|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ip5504 Član

Pridružen-a: Tor 09 Jan 2007 22:54 Prispevkov: 66 Aktiv.: 0.29 Kraj: Vransko
|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2014 12:01 pm Naslov sporočila: Regulacija obtočnih črpalk |
|
|
Pozdrav!
Imam težavo pri centralni pa bi potreboval malo pomoči oz. predlogov. V prvotni ogrevalni sistem, v katerem je bil oljni kotel, sem dodal še kotel na drva. Kotla sta vezana vzporedno. Ker gre za začasno zadevo, nisem vključeval nobenih avtomatskih preklopov z rotodiverti ipd. ampak klasična krogelna ventila na dvižnih vodih, ki jih je pač potrebno ročno preklopit glede na to kateri vir se uporablja. Na kotlu za drva sem za vklop črpalke ogrevalnega kroga uporabil kar kapilarni termostat. Problem se pojavi, ko se mi je vmes vklapljal gorilec pa mi ni jasno zakaj? Oljno peč sem ugasnil na 0, se pravi ni ne gretja za sanitarno vodo, ne kombinacije sanitarna voda + ogrevanje. Na žalost ne vem za katero regulacijo gre, ampak kolikor sem električne sheme gledal, je povsod tako, da se vklopi porabnikov vršijo preko relejev. V tem primeru, ko preko termostata dobi črpalka fazo, pride ta tudi do releja na elektroniki, ampak ker rele ni sklenjen ( če je ugasnjena oljna peč) ta faza ne more priti nikamor naprej, da bi vklapljala gorilec. In to mi nikakor ni jasno kje je dobil komando za vklop. Sicer ni dolgo deloval, ampak vseeno to se ne sme dogajati. Kakšnega sistema proti zamrzovanju pa verjetno tudi nima, mimo vseh stikal, ker sem sistem ravno napolnil z vodo in ta je sorazmerno mrzla? Posumil sem že da je stikalo kjer se preklaplja sanitarna voda ali sanitarna voda + ogrevanje ali izklop peči zanič.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1971 Aktiv.: 12.88 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2014 12:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hm, recimo na čisto osnovni in enostavni Seltron HK10 regulaciji imaš dva stikala, enega za gorilnik, drugega za obtočno črpalko. Slednja je pozicionirana skrajno levo in na prvi pogled zgleda kot da je to glavno stikalo, v bistvu je pa samo za črpalko.
Ima tvoja "elektronika" kakšno ledico/signalizacijo, ko je stikalo za oljno peč vklopljeno/izklopljeno?
Daj kako sliko.
Gorilec bo vklopil glede na nastavitev temp. na delovnem termostatu. Če tega obrneš na minimum se nima od česa vklopiti, tudi, če je stikalo za vklop oljne peči zaštekalo in je vseskozi vklopljeno.
_________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ip5504 Član

Pridružen-a: Tor 09 Jan 2007 22:54 Prispevkov: 66 Aktiv.: 0.29 Kraj: Vransko
|
Objavljeno: Tor Sep 16, 2014 11:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Stikalo za izbiro ogrevanja ali izklop, ter dva termostata za sanitarno vodo in ogrevalni krog, kot na sliki. Ni nobenih signalnih lučk ali podobnega. Ob vklopu črpalke, pride faza do releja na krmilju oljne peči in očitno še nekako do termostata, in je tako lahko vklopil gorilec. Gorilec je deloval sicer kratek čas, da je voda v kotlu dosegla minimalno temp. 30 stopinj. Ker pa je bil ventil na dvižnem vodu oljne peči zaprt, ni bilo odvzema toplote in je hitro končal. Termostata na oljni peči za sanitarno vodo in ogrevalno, pa tudi ne vem zakaj ju ni možno nastavit na 0, kjer se skala začne, ampak samo do 30 stopinj. Na sliki je sicer novejša zadeva, ampak princip je pa enak.
Zadevo bom poskusil rešiti s preklopnima relejema, da ko bo zahteva po vklopu črpalke s strani peči za drva, bo rele odklopil črpalko od oljne peči in preklopil direktno na fazo.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.89 MB |
Pogledana: |
7 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shmandi Član

Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20 Prispevkov: 637 Aktiv.: 4.32 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Sep 16, 2014 2:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer nimam enako peči, so pa gumbi in oznake enaki. In ko imam peč na "0" se nikoli ne vklopi. Temperature pa tudi ne morem nastaviti na nič. Mislim, da gre sanitarna do 40, ogrevalna pa do 30.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni