www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Hbridge in elektromagnet

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
noob11
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 06 Mar 2014 14:55
Aktiv.: 0.02
Kraj: velenje

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2014 4:35 pm    Naslov sporočila:  Hbridge in elektromagnet Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Na forumu sem nov, po izobrazbi pa nisem nic v zvezi z elektroniko oz. elektriko. Upam, da mi boste tukaj pomagali najti odgovore na moja vprasanja.

Torej, s pomocjo Hbrig-a bi rad spreminjal polariteto na elektromagnetu. Narisal sem skico, zanima pa me kaksne so vrednosti elementov, kot so tranzistorji upori itd., da bi stvar sploh delovala.
Link http://hopsasa/f/2Z/F6/3xVBQn7N/1/tokokrog.jpg
Za stikala bi uporabil Hallove senzorje, ki imajo tri nogice, + - in pa tretjo nogico, ki, da dalje signal, ko se senzorja dotaknem z magnetom oz. , ko je stikalo sklenjeno. S temi stikali bi rad sprozil tranzistorje.
Stikala bi potem nastavil tako, da bi se skupaj sprozila Hall1 in Hall2, in se tudi skupaj ugasnila nekaj ms preden bi se prizgala Hall3 in Hall4. Da ne bi prihajalo do kratkega stika.
Vem, da je slika zelo amaterska in po vsej verjetnosti tudi ne pravilna, tukaj pa nastopite vi, da me usmerite nazaj na pravo pot.
Ali obstaja tudi kaksen program, kjer bi lahko to natancneje narisal in pa, ki mogoce ze sam racuna vrednosti elementov v tokokrogu. Poiskusal sem v Edisonu pa nima teh funkcij + demo verzija.

Uporabljal bi 6 elektromagnetov, vezal bi jih vzporedno.
Nazivna napetost 12 V/DC
Mejna temperatura 130 °C
Premer, ø 50 mm
Začetna /končna moč 400 N
Nazivna moč (w) 11 W
Teža 350 g
Mera, dolžina 30 mm
Tip ITS-MS-5030

Hvala za odgovore...
Very Happy [/img]

simeon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Maj 2007 21:55
Aktiv.: 0.54
Kraj: Šentjernej

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2014 5:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iz podanih podatkov je razvidno, da boš potreboval ob taki vezavi močne tranzistorje, ki bi za posamezni elektromagnet moral zdržat 1A. Za krmiljenje šestih elektromagnetov 6A.

Sedaj lahko najdeš takšen tranzistor in pogledaš njegove karakteristike in iz tega izračunaš upore, ki jih potrebuješ.

Lahko pa shemo spremeniš in dodaš poleg obstoječih tranzistorjev še dodatnih 6 tranzistorjev, ki prenesejo 1A toka, ki bo "gnal" vsak elektromagnet posebej.

Na podlagi izbire tranzistorja lahko računaš upore.

noob11
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2014 6:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok...Hvala za odgovor. Problem je v tem, ker nimam podlage in sem tuhtal in narisal tole vezavo potem pa ugotovil,da se ji rece Hbridge.
Ali mora tranzistor biti nujno 12V 6A ali je lahko npr 24V 7A? Ker mislim,da bom taksnega bolj tezko nasel in sem pac mislil uporabiti po karakteristiki najblizjega. Glede Hallovih senzorjev, bi v bistvu ne rabil 1 A tako kot tranzistorje ampak taksne, da bi na bazo tranzistorja prisla napetost, ki ga sprozi, spet odvisno od karakteristike tranzistorja, imam prav?

mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.05
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2014 6:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem se nekaj poglabljal, ampak na hitro:
- V H-bridge-u imaš kombinacijo NPN/PNP oz. N-fet/P-fet. Naštudiraj vezave na http://www.talkingelectronics.com/projects/H-Bridge/H-Bridge-1.html
Takole, kot si ti narisal, bo drago ... (hint - boš kuril tranzistorje Smile )

Dodatno pe še:
- Namesto hall senzorjev (približno linearni odziv) vzemi hall switch (1/0) - saj, če prav zastopim, želiš, da se ti halli obnašajo kot "stikala"?
- Tranzistorje lahko vzameš tudi močnejše. Sam bi sicer raje/prej šel na PFET in NFET kot na "klasiko".

Lp, g

noob11
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 11, 2014 9:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za link...sem si prebral in sem si tudi malo nastudiral ta vezja, ki so predstavljena...Sem pa nasel eno zadevo, ki je ze izdelana link http://www.ebay.com/itm/30A-H-bridge-Coreless-Motor-Driver-Forward-Reversion-Brake-For-Smart-Car-Arduino-/111008002913?pt=UK_BOI_Industrial_Automation_Control_ET&hash=item19d897b361

Bi lahko to zadevo uporabil v mojem primeru, bi lahko to ploscico priredil in dodal hallova stikala?

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni