|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
krajsek123456 Član

Pridružen-a: Ned 07 Nov 2010 8:40 Prispevkov: 44 Aktiv.: 0.25 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2012 6:14 pm Naslov sporočila: CRT TV pomoč-tv piska in slika je širša kot ekran |
|
|
L.P
Imam kar veliko let staro tv GRUNDIG P51 142. Deluje brez problema, le slika je malo večja kot ekran-ne vidiš podnapisov in pa piska med obratovanju. ampak ne ves čas, ko nekaj časa deluje, ne piska več toliko, včasih pa sploh ne. ima kdo kakšno rešitev? _________________ We are not alone! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krof555 Član

Pridružen-a: Tor 06 Sep 2011 17:54 Prispevkov: 583 Aktiv.: 3.46 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2012 8:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da veliko teh katodnih TV-jev piska. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5824 Aktiv.: 24.51 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2012 8:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
@krof555: si pa podal rešitev .
@krajsek123456: če bi ugotovil kaj piska, bi bilo lažje. Piska lahko horizontalni transformator, lahko pa mrežni del (SMPS, če ga ima).
Glede na to, da je slika prevelika (v vseh smereh ali samo po vertikali?) pa očitno niso napetosti take kot bi morale biti.
Kot praviš je TV star kar veliko let, zato je zagotovo potreben menjave elektrolitskih kondenzatorjev, posebno tistih v mrežnem delu, vertikalni in horizontalni stopnji. _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krajsek123456 Član

|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2012 9:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
L.P
Piska tisti trafo, ki ima žico povezano na vrh CRTja... tista ki se je glih nebi dotaknil
Vem kako se razelektri... ne vem kako naj napako odpravim. sploh ne vem kje naj začnem, zato bi prosil nekoga, da bi mi malo bolj povedal... za kondenzatorje, pa... vem da jih bom mogu menjat, ker sem ga že tak v dalincu mogu, da zdaj spet prime. slika pa je razširjena po x osi. _________________ We are not alone! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.09 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2012 9:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej zamenjaj največje elektrolite. Če ne bo uspeha, zamenjaj srednje velike. Če tudi po tem ne bo uspeha, nesi TV na servis. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5824 Aktiv.: 24.51 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2012 9:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot ti je napisal @borber, čeprav bi jaz zamenjal (vsaj včasih sem), kar vse elektrolite v napajalnem, horizontalnem in vertikalnem delu, saj jih ni toliko.
Ni mi pa jasno, v prvem postu si napisal, da ne vidiš podnapisov, sedaj pa da je slika prevelika v x osi, to se pravi po horizontali.
Kakorkoli, najprej morajo biti vse napetosti pravilne, kar sedaj očitno niso, šele potem se boš lotil horizontalnega VN transformatorja, če bo še potrebno.
Žico za anodno napetost katodne cevi se ni problem dotaknit, prej jo le kratko skleneš na maso. _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krajsek123456 Član

|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2012 9:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja, se opravičujem. TV je bil v bratovi sobi, pa nism šel prej pogledat, sam vedel sem da je v eni smeri slika večja...(simbol pop tv se ne vidi ) hvala za odgovore. _________________ We are not alone! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni