www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Prevezava paralelnega DB-25 konektorja v DB-9 COM port

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
arksi
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Aktiv.: 3.66
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 27, 2012 6:59 pm    Naslov sporočila:  Prevezava paralelnega DB-25 konektorja v DB-9 COM port Odgovori s citatom

Želel bi iz prevezavo iz 25 pinskega paralelnega konektorja DB25 na COM port, ki je devet pinski.

Na DB25 pinskem konektorju so uporabljeni naslednji pini:

pin-2
pin-3
pin-10
pin-25

Sedaj me pa zanima kako zgoraj navedene pine prevezati iz DB25 na DB9 COM port, seveda, če je to sploh možno?

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.26
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 27, 2012 7:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo eden med mnogimi zadetki na googlu:

http://www.lammertbies.nl/comm/cable/RS-232.html
Nazaj na vrh
stane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Aktiv.: 5.79

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 27, 2012 8:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni možno! Paralni port ne gre prevezat v serijskega!

Laična razlaga:
Pri paralelnem portu, od tod tudi ime, se podatki pošiljajo paralelno - vzporedno, eden zraven drugega po več pinih.
Pri serijskem se pošiljajo podatki eden za drugim po enem pinu.

Če pa misliš samo adapter iz DB25 na DB9, to pa gre in imaš na povezavi v prejšnjem postu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
forest70
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2008 1:00
Aktiv.: 2.85
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 27, 2012 8:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V starih "časih" je bil serijski port tudi na DB25 .....
Če pa misli iz paralelnega na RS232 pa ne gre !
Nazaj na vrh
arksi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 27, 2012 8:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za informacijo!

Ne, nisem mislil adapterja iz DB25 na DB9.
Naj bolj detaljno obrazložim: Imam software, ki ima možnost izbire paralel port ali COM port za programiranje iste aplikacije. V paralel portu so uporabljeni samo štiri pini. Po mojem razmišljanu se po vsej verjetnosti podatki ne prenašajo paralelno ampak serijsko, ker je uporabljene samo 4 povezave, lahko pa da se tudi motim.

pin-2 = (verjetno) Tx
pin-3 =(verjetno) Rx
pin-10 = ???????
pin-25 = masa .....povzeto po zgornji povezavi.

Če povzamem: Konektor DB25 bi odstranil in na mesto njega uporabil com DB9 konektor in povezal tako...........DB25TX-TxCOM, DB25Rx-RxCOM, DB25masa-masaCOM. Zatakne pa se pri pinu 10 v DB25, ki ne vem kaj pomeni (kakšno funkcijo ima?) in ne vem, kam bi ga priklopil v com konektorju. Povedano drugače, namesto konektorja DB25 bi rad uporabil Com DB9, če bo šlo.

Kabel za programiranje je bil že priložen in ima na eni strani DB25 konektor na drugi strani pa RJ45 za priklop na napravo, ki jo programiram.

Izbira med paralel port in COM port.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  33.16 KB
 Pogledana:  0 krat

Izbira med paralel port in COM port.JPG

Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.67
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 27, 2012 9:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšen konektor je na kablu? SLIKA ?!
Če je na kablu 25-pin Moški, potem je kabel za priklop na Paralelni port.
Če je na kablu 25-pin Ženski, potem je to za priklop na tastar COM port. Lahko uporabiš adapter ali prevežeš na 9-pinskega.

http://aljaz.info/elektro/pc/rs-232c.txt

Glede na to, da omenjaš pin 10 in pin 25, ki pri COM portu nista uporabljena, ima kabel zelo verjetno Moški 25-pinski konektor, ki je namenjen priklopu na paralelni port.

http://aljaz.info/elektro/pc/paralell.txt

Tam je pin 10 vhod, 2 in 3 pa izhoda. 25 pa masa. Kar je precej logično, če gre za kabel za nekaj programirat.

Kam te pine zvezat na COM port, pa je potrebno pogledat v navodila od programa.
USB-RS232 adapter tukaj verjetno ne bo deloval.

Kaj bi sploh rad programiral??
Mater je treba vleči iz tebe. Silenced
Še malo pa bom kristalno kroglo moral limat zraven Doubt

arksi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 27, 2012 10:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aly hvala, pa ne se jezit Wink. Saj se trudim, da bi čim bolj nazorno obrazložil problemček oz. moje želje.....

Tako kot sem ob sliki napisal. 25 pinski konektor je moški. Potem gre povezava iz DB25 na prilagodilno vezje, ki se priklopi na telemetrični sprejemnik in se z potem preko DB25 paralelnega porta programira. Ne vem pa kako je napisan software za programiranje, žal. Razmišljal sem v tej smeri da, če imam možnost izbire v programskem oknu med paralel portom in COM portom, potem bi bilo najbolj elegantno, da bi uprabil USB----COM port. Zgleda, da tako enostavno ne bo šlo Wink.

SDATA, CLK, MASA - so priključki na sprejemniku telemetrije. Kako poteka komunikacija med tranzistorskim vezjem in sprejemnikom mi ni jasno. SDATA....(ugibam) pretok podatkov, CLK je verjetno ura oz. clock impulzi in ostane še masa. Sprejemnik se priključi na napetost 5V.

Mi zna kdo obrazložiti kako poteka komunikacija med DB25 in tranzistorskim vezjem, ter potem med teranzistorskim vezjem in sprejemnikom.

Naj dodam, da sem omenjeni kabel DB25 dobil že zraven.

Torej: če imam v programu opcijo izbire COM porta potem, po moji logiki, ni paralelni prenos podatkov.!?

Paralel port in priklop na vmesnik za programiranje.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  55.69 KB
 Pogledana:  51 krat

Paralel port in priklop na vmesnik za programiranje.jpg

Nazaj na vrh
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 27, 2012 11:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Softver emulira protokol za komunikacijo, ki ni niti asinhroni serijski, niti paralelni za printer. Ampak "na roke" premetava pine v 1 in 0, da dobi, kar želi. Tole še najbolj spominja na kakšen SPI.
Mogoče bi delovalo celo z USB-RS232 pretvornikom, le ne kupiti najcenejšega.

stane
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 27, 2012 11:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nič ne priklopi, v programu izberi COM port. Na portu z voltmetrom poišči +5V proti pinu 5. Tako določiš + in - 5V. Na plus priključi (iz tvojega J9 konektorja) pin 3.
Iz J9 pin 4,5,6,7,8 na COM pin 5.
2 in 3 pa na Rx in Tx. 2,3 na 2,3 in če ne dela 2,3 na 3,2. Ta dva lahko poizkušaš. Prejšnja dva pa ne zamenjaj, je napajanje 5V.

Proizvajalec te naprave se ni držal standardov, glej "Yost RS232 on RJ45 standard" najdeš na povezavi v prvem odgovoru.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
arksi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 27, 2012 11:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za trud Aly! Res je tale vmesnik malo čudno skonstruiran, ponavadi se za pretvorbo signalov uprablja kakšen MAX232, tukaj pa je uporabljeno kar nekaj po svoje.

Kakšno funkcijo pa ima potem pin 10 na paralel portu? Aly na povezavi, ki si mi jo pripel ni nič oobrazloženo kakšno funkcijo ima.

Pomeril sem napetost na zener diodi in je vrednost okoli 3,2 volta. Verjetno ima ttl nivoje 3,3 volte.

Uporabiti sem nameraval USB--RS232TTL kabel in sicer kupljen tukaj: http://www.ftdichip.com/Products/Cables/USBTTLSerial.htm#TTL-232R-5V

Če se komu sanja kako deluje zgoraj omenjeni tranzistorski vmestnik, se z veseljem priporočim za kakršnokoli informacijo.
Nazaj na vrh
arksi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 28, 2012 12:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala Stane!

Tudi sam sem nekako razmišljal v tej smeri, ampak se nisem upal spustiti v to avanturo, da ne bi kaj skuril Confused .

stane je napisal/a:
..... Na plus priključi (iz tvojega J9 konektorja) pin 3.
Iz J9 pin 4,5,6,7,8 na COM pin 5.
2 in 3 pa na Rx in Tx. ......

Hmm, sem šele zaj opazil, ko sem šel bolj podrobno preučevati priklop. Nekaj tukajle ne bo šlo. Pin 3 bi priključil dvakrat. Kam pa naj priključim pin 1?

Stane, kako si se tole konkretno zamislil?
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 28, 2012 5:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stane misli, da sta pina RX in TX, kar pa ni res. Saj se na sliki vidi, da sta CLOCK in DATA Rolling Eyes
Če boš tako zvezal, sploh ne bo nič delalo. Na COM portu sploh ni 5V linije. Pa tudi če bi bila in če jo priklopiš na predlagan pin 3, bo CLOCK signal stalno na masi in potem... Ja niče ne bo delalo Liar

Torej takole:

Pin 10 je INPUT v računalnik, 2 in 3 pa OUTPUT iz računalnika ven.
To se lepo vidi tudi na shemi s tranzistorji - pina 2 in 3 gresta na bazo tranzistorjev Q3 in Q4, na pin 10 pa pride signal iz vezja - s tranzistorja Q2 in pull-up upora R6.

Zadeva je narejena, da lepo dela s 5V TTL nivoji, ki so prisotni na LPT paralelnem portu.
Kaj so to zaeni signali na portu te sploh ne zanima, ker jih softver ne uporablja v njihovem prvotnem namenu (printanje na tiskalnik ali asinhron prenos podatkov) ampak jih fura po bit-banging načinu, kot sem že prej napisal. google it.

Še enkrat: kam priklopiš na COM port piše v navodilih od programa!

S tem kablom bi mogoče šlo, problem pa je, ker nima ven speljanih vseh štirih handshaking signalov, ampak samo dva. Daj poglej že enkrat v ta softver, kam je treba priklopit. rulez2

Vezju moraš pripeljat napajanje od zunaj. Oziroma v primeru FTDIjevega kabla lahko uporabiš rdečo žico, preko katere pride 5V iz USBja.

stane
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 28, 2012 4:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni tako. Na COM portu se pina 2,3 velikokrat omenjata kot RX in TX. Napisal sem naj tja priključi. Sicer pa, kakšna so vprašanja takšni so oidgovori. Ne upa povedat kateri programator je to. Ne verjamem, da na spletu ni podatka o tem, kar se tu debatira.
Nazaj na vrh
arksi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 30, 2012 7:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Aly: hvala za obširno obrazložitev delovanja, zdaj mi je malo bolj jasno vse skupaj. Žal nisem tak "ekspert" Aly, kot ti, ko imaš elektroniko v mezincu Wink.

Da sem pogledal pomoč sem moral najprej instalirati software na WinXP, prej sem imel to instalirano na Visti, tam pa ni prikaza pomoči. Ugotovil sem, da če želim programirati preko COM porta, potrebujem drugačen vmenik.
Mislil sem, da se bo to dalo enostavno prevezati, ampak vidim, da sem se zmotil in je tole pretrd oreh zame. Bom zaenkrat pustil tako kot je dokler imajo še elektronski elementi v sebi dim. Bom pač programiral preko LPT.

@Stane: ta vmestnik (programotor) nima nobenega imena niti številke, vse kar sestavlja programator so trije tranzistorji, zener diod ter nekaj uporov, drugega ni.

Hvala še enkrat in LP!
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni