|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.64 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Apr 04, 2012 9:28 pm Naslov sporočila: Odtrgan jeziček Li-po akumulatorja |
|
|
Danes se mi je zgodilo, da je na kitajskem enoceličnem Li-po akumulatorju odpadel spajkalni jeziček. Bi je očitno nekako "zadrekan" na akumulator. Kako mi ni jasno, če pogledaš pa se vidi polno vdolbinic. Mogoče punkt?
Zadevo bi rad spravil skupaj ampak lot ne prime. Kaj mi preostane, razen seveda nakupa nove?
Sicer že delam banko kondenzatorjev, da bom z njimi zavaril, samo če bi šlo kako enostavneje... _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Sre Apr 04, 2012 9:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
si poskusil pošmirglati, pa potem spajka? _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sre Apr 04, 2012 9:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
aljoš je napisal/a: |
si poskusil pošmirglati, pa potem spajka? |
Bom še to poskusil, samo po mojem mora bit nek tretji materijal, ker kljub spajki s kolofonijo čisto nič ne prime, ampak vse potegne konica. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70812.25
|
Objavljeno: Sre Apr 04, 2012 10:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1905 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sre Apr 04, 2012 10:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Primi > vrzi
Noben hudič ne prime tam gor - sam sem poizkusil vse žive kisline, lote,... pa še greti ne smeš, ker stopiš plastični ovoj baterije
Sam sem polomljene "koristno" uporabil za prikaz mladim modelarjem "Kaj se ne sme početi z LiPo-ti "  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sre Apr 04, 2012 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
A tako hvala za informacije.
Samo so pa res ena jajca samo nazaj sem ga zapognil in dal vezico, da se ne bo kaj premikalo in odpadlo. In kar naenkrat pogledam pa kabel v zraku.
Mogoče bom nesel zavarit, sicer splača se ne, ampak samo zaradi časa dobave.
Koliko pa računajo za en tak spojček? _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70812.25
|
Objavljeno: Sre Apr 04, 2012 10:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sre Apr 04, 2012 10:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da cca 4,5*3cm. Saj ne gori voda, samo na živce mi gre, ker sem hotel danes poštimat pa se utrga. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.05 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Apr 05, 2012 11:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Domača rešitev je kondenzator. Recimo 2200uF/400V.
Pa ne ga takoj nabit na 400V. Kake 80 do 120V bo zadoščalo. s tem potem privariš zadevo nazaj. Saj točkasto varjenje v originalu ne izgleda prav nič drugače. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Čet Apr 05, 2012 1:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Domača rešitev je kondenzator. Recimo 2200uF/400V.
Pa ne ga takoj nabit na 400V. Kake 80 do 120V bo zadoščalo. s tem potem privariš zadevo nazaj. Saj točkasto varjenje v originalu ne izgleda prav nič drugače. |
Delam na tem, res da s 50V in 10000uF kondenzatorji, ki jih imam doma. Eden nabit na 12V je premalo zato sem jih začel lotati skupaj, samo bo moralo očitno počakati, da ozdravim. Bom poskusil najprej z manjšo napetostjo na kaki poskusni zadevi in potem zavaril na akumulatorju.
Poročam. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sob Apr 07, 2012 2:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem opustil lotanje kondenzatorjev in poskusil z 400V/470uF, ki sem ga imel pri roki. Tudi, ko je bil napolnjen na usmerjeno omrežno napetost mi z medeninastimi elektrodami ni uspelo zavariti. Sem dalal tako, da so bile elektrode brez napetosti, ko sem pritaknil. Pokalo je zelo efekta pa razen lukenj ni bilo. Ko se je odlomil še en košček sem prišel na idejo. Vzel sem majhen vijak zvrtal luknjo in ga privijačil v kontakt. Nanj sem potem zalotal žico izoliral in deluje. Ni najbolje, ampak bo zadostovalo. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.76 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sob Apr 07, 2012 2:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem žico, kar zalimal na jeziček. Žico sem nekoliko ovil okoli jezička, ga s krokodil klemo na majhno pritisnil ter malo umakal z Nestikom in čez noč pustil primiru. Lepilo se lepo posuši in izolira. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sob Apr 07, 2012 2:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
kobranka je napisal/a: |
Jaz sem žico, kar zalimal na jeziček. Žico sem nekoliko ovil okoli jezička, ga s krokodil klemo na majhno pritisnil ter malo umakal z Nestikom in čez noč pustil primiru. Lepilo se lepo posuši in izolira. |
Tudi nato sem pomislil, samo nisem imel primernega lepila. Drugič obvezno naročim baterije z žicami. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5529 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sob Apr 07, 2012 5:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Heh, za LiPo boš pa kar dolgo iskal ...
Navadno je VEDNO en (ali oba) kontakt aluminij.
Lp, g
p.s. Kot zanimivost: pri visokozmogljivih LiPo akujih, ki zmorejo res ogromne tokove, ravno ta alu trak služi tudi kot "varovalka", ki jo prežge, če se slučajno zgodi kratek stik. Že celice "modelarskega" kalibra zmorejo praktično nepredstavljive kratkostične tokove, da o avtomobilskih Kokam celicah kapacitete 200Ah+ ne govorim ...  _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej64 Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27 Prispevkov: 727 Aktiv.: 3.61 Kraj: Ljubljana-Črnuče
|
Objavljeno: Sob Apr 07, 2012 7:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malo bi si sposodil temo. Litijevih celic naj se nebi spajkalo, zanima pa me kako točno jim to škoduje (izguba kapacitete, napihnjenost?). Predvidevam, da jih lahko uniči vročina od spajkanja.
Popoldne sem namreč razstavljal en 3S 5Ah paket, katerega sem že pred časom naročil iz HobbyKinga, ko še niso prodajali posameznih celic takšne kapacitete. Ker sem rabil samo eno celico, sem pač moral razstaviti cel paket. Sem se pa kar namučil z razstavljanjem. Najprej sem se kar malo ustrašil "spoja" baterij, ker je bilo na debelo zacinjeno na tiskanem vezju, nato pa je postalo še bolj napeto, ko sem opazil, da lahko hitro naredim kakšen kratek stik. Potem sem ugotovil, da še spajkalnik ni dosti močen za topljenje takšne količine cina... No po kar nekaj mučenja mi je uspeto ločili celice brez kraktih stikov. So se pa posamezne celice relativno segrele, ko sem grel kontakte. Sicer sama celica ni bila pretirano vroča, vendar sem vseeno v dvomih, da nisem poškodoval same "notranjosti" celice. Nobena celica pa mojih ocenah od zunaj ni imela več kot kakšnih 40C. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni