|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
pavlic Neznanec

Pridružen-a: Čet 08 Mar 2012 10:57 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Čet Mar 08, 2012 11:24 am Naslov sporočila: Ring flash ( Led diode ) |
|
|
Lep pozdrav vsem elektronikom,
Kot vidite v naslovu izdelujem Ring flash iz led diod. Ker pa sem začetnik bi vse prosil, da mi pomagate.
http://www.youtube.com/watch?v=2KWUqXW6Z2w&feature=related (Tukaj je video kako naj bi vse skupaj izgledalo ( delovanje ) )
Torej imam 16 led diod ( bele visoko svetleče ) 3,2V in 20mA , ki bi jih rad zvezal v krog kot je na sliki, ki sem jo priložil. Vse skupaj pa bi najraje napajal z 9V baterijo (ali je to možno? ). Sedaj pa me zanima kako naj vse supaj zvežem, da bo delovanje dobro in, da bodo led diode svetile zelo močno. Ali bom moral uprabiti tudi kakšen upor in kako velik.
Torej če je kdo, ki bi mi lahko pomagal me lahko kontaktira na npavlic@siol.net.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Čet Mar 08, 2012 1:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dalo bi se priklopit na 9V baterijo, čeprav neke hude vzdržljivosti ne bo.
Po dve diodi boš moral zvezat zaporedno, zaporedno z njima pa še upor okoli 130-150ohmov.
Tako boš dobil 8 skupin s po dvema ledicama in enim uporom.
Te skupine pa nato priključiš vzporedno, in preko stikala na baterijo.
Edit: za novo pridruženega člana pohvalno sestavljen prvi post.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pavlic Neznanec

Pridružen-a: Čet 08 Mar 2012 10:57 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Čet Mar 08, 2012 1:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor.
Bi te pa prosil če mi lahko svetuješ glede napajanja, ker bi moral ta ring flash delovati vsaj 2-4ure in pa glede uporov je toleranca važna ali je 1% ali 5%.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boriskozjan Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23 Prispevkov: 956 Aktiv.: 4.73 Kraj: Šmarje pri Jelšah
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Čet Mar 08, 2012 2:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Toleranca je nebistvena.
Imaš pa problem drugje: 9V baterija ti tega čez prst niti slučajno ne bo gnala niti eno uro, kaj šele štiri...
Alternativni dokaj cenejši viri so omrežni adapter- napajalnik, manjši 12V akumulator... Ampak v tem primeru bi pa skupine diod bilo potrebno drugače zvezati. Ko boš imel poznan vir, se ponovno oglasi, da ne bomo brezveze pametovali.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lotkol Član

Pridružen-a: Tor 06 Mar 2012 19:17 Prispevkov: 69 Aktiv.: 0.43 Kraj: Maribor, Radvanje
|
Objavljeno: Čet Mar 08, 2012 3:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri super svetlečih ledicah se ti tistih 0.2V verjetno v svetlosti nebo kaj dosti poznalo(lahko probaš) tako lahko na 9V baterijo vežeš skupine po 3. Čeprav bi kakšen tokovni LED driver omogočil daljšo življensko dobo diod in boljšo svetilnost.
_________________ THE LIE, IS A CAKE! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Pet Mar 09, 2012 7:25 am Naslov sporočila: |
|
|
0,2V se res ne pozna, če imaš malo rezerve. Pri 3 ledicah pa nastane že 0,6V.
Tudi to ni problem, če imaš nekaj preveč napetosti. Ampak pri bateriji, ki ima 9,5V polna, boš pa na meji, če si sploh preko kolenske napetosti treh diod. Da ne omenjam, da se s praznenjem napetost baterije manjša. In v tem primeru boš lahko 80% polno baterijo že lahko preč vrgel. Pa še vseeno potrebuješ vsaj minimalni predupor, ki na sebi obdrži vsaj mali del napetosti...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lotkol Član

Pridružen-a: Tor 06 Mar 2012 19:17 Prispevkov: 69 Aktiv.: 0.43 Kraj: Maribor, Radvanje
|
Objavljeno: Pet Mar 09, 2012 7:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Drži. Napajanje direktno iz baterije zna biti kar problem. Nevem zakaj bi rabil še en predupor pri 9V bateriji v primeru vezave treh diod zaporedno. Ko sem jaz to naredo ni bilo nikoli nobenih težav.
Še ena možnost(vem da verjetno ni kaj prida uporabna), da se vežejo vse led zaporedno, pa da se da kakšen preprost DC/DC pretvornik, da se jih napaja na napetosti 51.2V.
Pa dodaš par zaščitnih zenerc pa vse izoliraš. V tem primer bodo vse ledice enako svetle.
_________________ THE LIE, IS A CAKE! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boriskozjan Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23 Prispevkov: 956 Aktiv.: 4.73 Kraj: Šmarje pri Jelšah
|
Objavljeno: Pet Mar 09, 2012 9:29 am Naslov sporočila: |
|
|
lotkol je napisal/a: |
Nevem zakaj bi rabil še en predupor |
Pri led diodah moraš omejiti toč čez nje, najenostavnejše gre to z uporom, lahko pa tudi kako drugače...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.76 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Mar 09, 2012 9:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Prvo kar je je treba ubogo 9V baterijco pustiti pri miru, ker ne bo sposobna dajati ven 160 mA...kakšen litijev accu ali če velikost in teža ni problem NiMH pack ali svinec, potem pa naprej. Kot pravi Lojzek...najprej se je treba odločiti, kaj bo vir, potem se računa vse ostalo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.70 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Pet Mar 09, 2012 12:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisem bral cele teme, zato ne vem kaj ste se zmenili glede napajanja.
Mogoce ti bo zanimivo napajanje z dvema 1.5V AA ali AAA baterijama, ter vezjem, ki dvigne napetost na 9V.
Lahko uporabis Ni-Cd ali Ni-Mh clene in bos s tem povecal cas delovanja LEDik.
Shema je v priponki, imam vso dokumentacijo, ce te zanima, mi pisi.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
50.3 KB |
Pogledana: |
13 krat |

|
_________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pet Mar 09, 2012 12:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
na tejle shemi piše 9V 90 mA MAX, kar je premalo za vse LEDice...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.70 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Pet Mar 09, 2012 12:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ujej. Tega nisem opazil.
Hvala za opozorilo.
Torej mu ostane uporaba kaksnega stikalnega step up napajalnika.
Mogoce bi lahko diode tudi gnal preko PWMja?
_________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pet Mar 09, 2012 1:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, vprašanje je če se splača gradnja take zadeve...če je prostor problem, potem recimo. Drugače pa 7 ali8 accuje NiMH tipa AAA in z njimi dobiš avtonomijo preko 5 ur. Dosti manjši je seveda LiIon accu, ampak spet rabiš polnilec zanj...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Pet Mar 09, 2012 1:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če boš fotkal povečave in imel blendo zaprto, da bo vsaj nekaj globinske ostrine, ti bo teh nekaj majhnih ledic dosti preslabo svetilo. Poleg tega imajo diode ozko področje valovne dolžine in barve ne bodo realne.
Rabiš nekaj 1-3W diod, po možnosti RGB.
Potem postane pogojno uporabno.
_________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni