www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

signal iz hall efect senzorja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
grecko453
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2010 13:02
Aktiv.: 0.48
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 01, 2012 1:01 am    Naslov sporočila:  signal iz hall efect senzorja Odgovori s citatom

Zanima me kako prebrati signal dobljen iz hall efect hitrostnega senzorja? Ta vrsta senzorja ima izhodni signal, ki izmenično niha med 0V in 12V in je praktično kvadratne oblike.

Edino kar se spomnim je, da signal peljem čez tranzistor ali optokopler (da ga prilagodim na 5V PICove napetosti) in nato štejem kolikokrat v nekem časovnem obdobju signal spremeni svoje stanje (uvedba spremenljivke). Vendar časovno obdobje ne sme biti daljše od 100 mili sekund, saj drugače sistem ne bo dovolj odziven in bo zaostajal. Ne vem pa če je 100 mili sekund dovolj kadar je frekvenca senzorja nizka (pri nižjih hitrostih pod 20km/h).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
anze90
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 3:06
Aktiv.: 1.88
Kraj: Šentjur

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 01, 2012 1:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbolje je da narediš delilnik napetosti, da dobiš lepo 5V na izhodu senzorja. Glede programa je pa tako, ko sem jaz za maturatetni izdelek izdelal kolesarski števec sem posegel po AVR mikrokontrolerju, programiral pa v bascomu AVR. Za vhod sem vzel zunanji interrupt.

Jaz sem sprva začel pri času v programu sem aktiviral časovnik0, ki mi vsako milisekundo tvori prekinitev. V podprogramu mi pa prekinitev časovnika0 sešteva spremenljivko za čas. Za potrebe razdalje sem omogočil zunanjo prekinitev0, ki mi pri vsakem obratu sprednjega kolesa tvori prekinitev. V svojem primeru tako opazujem zunanjo prekinitev, in ko dobi mikrokontroler prvo prekinitev začne teči časovnik 0, ob naslednji zunanji prekinitvi pa preverim čas(časovnik0). Nato sem čas in obseg kolesa(zunanja prekinitev) vstavil v zelo poznano enačbo za izračun hitrosti.

Tako je pri AVR za pic-e pa se mi ne sanja, ker z njimi še nisem delal.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
grecko453
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 06, 2012 12:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V mislih sem imel uporabo NPNja, pri čemer bi mi signal iz senzorja preko 10k upora vezan na bazo NPNja odpiral / zapiral tok iz izhoda MCUja (omogočen pull up) in čez kolektor preko emitorja na GND.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 06, 2012 9:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je res lep kvadrat ok, če ne bi dal pa vmes še en schmitt trigger.
Ker sicer se lahko na ext interruptu dogajajo čudne stvari.

LP, g

marko
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 15:14
Aktiv.: 3.19

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 06, 2012 10:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam vse "obratomerje" rešene najprej z mosfet tranzistorjem (mosfet zato, da ga vklaplja napetost in ne tok, ker velikokrat rabim ta signal še kje, običajno na serijskem obratomerju), iz tranzistorja gre v optocoupler, na schmitt trigger in potem v mikrokontroller.

Na ta način zaščitim vezje proti kakšni hudobiji, ki se v avtomobilih zelo rada prikrade.

Štejem pa čas med pulzi in ne št. pulzov v določenem časovnem obdobju. Tako je zadeva odzivna toliko kolikor more bit. Vzamem pa povprečje treh merjenj in to je to.
Nazaj na vrh
grecko453
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 06, 2012 11:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

marko je napisal/a:
Jaz imam vse "obratomerje" rešene najprej z mosfet tranzistorjem (mosfet zato, da ga vklaplja napetost in ne tok, ker velikokrat rabim ta signal še kje, običajno na serijskem obratomerju), iz tranzistorja gre v optocoupler, na schmitt trigger in potem v mikrokontroller.

Na ta način zaščitim vezje proti kakšni hudobiji, ki se v avtomobilih zelo rada prikrade.

Štejem pa čas med pulzi in ne št. pulzov v določenem časovnem obdobju. Tako je zadeva odzivna toliko kolikor more bit. Vzamem pa povprečje treh merjenj in to je to.

vau čist drug pristop, vidim da 100x boljši od mojega. Tudi sam sem se spraševal kako bo z odzivnostjo meritve, glede na to da sem jo želel izvesti tako, da štejem število zunanjih prekinitev v časovnem obdobju 100 mili sekund (timer0 prekinitev in uvedba counter števca).

Kar se mosfeta tiče, bi bilo preveč če te prosim za kako shemo Pray
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni