|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
madzi Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 10:46 Prispevkov: 315 Aktiv.: 1.33 Kraj: Pragersko, Dragonja vas, Maribor
|
Objavljeno: Čet Avg 24, 2006 8:52 pm Naslov sporočila: 433MHz modulčki iz Sveta elektronike |
|
|
Pozdravljeni!
Pred nekaj časom sem kupil omenjene modulčke (oddajnik in sprejemnik) ker pa jih nisem takoj uporabil so mi lešali v predalu. Pred nekaj dnevi pa sem jih imel namen uporabiti v neki aplikaciji z AVRjem in STK500 ampak mam občutek da sprejemnik ne deluje tako kot bi po mojem mnenju naj. Na izhod sprejemnika sem vezal ledico za signalizacijo in ko pošljem nek podatek z oddajnikom ga sprejemnik sicer sprejme (nisem prepričan če so prenešeni podatki pravilni ker sem bolj na začetku) ampak se lučka ugasne komaj nekaj sekund za končanim oddajanjem. Kot da bi na izhodu bil kondenzator. Pa tudi ko je aplikacija v stanju pripravljenosti sprejemnik kar nekaj sprejema (mogoče motnje).
Zdaj me zanima kako bi lahko preveril če sploh modulčka delujeta pravilno.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Čet Avg 24, 2006 8:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zaradi zasnove sprejemnika se mu mocno poveca obcutljivost, ko ne sprejema signala, zato pobira motnje. O tem je bilo dovolj govora na forumu SE. Resitev je posiljanje nekaj nepomembnih podatkov pred relevantnimi, tako da se sprejemnik prilagodi.
Kako par preizkusiti ? Generator signala pripelji na oddajnik, na sprejemniku pa spremljaj izhod z osciloskopom.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
madzi Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 10:46 Prispevkov: 315 Aktiv.: 1.33 Kraj: Pragersko, Dragonja vas, Maribor
|
Objavljeno: Čet Avg 24, 2006 9:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Delovanje bom preveril jutri ampak mislim da ti modulčki za mene niso najbolj primerni. Jaz sprejemam nepričakovane podatke in ne morem čakat da se sprejemniku zmanjša občutljivost.
Mogoče kdo ve če se da kako sprejemniku nastaviti fiksno občutljivost? Ali pa ve kdo za kakšne druge modulčke ki so malo boljše kvalitete in so dobavljivi v sloveniji?
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13 Prispevkov: 1250 Aktiv.: 5.42 Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada
|
Objavljeno: Sre Avg 30, 2006 10:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za kaj bolšega trenutno nevem. Lahko pa rečem da kolegu delajo presenetljivo dobro, namreč uporablja jih za dalinsko zaklepanje vrat pri avtomobilu. Zadeva deluje vredu. Tudi sam je to naredil z AVR-jem. Seveda je module potrebno pravilno dekodirati. Najlepše se to vidi z osciloskopom.
Probaj se poigrat, pa boš videl kako bo izgledalo
_________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
madzi Član

|
Objavljeno: Sob Sep 02, 2006 4:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malo sem testiral sprejenik in oddajnik. Ker osciloskopa nimam sem si pomagal kar z serijskim portom tako da sem pač vezal na rx in tx liniji prako max232. No vse skupaj ne deluje. Uporabljam "Advanced Serail Port Monitor" in mi ne sprejema nič uporabnega. Večinokrat mi izpiše UART receiver error in ne sprejme ničesar včasih pa sprejme neke neuporabne podatke. Baud rate sem nastavil na najmanjšo možno (110). Nevem v čem bi bil problem.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jurem Član

Pridružen-a: Tor 02 Dec 2003 15:53 Prispevkov: 408 Aktiv.: 1.72 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Sep 02, 2006 6:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hoj,
izhod sprejemnika veži na mikrokontroler, kot je narisano v članku na spletni strani SE. Modul sam po sebi ti na izhodu ne bo zmogel krmiliti RS232 signalov, ker izhodna stopnja sprejemnika ni dovolj močna za to, lahko pa bo krmilil mikrokontroler.
Lp
Jure
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tejko Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2005 12:57 Prispevkov: 108 Aktiv.: 0.46 Kraj: Pragersko
|
Objavljeno: Sob Sep 02, 2006 7:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Oj,
če prav razumem, imaš na oba COM porta priključen MAX232, na njiju pa modulčke. Če je tako, najprej poizkusi križno zvezat Rx in Tx liniji iz MAX232 (v bistvu poveži med sabo brez modulčkov). Ko ti tukaj dela, pol pa preveri modulčke(napjanje, dolžino anten, razdaljo med njima).
Jaz sem pred kakima 2 letoma delal z temi modulčki(mislim, da so bli enaki). Na razdalji nekaj centimetrov so delali, na večji(cca 50cm) pa več ne. Poizkušal sem vse mogoče, na koncu pa sem obupal. Tetsirali smo jih tudi na faksu v laboratoriju in ni blo zadovoljivih rezultatov. Kasneje sem presedlal na 2,4GHz varianto(tudi iz SE) in so precej boljši, samo nastavit jih je potrebno pravilno! 
LP Matej
_________________ Vseh čarov čar, ELEKTRIČAR!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
madzi Član

|
Objavljeno: Ned Sep 03, 2006 10:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Priključeni so samo na en COM port. No sedaj zadeva deluje "kolkotolko". Med modulčke in max-a sem vezal nek negator in so zaživeli. Ampak smeti še vedno sprejemam.
Ena stvar me še zanima. Ima kdo mogoče shemo teh modulčkov? Rad bi zamnjšal občutljivost ampak nevem točno kako. Prerisal sem shemo okrog LM358. Predvidevam da bi se tukaj okrog dalo kaj spremeniti glede občutljivosti.
Hvala in lp
Opis: |
na levi strani je shema novega sprejemnega modulčka ki ima RSSI na desni pa starejši |
|
Velikost datoteke: |
293.75 KB |
Pogledana: |
39 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jurem Član

Pridružen-a: Tor 02 Dec 2003 15:53 Prispevkov: 408 Aktiv.: 1.72 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Sep 04, 2006 9:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Madzi,
naj še enkrat povem, bolj po domače:mikrokontroler je neke vrste filter, ki ti odstrani motnje, ki te motijo. Skozi mikrokontroler pride (ponavadi) tisti signal, ki ga želiš sprejeti (pod predpostavko, da je signal oddajnika dovoljšen). Seveda lahko ta signal kar uporabiš že v mikrokontrolerju.
Glede občutljivosti: lahko jo zmanjšaš s tem, da zavrtiš jedro v tuljavi, vendar si boš s tem naredil medvedjo uslugo, saj se motnje ne bodo zmanjšale, pa tudi - ponavadi si želimo višjo občutljivost, motnje in neželene signale pa filtriramo na različne načine z dekoderji, mikrokontrolerji itd.
Lp
Jure
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Tor Sep 05, 2006 6:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem zakaj taka panika. Jaz sem modulčke uporabljal kar precej in lahko rečem, da se dobro obnesejo. To, da se pojavljajo naključne konice in motnje v odsotnosti signala je pa povsem normalno. Takoj, ko se pojavi signal, se tudi motnje nehajo. Pri namenskih encoder/decoder parih se koda stalno ponavlja in je zato vseeno, če prvi niz kode izpusti pri dekodiranju, pri aplikaciji z mikrokontrolerjem pa bi moral na začetku oddajanja poslati en dolg start bit, lahko tudi dva ali več, preden bi začel pošiljati uporabne podatke. Prilagoditev se bo torej izvršila še preden bodo na vhod začeli prihajati pomembni podatki. Brez tistega start bita ali pa nekaj nepomembnih podatkov pa verjetno ne bo dobro delovalo. Torej, rešitev je lahko čisto softverska brez kakršnekoli predelave vezja. Zavedati se je treba, da so modulčki preprosti in zato tudi cenovno ugodni, za kaj bolj prefinjenega pa bo treba odšteti več denarja. Kljub svoji preprostosti pa se obnesejo bolje, kot pa doma narejeni oddajniki in sprejemniki. Sam imam več izkušenj z doma narejenimi, sploh z oddajniki, vendar frekvenca ni tako stabilna kot pri modulčkih in jo je potrebno nastaviti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Sep 05, 2006 8:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Sam imam par kupljen v prodajnem servisu SE nekje okrog prve serije. Modulček lepo deluje kot telekomanda. Ni pa preveč primeren za prenos podatkov, če so potrebne malo večje brzine.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egomez Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49 Prispevkov: 517 Aktiv.: 2.18 Kraj: Ljubljana/Sežana
|
Objavljeno: Tor Sep 05, 2006 11:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
reber je napisal/a: |
pri aplikaciji z mikrokontrolerjem pa bi moral na začetku oddajanja poslati en dolg start bit, lahko tudi dva ali več, preden bi začel pošiljati uporabne podatke. Prilagoditev se bo torej izvršila še preden bodo na vhod začeli prihajati pomembni podatki. |
Jaz imam namen te dni preizkusiti te modulčke. Pošiljati imam namen podatke iz pridobljene iz nekaj senzorjev.Torej hitrost prenosa podatkov ni treba da je hitra.
Zanima me, na kakšnih hitrostih so vam še lepo delovali in kaj konkretno ste uporabili za start bit.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.62 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Sre Sep 06, 2006 8:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Meni je delalo na 4800 baud okoli hiše. Kodo pa sem že poslal tukaj: koda za brezžični paketni prenos
_________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
madzi Član

|
Objavljeno: Sre Jan 17, 2007 11:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Z modulčki in mojo alplikacijo sem nekako prišel do zaključka s programom. Zdaj pa me zanima če lako ta dva moudlčka uporabim na eni anteni? Torej če se da vezati oba (sprejemnega in oddajnega) modula na eno anteno. Program je napisan tako da vedno deluje samo en modulček (Half Duplex).
Lp
Madzi
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
madzi Član

|
Objavljeno: Sre Jan 17, 2007 11:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Z mojo aplikacijo sem prišel do konca z programskim delom in sedaj je na vrsti izdelava TIV. Zdaj pa bi rad, če se seveda da, priključil oba modulčka (sprejemnega in oddajnega) na eno anteno. Pa me zanima kako to izvesti ker verjetno se ne poveže kar oba pina antene na modulčkih skupaj. Ali pač?
Hvala in lp
Madzi
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni