|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
stadion Neznanec

Pridružen-a: Čet 19 Apr 2012 16:05 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Čet Apr 19, 2012 4:14 pm Naslov sporočila: Neznana vrednost kondenzatorja |
|
|
Pozdravljeni,
med čiščenjem sem morda zbil en keramični kondenzator ali pa je preprosto pregorel in je zato konzola nagajala.
Sedaj že več tednov tavam sem ter tja če bi kdo to zamenjal, ampak se zatika pri tem ker nihče ne pozna vrednost kondenzatorja. Naj bi pisalo gor pa ne piše nič.
Je majhen rjavi keramični kondenzator.
Imam isti grafični čip kot na sliki, samo da ima moj (desno zgoraj, skrajno na desni, čisto zgornji od treh malih kondezatorjev in čisto spodaj na desni, skrajno spodnji desno) oba pregorena ali zbita kondenzatorja, ni več rjave keramike vmes.
A se da na oko prepoznat približno kak tip kondenzatorja je to, ali je kaka naprava ki izmeri vrednost. Ali se da razbrati iz tehničnega opisa čipa kakšni kondenzatorji so gor?
Zaradi teh dveh kondenzatorjev nič ne dela.
hvala
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
916.86 KB |
Pogledana: |
18 krat |
![xbox360revisions55nmgpu[1].jpg](files/thumbs/t_xbox360revisions55nmgpu_1_.jpg)
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.00 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Čet Apr 19, 2012 4:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Skoraj težko verjamem, da sta kondenzatorja kriva za nedelovanje.
Ker na njih ni oznak bi bilo vrednosti možno dobiti le z merjenjem (Ko so odspajkani seveda)
Ker pa to skoraj ni možno, bi ti predlagal da poizkusiš s srečo s kondenzatorji vrednosti med 10 in 100nF. Ne moreš preveč falit.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stadion Neznanec

Pridružen-a: Čet 19 Apr 2012 16:05 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Čet Apr 19, 2012 11:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Highlag je napisal/a: |
Skoraj težko verjamem, da sta kondenzatorja kriva za nedelovanje.
Ker na njih ni oznak bi bilo vrednosti možno dobiti le z merjenjem (Ko so odspajkani seveda)
Ker pa to skoraj ni možno, bi ti predlagal da poizkusiš s srečo s kondenzatorji vrednosti med 10 in 100nF. Ne moreš preveč falit. |
konzola deluje in tudi vse.njen komponente, le ob zagonu se pojavijo tri rdece lucke, pred tem pa je javilo na ekran napaka e73.
V pojasnilih microsofta sta to znaka ki napeljujeta na napako oziroma okvaro graficnega cipa. Nekaj je uspelo pomagati ko sem menjal hladilno pasto in utesnil hlajenje, obcutek pa imam da sem morda med ciscenjem z robckom unicil dva kondenzatorja na cipu, ali pa sta enostavno sama pocila od prevelike vrocine. (nekaj sem tudi pregreval konzolo).
Ne govorim da pac ne deluje konzola ampak ne deluje prav, prej le napaka e73 v hlajenju, zdaj pa crna slika po tem ko sem cistil in na novo dajal pasto.
Moral bi vsaj probati popraviti ta dva kondenzatorja ker takole kot je ne more biti ravno prav, oziroma se kar okej da bi moralo pravilno delovati.
Bom uposteval nasvet in sel s tem iskat dalje. Kje dobis tako miniaturne kondenzatorje, in a je to sploh mogoce odspajkati spakjati ker je tako miniaturno kot pol rizevega zrna.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.97 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Apr 19, 2012 11:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
stadion je napisal/a: |
... a je to sploh mogoce odspajkati spakjati ker je tako miniaturno kot pol rizevega zrna. |
Seveda je mogoče - za šalo.
No klub temu mislim, da je napaka drugje. Po moje gre za slab kontakt na BGA podnožju grafičnega čipa.
Rasno popravilo tega pa je zelo zahtevno. Treba je vzeti ta BGA čip z vezja, očistiti ostanke spajke na vezju in na čipu. Potem narediti reballing čipa. Torej prispajkat na vsako nožico čipa svojo kroglico. To se naredi s pomočjo posebne mase, paste in seveda novih kroglic. Potrebno je segrevanje po točno določenem profilu in nazadnje ohlajevanje.
Tako pripravljen čip spet položimo na tiskano vezje in postopek spajkanja BGA čipa se začne. Za pravilo delo je potrebno tiskano vezje segrevati od spodaj na primerno temperaturo. Zgoraj pa čip segrevamo s pomočjo IR žarnice.
Postopek je torej kar kompliciran in ni ravno primeren za igranje doma. Najcenejša naprava za to delo je okrog 300€. Je pa vprašanje če je za to delo primerna, saj je narejena le za fizično manjše čipe.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 16 Ur