|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
diehart Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 17:46 Prispevkov: 501 Aktiv.: 2.11 Kraj: okolica I G
|
Objavljeno: Tor Mar 20, 2012 10:40 pm Naslov sporočila: Osciloskop Iskra MA4072 |
|
|
Imam težave s omenjenim osciloskopom.
Sicer ta osciloskop uporabljam bolj poredko, imam tisto malo prenosno varjanto kitajskega osciloskopa za 30$, ki ponavadi zadostuje za hitro opazovanje signalov.
Na vsake toliko časa pa se pojavi potreba po dveh kanalih in večji sliki in takrat uporabim ta osciloskop.
Zadnjič je spet prišlo do take situacije, da bi potreboval ta osciloskop. Priključim sondo in, kot narekuje dobra praksa, poizkušal kalibrirati sondo. No tu pa sem storil napako, ker sem vajen Hamegov in HPjev sem priklopil sondo na levi spodnji bnc konektor. Po nekaj sekundah je slika iz osciloskopa počasi zbledela in izginila.
No takrat sem ugotovil da sem kalibracijski signal 1V pripeljal na bnc konektor na časovni bazi in ne na A kanal, kot sem si predstavljal (Iskra ima A & B kanala vertikalno na desni strani).
Od takrat osciloskop ne prikaže slike. Sem ga razdrl in ni vidnih napak, tudi vse tri varovalke so cele in katodna cev žari.
Rad bi dobil shemo, še raje pa bi kakšen nasvet izkušenejših elektronikov, kaj in zakaj ne dela.
Prilagam še fotografijo, ki je sicer bolj informativne narave kako izgleda osciloskop.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
758.11 KB |
Pogledana: |
28 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jp Član

Pridružen-a: Ned 25 Jul 2004 13:22 Prispevkov: 222 Aktiv.: 0.93
|
Objavljeno: Sre Mar 21, 2012 9:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Omenjen priklop naj ne bi bil vzrok za nedelovanje osciloskopa.
V skladišču imam enak delujoč osciloskop, vendar ga že dalj časa ne uporabljam.
Če so določena stikala v pravilnih položajih in vrtljivi P za intenzivnost osvetlitve ekrana v skrajnem desnem položaju bi slika opazovanja el. signala na ekranu lahko bila.
PS: dne 24.3.2012 dopolnil priponko ''položaj stikal.doc''
lp! jp
|
34.64 KB |
Pogledana: |
0 krat |

|
|
 Download |
Ime datoteke: |
položaj stikal.doc |
80.5 KB |
Downloadano: |
12 krat |
Nazadnje urejal/a jp Sob Mar 24, 2012 4:55 pm; skupaj popravljeno 3 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3411 Aktiv.: 14.91 Kraj: slo
|
Objavljeno: Sre Mar 21, 2012 9:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
a nima ta osciloskop nekega gumba "beam finder", ki ti kaže, iz katerega dela ekrana prileti žarek na sredino ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
diehart Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 17:46 Prispevkov: 501 Aktiv.: 2.11 Kraj: okolica I G
|
Objavljeno: Čet Mar 22, 2012 11:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
jp, sem naredil po tvojih navodilih in še vedno ni slike na osciloskopu, na nobenem kanalu. Slike ne da niti gnd nit kak drug signal. Sumim časovno bazo.
Ima gumb "beam", ki pa ne naredi nič, vsaj trenutno ne. Predno mi je ekran 'zbledel' sem piko nastavil na sredino. Na ekranu tudi ni nikjer videti "sija", ki bi nakazoval da je žarek blizu prednje stene katodne cevi.
Kalibracijski signal je preverjeno še vedno 1V in lepo pravokoten. Ni mi točno jasno zakaj bi tak signal škodoval časovni bazi, res pa je tudi da nevem zakaj je tist bnc konektor tam, zraven ni nobenih oznak, rabil ga pa tudi nisem nikoli (razen sedaj, neposrečeno )
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jp Član

Pridružen-a: Ned 25 Jul 2004 13:22 Prispevkov: 222 Aktiv.: 0.93
|
Objavljeno: Pet Mar 23, 2012 10:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri omenjeni napaki je verjetno napaka na preklopnih stikalih. Vse mehanske gibljive dele - P in stikala večkrat preklopiti. Morda se bo napaka vsaj začasno lokalizirala.
Dejstvo pa je, da kljub izpravnosti osciloskopa na ekranu ni merilne slike, če preklopni konektor, P in preklopna stikala ni usklajeno.
Na sliki opažam, da manjka gumb P (potenciometra) za pomikanje točke el. žarka po vertikali za kanal B.
Če se preveč ne mudi za MA 4072, bom v naslednjih dneh pripravil podrobnosti. Upam, da med mnogo osebne razne dokumentacije najdem tudi navodila in načrt, ki mi ga je na mojo željo (po več letih od nakupa omenjenega MA 4072) poslal proizvajalec.
lp!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni