|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Misija Član

Pridružen-a: Pet 15 Maj 2009 11:45 Prispevkov: 53 Aktiv.: 0.27 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Dec 11, 2012 11:25 pm Naslov sporočila: Regulator svetlobe "prasketa" |
|
|
Pozdravljeni,
danes sem se lotil menjave klasicnega stikala z regulatorjem svetlobe (220V, 400W). Dejansko sem se tokrat prvic "srecal" z njim in me je malce prestrasilo slednje:
Ko je regulator nastavljen na maksimalno, je vse OK. Ko pa ga zmanjsam proti minimumu, se v njem slisi tiho prasketanje. Drugace pa regulacija svetlobe deluje normalno! Ker vsak elektronik ve, da prasketanje ni nikoli dobro oz. je bolje preverit kje tici vzrok, sem se odlocil, da kar tukaj povprasam ce je to normalen pojav, ali pa je vzrok v cem drugem, kar ni dobro!
Hvala ekipa!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.89 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Tor Dec 11, 2012 11:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Breme, ki je na njega priklopljeno je katere vrste in kakšne vrste je regulator? _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misija Član

|
Objavljeno: Tor Dec 11, 2012 11:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
breme je 120 W luc oz. 3 krat po 40 W zarnice, ki so del skupne luci. Regulator pa je menjalni zatemnilni (60 W - 400W). Kaj vec pa ti ne znam povedat, ker morda nisem dobro razumel vprasanja. Skratka, ko se vrsi zatemnitev, v njem malce prasketa. Deluje pa normalno! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.89 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Tor Dec 11, 2012 11:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če so žarnice navadne in pač en kupljen dimer potem ni nič narobe. Dimer je zasnovan k osnovni funkciji in pač malo brni.
Drugače bi bilo, če bi reguliral kakšen trafo od luči ali pa varčne. Tukaj je treba izbrati dimer, ki je temu namenjen, če je elektronski. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misija Član

|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2012 12:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Sej se mi je zdelo da bo vredu, ampak raje vprasam
Se eno vprasanje - regulator je menjalni. Ko pritisnem ne gumb za nastavljanje regulacije, se normalno ugasne. Se mi pa potem na drugem stikalu, ki je pravtako menjalno in vezano na ta regulator, ob pritisku nanj luc ne prizge. Kot da bi narobe vezal regulator !?
Vezal sem ga takole: CRNA na L1, RJAVA na L2, RUMENOZELENA pa na znakec, ki je nekaksna precrtana puscica (morda znakec za potenciometer, ceprav ni isti?!). Sem mogoce tu vezal napacno? Sam regulator ima torej 3 prikljucke - L1, L2 in ta precrtana puscica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.89 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2012 12:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Narobe si zvezal (glede na opis delovanja).
Barve niso po PS-u.
99,99% nimaš L1 in L2 (med sponkama ni medfazne napetosti).
Na sponko s prečrtano puščico priključiš žico, ki gre na žarnico, ali žico ki pride iz instalacije (odvisno od vezave).
Na sponki, ki jih imenuješ "L1" in "L2" priključiš žici, ki prideta iz izmeničnega stikala.
Katera žica je kaj?
Odklopi zatemnitveno stikalo.
Poglej, na kateri žici je faza.
Preklopi izmenično stikalo. Ponovno preveri na kateri žici je faza.
Če je faza v obeh primerih na isti žici, to žico priključi na sponko s prečrtano puščico.
Če ima po preklopu izmeničnega stikala fazo druga žica, žici, ki imata fazo, priključi na sponki "L1" in "L2". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misija Član

|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2012 12:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Uf to pa je bil odgovor in pol, hvala!
Zadeva je taksna - trenutno nimam pri roki nicesar, s cimer bi lahko testiral faze. Bo drzalo, da barve niso po PS-u.
Malce sem zamesal stvari. Torej, regulator ima 3 prikljucke: L1, L2 in znakec (izmenicna napetost z puscico, sklepam da gre za reguliranje napetosti).
Ko prikljucim: MODRA na L1, CRNA na L2, RUMENOZELENA na znakec, regulacija deluje, ne deluje pa drugo stikalo, ki je vezano na regulator (ne ugasa luci).
Ko prikljucim: CRNA na L1, MODRA na L2, RUMENOZELENA na znakec, ne dela regulacija.
Zdaj sem popolnoma zmeden. Mislil sem, da sta CRNA iz MODRA fazi, ZELENORUMENA pa masa oz. zemlja. Ocitno to ne drzi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2012 1:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Misija je napisal/a: |
Ko prikljucim: MODRA na L1, CRNA na L2, RUMENOZELENA na znakec, regulacija deluje, ne deluje pa drugo stikalo, ki je vezano na regulator (ne ugasa luci).
Ko prikljucim: CRNA na L1, MODRA na L2, RUMENOZELENA na znakec, ne dela regulacija. |
Imaš še dve varianti: Modra, ali črna na sponko s prečrtano puščico.
Če je vse prav zvezano, sta sponki "L1" in "L2" enakovredni. Če jih zamenjaš med sabo si samo prižgal, oz. ugasnil luč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misija Član

|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2012 1:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja to je zdaj vse tako na "blef" kaksen ej worst case scenario? Lahko zadevo skurim? Oziroma se hujse - je lahko nevarno zame, ce bi zvezal napacno? za informacijo, vse delam z izklopljenim FIT-om, ki ga potem vklopim, ko zadevo zvezem! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2012 1:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš samo te tri žice in je bilo prej v dozi izmenično stikalo in sta prej obe stikali delovali in imaš žarnice z žarilno nitko in je zatemnilno stikalo dovolj močno in si samo zamenjal izmenično stikalo z izmeničnim zatemnilnim, ne moreš nič skurit (razen sebe). V najslabšem primeru se luči ne bo dalo prižgati, ali ugasniti na poljubnem stikalu.
Pri nekaterih zatemnilnih stikalih ob vklopu žarnice ne zagorijo, če je nastavljena najmanjša svetilnost.
Če karkoli prej ni delovalo, obstaja možnost, da katera od žic ni v zvezi s stikalom za to luč, ali imaš kakšno žico viška, delo raje prepusti komu drugemu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.94 Kraj: slo
|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2012 8:38 am Naslov sporočila: |
|
|
pred kratkim sem kupil zatemnilno tikalo TEM Čatež in ima en trimer za nastavitev minimuma ali maksimuma, ne vem več, piše v priloženih navodilih. V teh navodilih so tudi načrti priključitev. Če si ti kupil istega, poglej na papirje ali jih skeniraj/fotografiraj in pripni sem. _________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misija Član

|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2012 10:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sporocam, da zadeva deluje. Hvala za vse odgovore, bili so vec kot koristni ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 489 dni