|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.27 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 09, 2012 6:05 pm Naslov sporočila: Dekodiranje RF signala |
|
|
Imam problem z dekodiranjem prejetega signala z navadnih RF modulov. Imam daljinec 433MHz in sprejemnik. Na "out" sprejemnika letijo vse informacije (motnje) ki se širijo na nosilni frekvenci in zato imam problem pri sprejemanju pravega signala.
Ali ima kdo idejo kako bi v bascomu spisal nek "bulletproof" protokol ki bi mi pravilno dekodiral signal hkrati pa bi bil prijazen do vseh ostalih interruptov. Problem je namreč ta da če priklopim signal na RX pin mi za vsak prejet pulz naredi interrupt kar pa je zelo pogosto, poleg tega pa ne sprejme pravilno.
Na osciloskopu je "ta pravi" signal čist tako da to ni ovira, kar bi rabil je le nek protokol oz. način kako ta signal dekodirati. _________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Pet Mar 09, 2012 6:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
informacije das v svoj paket in dodas CRC byte na koncu
upostevas samo tiste paketke ki so brez napak _________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.27 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 09, 2012 6:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
To vem samo jaz ne znam izluščiti prave informacije. Če povežem na RX pin mi enostavno ne deluje (prepogosto skače v interrupt) zato bi rad napisal neko svojo sprejemno rutino ki bi pravilno dekodirala "pravi" signal.
Ko pridem do prejetih podatkov potem je vse ostalo kos torte . _________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Pet Mar 09, 2012 6:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
interupt rutina naj samo siba sprejete bajte v ciklicni pomnilnik.
v glavni zanki pa lahko potem obdelas prejete podatke
tako sem do sedaj vedno delal RS232 pretok podatkov pa nisem imel nikoli problemov. _________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1714 Aktiv.: 7.24 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Pet Mar 09, 2012 7:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po moje je težava v tem, da mu "smeti" prepogosto generirajo prekinitev, kar pa lahko posledično (ob neustrezno pisanem programu) privede do tega, da mu bistvo vmes že uide. Ena rešitev je ravno ta, ki si mu jo podal (ciklično filanje bufferja in naknadna obdelava podatkov), še ena, ki se mi poraja je pa morebitna uporaba monoflopa. Katere module pa sploh uporabljaš za komunikacijo? Na netu dobiš tudi že take, ki se s tovrstnimi zadevami že sami moduli ubadajo, tebi pa prek uarta ponudijo prečiščeno vsebino.
LP G _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Mar 09, 2012 8:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iz RF modulov imaš marsikdaj tudi signal o moči prejetega RF signala.
Sprejem podatkov lahko vključiš samo takrat, ko je sprejemni nivo zadovoljiv, ko pa so smeti, sprejem enostavno izklopiš. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

|
Objavljeno: Sob Mar 10, 2012 9:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Žal pri teh modulih nimam podatka o moči ipd. Vse kar dobim z modula je signal ki ga sprejme in sfiltrira nosilno f. Module sem enkrat kupil pri kitajcih in sem se šele zdaj začel ukvarjati z njimi. Na vhod oddajnika sem priklopil funkcijski generator na izhod sprejemnika pa osciloskop. Opazil sem da zadeva presenetljivo dobro deluje do okoli 7kHz potem pa sprejemin ne sprejema več.
Problem teh modulov je da ves čas sprejemajo nekaj in mi te motnje otežujejo delo. Mogoče bi bila res ideja z bufferjem samo ne vem kako naj to kasneje obdelujem.
Ne vem kako ta signal sprejemajo kitajski sprejemniki. Pred kratkim sem kupil nek RF daljinec in sprejemnik in vse kar je na sprejemni strani je le nek čip (mikrokontroler) ki ima izhod sprejemnega modula peljan direktno na pin in nekaj izhodov za vklop in izklop.
Nekako se mi je pojavila potreba po zamenjavi sprejemnika s svojim ker originalni ne deluje dobro zato bi rabil nek protokol za obdelavo signala. Malo sem razmišljal in ali bi bila ideja da bi ob interuptu vklopil timer in tako gledal pulz za pulzom? _________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1714 Aktiv.: 7.24 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Sob Mar 10, 2012 10:55 am Naslov sporočila: |
|
|
TOLE si naroči, pa ne bo težav. Sicer je hitrost omejena na 9600, domet čez 1000m. Nimaš pa kakšnih wake up ali pa powersave (če boš to delal s kako baterijo, je smiselno uporabiti kak tranzistor za izklapljanje modula. So pa transcieverji, tako da lahko med enotama vzpostaviš half duplex komunikacijo.
LP G _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

|
Objavljeno: Sob Mar 10, 2012 12:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Te module poznam (super zadeva) ... pa nekako bi se raje mučil s cenejšimi moduli in drugačnimi protokoli. Razlog je tudi ta da za par € kupiš daljinec ki je že sestavljen z ohišjem baterijo ... Potrebuješ le sprejemnik in to je to.
Za vklop izklop nečesa to ni problem saj dobiš tudi take sprejemnike, problem nastane ko imaš doma enkraten daljinec za krmiljenje RGB, sprejemnik pa je malo butast in bi ga rad zamenjal s svojim. Zato nekako odpade UART povezava in bom moral bit za bitom gledati prejeto kodo. Problem je le v izluščanju "pravega" signala. _________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni