2007 10:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Imam peč FEROLI tip GN!-N3 moč max 34 min 16 KW,
Gorilec je ECOFLAM minor 4R. Sem ga odprl pri pumpi in ščistil filter ter zamenjal
dizo in sicer sem dal STEINEN 1,91kg/h, 60 st. ST UI gel 0,50. Zanima me kako naj nastavim zrak in položaj dize.
za odovor se zahvaljujem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frapor Član

Pridružen-a: Pon 02 Apr 2007 17:24 Prispevkov: 240 Aktiv.: 1.08 Kraj: okolica Kranja
|
Objavljeno: Čet Apr 05, 2007 4:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
V roki imam knjižico od Ecoflama. Za Minor 4 so sledeči podatki: Diza od 0,65
navzgor mora biti 60 stopinjska. Od 0,60 navzdol pa 80st.( z dodatno oznako S , 0,40
diza pa mora imeti oznako H). Nastavitve za dizo 0,50 brez predgretja:diza na 1, zrak na 3. Moram ti povedati, da sem pri mojem gorilcu nastavil po teh podatkih,
pa ni bilo ravno najboljše izgorevanje. Okoli plamena je bila rahla megla neizgorete
nafte, tako da sem pozneje zadevo popravljav, da je bilo videti čim manj megle
okrog plamena. Nazadnje pa sem še meril temperaturo dimnih plinov na izhodu iz peči in sem z nadaljno regulacijo skušal doseči čim višjo temperaturo na izhodu. Ne vem če je ta postopek pravilen, toda ko je prišel merit dimnikar je rekel, da imam odlično nastavljeno.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
serviser Član

Pridružen-a: Ned 17 Dec 2006 16:46 Prispevkov: 10 Aktiv.: 0.04 Kraj: Renče
|
Objavljeno: Čet Apr 05, 2007 10:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Frapor
minor 4 šoba stainen 0,50 gal (za problematične kotle bolje oznaka Q) zrak 1,5 položaj glave popolnoma naprej pritisk olja 12,5bar .
Na večini kotlov bo to kar dobro delalo. Malenkostno lahko varira le nastavitev zraka gor dol, kar se pa nastavlja z instrumentom. Temperatura dimnih plinov ni merodajna, ker pride zaradi prepihavanja kotla (prevelika odprtost zraka) do hitrejšega gibanja dimnih plinov in posledično lahko do višje temperature v dimnih plinih na izhodu iz kotla. Meglica neizgorelega olja se pa pojavi zaradi presežka zraka in nepravilne nastavitve glave, pa tudi zaradi prenizkega tlaka olja in nenazadnje lahko tudi zaradi zamazanosti šobe.
Je pa dejstvo, da je za tako nizke moči primernejši minor 1 po novem max 1 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cornholio Član

Pridružen-a: Sre 24 Avg 2005 14:10 Prispevkov: 115 Aktiv.: 0.49 Kraj: Prlekija
|
Objavljeno: Čet Apr 05, 2007 10:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa ni vrag da nebi rezkirali 50 evrov na leto (al pa na dve) ter opravili servis z meritvami!!!!
Pa lahko prišparate pri kurilnem, na peči ter gorilec!!!
Plamen pa mora biti nastavljen tako, na je po nekaj tednih kurišče lepo belo, ne pa črno in zamaščeno!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.13 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Apr 05, 2007 10:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
O tem sicer nimam pojma, a dejstvo je, da mi gorilcev že četrto leto ni nihče niti taknil. Ko je prišel dimnikar je pa nekaj čudno gledal, ker se je v dimniku še malto videlo v njeni naravni barvi. Potem je rekel, da imam dobro izgorevanje, se zadovoljil s pavšalom za obisk in odšel.
Zdaj pa ali imam veliko srečo, ali pa totalno nič ne razumem. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejs Član

Pridružen-a: Čet 22 Mar 2007 13:58 Prispevkov: 66 Aktiv.: 0.30 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Čet Apr 05, 2007 11:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
@VolkD
Mogoče pa samo dober gorilc.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
osmica Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:16 Prispevkov: 377 Aktiv.: 1.59 Kraj: savinjska
|
Objavljeno: Sre Feb 18, 2009 12:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj je vzrok, da v peči tako doni skratka je zelo glasna. Peč sem očistil zamenjal dizo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SuperGeo Neznanec

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2009 21:37 Prispevkov: 7 Aktiv.: 0.04 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Sre Feb 18, 2009 9:55 pm Naslov sporočila: čiščenje filtra v črpalki goriva |
|
|
cornholio je napisal/a: |
Šobe se naj nebi čistilo, ker so v njej mikroluknjice in če jo čistiš, jih sigurno nekaj zamašiš!!! In se pravi ni več pravega kota brizganja kurilnega. Ena šoba stane manj kot 2 jurja, torej se jo splača menjat enkrat ali dvakrat na leto pred kurilno sezono!!!
Zraven tega pa še se MORA ščistit filter v pumpi, ter zunanji grobi filter, ker če tega nisi sšistil, je čist brezveze menjavat šobo!!!!!
Plamen pa se da lepo nastavit na oko, vendar nikakor tako kot z instrumentom!!!
Če pa pride dimnikar preverjat kako je kaj z izgorevanjem in izmeri več kot 12.5 CO-ja, ti lahko prepove kurjavo do sanacije CO-ja!!!
Zrak pa mora it v peč samo skozi gorilec in še tega se nastavi na minimum (seveda tako da štimajo meritve), če pa vleče zrak skozi vrata peči, je pa izkoristek manjši!! |
Pozdravljeni,
sem novinec v tem forumu (registriral sem se danes, in ti zaradi motenj pri delovanju), oglašam pa se zato, ker imam podobne težave kot so opisane v tej temi....
Gorilec v peči mi namreč ugaša, in to vse bolj intenzivno. Stvar je šla že tako daleč, da ga od danes praktično ne morem več uporabljati.
Simptomi okvare so bili naslednji:
gorilec se je zagnal, približno sekundo do dve po tem se ponavadi sproži dotok goriva skozi šobo, iskra, vžig in obratovanje gorilca. Vendar s to razliko, da se je po nekaj sekundah iz gorilca zaslišalo neko nenavadno šumenje oziroma menjaje šumenje in tišina, v tej relaciji pa podobno tudi izgorevanje. Po nekaj sekundah je zaradi prekinitev prišlo do takega "butanja", o katerem ste že pisali na tem forumu, spremljal pa ga je tudi dim, ki se je ob tem pojavljal. Nato je gorilec ugasnil, prižgala se je knotrolna lučka za motnje v delovanju gorilca.
Zaradi vsega tega sem danes očistil oljni filter v posodici, ter zamenjal šobo z novo, ekvivalentno prejšnji. Ker pa se po vsem tem težava ni odpravila, sedaj domnevam da je problem filter v črpalki, ali pa kar sama črpalka.
Bi mi lahko kdo od vas podrobno razložil kako pridem do tega filtra in ga očistim? Gorilec je May & Christie, domnevam da je star okoli 10 let ali več.
V primeru, da pa je šla črpalka pa me zanima če je bolje zamenjati gorilec v celoti, ali pa samo črpalko? Kakšna pa je cena za črpalko goriva?
Se opravičujem če je veliko vprašanj, verjamem pa da ste tule ravno pravi "mački", da bi mi znali pomagati.
Hvala za pomoč in odgovore.
 _________________ Allways look on the bright side of life... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 485 dni