|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Drago_G Član

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2010 15:12 Prispevkov: 288 Aktiv.: 1.63 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: Sre Feb 08, 2012 12:54 am Naslov sporočila: naloga-MOS tranzistorji |
|
|
Pozdravljeni!
Pri reševanju naslednje naloge (glej skico) se mi je zalomilo. Bi znal kdo rešiti nalogo oziroma vsaj nakazati potek reševanja? Hvala za pomoč.
Podani podatki:
|Vtp|=Vtn=1V
gama=0.5
Kp=Kn/2=50*10^-6 A/V^2
potrebne formule:
Vth=Vtn+gama*sqrt(Vsb)
1) linearno področje tranzistorja:
Vgs>Vth
Vds<Vef=Vgs-Vth
Id=2*K*W/L*(Vds*Vef-(Vds^2)/2)
2) nasičenje
Vgs>Vth
Vds>Vef
Id=K*W/L*Vef^2
Kako torej dobiti Vx in Vy?
Moje mišljenje je takšno:
Vx je izhodna napetost komparatorja, kakšna je (Vdd=6V ali Vss=0) je odvisna od v- sponke komparatorja. Torej je treba dobiti napetost na uporu R1. Ta napetost je enaka napetosti na v- sponki komparatorja. Če je le ta manjša od V+=2.5V, potem je Vx=Vdd=6V, drugače je nič (vzemimo da je komparator idealen). Do sem drži?
Napetost na uporu R1 dobimo iz enačbe R1*I1. I1 je tok, ki teče skozi tranzistorja m1, m2 in upor R1. Torej bi morali dobiti ta tok. Toda kako?
Tranzistor m1: Vgs=Vds, torej Vds>Vef, torej je v nasičenju. Tranzistor m2 je ali zaprt (če je Vx=0V) ali v nasičenju?? (če je Vx=6V). Prvo najbrž odpade, torej bo Vx=6V. Toda tu se mi zaplete in ne znam dalje. Kako rešiti nalogo?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
26.22 KB |
Pogledana: |
9 krat |

|
_________________ Neumnih vprašanj ni, so le neumni odgovori |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni