www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

glavna električna omara

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
valki
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2008 10:20
Aktiv.: 0.22
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 12, 2012 5:13 pm    Naslov sporočila:  glavna električna omara Odgovori s citatom

V glavno električno omaro z števcem bi priklopil odvod za hišo in odvod za gospodarsko poslopje.Ali naj žice dam v sponke ali direktno na števec.Zanima me na kakšen način bi vi to naredili. Dancing

Nazadnje urejal/a valki Čet Apr 12, 2012 5:39 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JTratar
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Nov 2010 21:17
Aktiv.: 1.15
Kraj: ivančna gorica

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 12, 2012 5:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če boš še kakšne podatke navedel, ti bo morda še kdo odgovoril, drugače pa je moj odgovor na tvoje vprašanje: LEPO.
Nazaj na vrh
rok245
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2008 7:54
Aktiv.: 0.63
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 12, 2012 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz ponavadi iz stevca povlecem samo 1 odvod potem pa obicajno v omarico zraven stevca dam varovalke in vsak odvod posebej.
Menim pa da imas ti samo omarico(stevcno) in dva odvoda. Iz stevca bi zadaj za plato dal sponke in iz omarice bi vlekel dva odvoda iz stevca pa samo enega.
Lp,Rok
Nazaj na vrh
Peter123
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Aktiv.: 7.20
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 13, 2012 7:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se ne motim so priključne sponke od števca zaplombirane.

Kakorkoli, sam bi kot že predlagano iz števca šel na varovalke za vsako vejo in nato naprej. Lahko potegneš tudi za vsako vejo/varovalko svoj kabel iz števca.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.75
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 13, 2012 6:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, števec je zaplombiran.

Žice od števca lepo najprej na razdelilno letev in posebej na varovalke za hišo in posebej na varovalke za štalo.
Če boš dajal avtomatske varovalke, se za takšno razdeljevanje dobijo kar ploščice v plastičnih kanalčkih, ki razdelijo dovod med varovalkami. Obstaja tudi za 3F sistem.

ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.89
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 13, 2012 6:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dodatne varovalke v števčni omarici so nesmiselne. Dostopa v omaro nimaš. Razdelilne sponke za števcem pa niso slaba ideja.
malci
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Aktiv.: 4.03
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 13, 2012 7:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Dodatne varovalke v števčni omarici so nesmiselne

Ne da so nesmiselne, tudi niso dovoljene. Ker nimaš dostopa do njih.

Sam to izveden tako, da v spodnji del omare (kjer so glavne varovalke) montiram na letev VS sponke, in potem iz teh sponk dvakrat odvod. Čeprav tudi to ni čisto po predpisih, saj se dva odvoda štejeta že za inštalacijo, priključno-merilna omarici pa ni namenjena inštalaciji.

Čeprav to zadnje ne vem, če drži, mi je bilo povedano s strani elektrodistibuterja.

In tudi ne poznam primera, da bi imel kdo težave, če ima dva odvoda iz PMO.

lp
uroš

Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.08

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 13, 2012 8:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko so mi pred 17 letmi selili števec iz notranjosti hiše na zunanjo stran sem naredil tako, da sem na drugi strani zidu, kjer je zunanja omarica naredil eno manjšo omarico s tri krat po tremi taljivimi varovalkami in od tam dalje za pritličje, nadstropje in delavnico.

Ko je prišel od Elektra priklaplat zunanjo omarico, me je najprej čudno gledal, potem pa mu posvetilo v glavi in je rekel, da je to zelo pametno.

Potem priklopi svoj del, vstavi varovalke in je počilo.
Tip hoče oditi, pravi nekje imaš kurcšlus. Jaz na notranji strani odklopim njegov kabel, varovalka pa še vedno poči.

Ko je malo bolj detajlno pogledal je ugotovil, da je vijak za podnožje privil kar skozi odvodni kabel.

ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.89
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 13, 2012 9:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Inštalacijo v omarici si lahko narediš sam s svojim izvajalcem in kar je za števcem distributerja prav nič ne briga, torej je lahko karkoli.

Delali smo že nekaj energetskih omaric in vse kar je od npr. merilnih sponk pred števci se zaščiti in zaplombira, pravtako so posebej predpisi za uporabljene kable. Kar pa je za števci pa mora biti samo v skladu s standardi električnih inštalacij.

valki
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2008 10:20
Aktiv.: 0.22
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 14, 2012 10:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za vaša mnenja.
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.75
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 14, 2012 12:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Krampus je napisal/a:
... sem naredil tako, da sem na drugi strani zidu, kjer je zunanja omarica naredil eno manjšo omarico s tri krat po tremi taljivimi varovalkami in od tam dalje za pritličje, nadstropje in delavnico.

Ko je prišel od Elektra priklaplat zunanjo omarico, me je najprej čudno gledal, potem pa mu posvetilo v glavi in je rekel, da je to zelo pametno.

Se povsem strinjam s tem. Jaz predlagam takšno ali podobno rešitev.
Se pravi takoj za števcem, ko se razdeli, so varovalke za vsako stavbo posebej.
Lahko v isti omarici, če imaš lahko en del zaplombiram in po drugem sam čaraš. Sicer pa še eno dodatno omarico zraven.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 486 dni