|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
valki Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2008 10:20 Prispevkov: 46 Aktiv.: 0.22 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Čet Apr 12, 2012 5:13 pm Naslov sporočila: glavna električna omara |
|
|
V glavno električno omaro z števcem bi priklopil odvod za hišo in odvod za gospodarsko poslopje.Ali naj žice dam v sponke ali direktno na števec.Zanima me na kakšen način bi vi to naredili.  _________________ LP Robi
Nazadnje urejal/a valki Čet Apr 12, 2012 5:39 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JTratar Član

Pridružen-a: Pon 08 Nov 2010 21:17 Prispevkov: 205 Aktiv.: 1.15 Kraj: ivančna gorica
|
Objavljeno: Čet Apr 12, 2012 5:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če boš še kakšne podatke navedel, ti bo morda še kdo odgovoril, drugače pa je moj odgovor na tvoje vprašanje: LEPO. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rok245 Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2008 7:54 Prispevkov: 131 Aktiv.: 0.63 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Apr 12, 2012 7:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
jaz ponavadi iz stevca povlecem samo 1 odvod potem pa obicajno v omarico zraven stevca dam varovalke in vsak odvod posebej.
Menim pa da imas ti samo omarico(stevcno) in dva odvoda. Iz stevca bi zadaj za plato dal sponke in iz omarice bi vlekel dva odvoda iz stevca pa samo enega.
Lp,Rok |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1438 Aktiv.: 7.20 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Pet Apr 13, 2012 7:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Če se ne motim so priključne sponke od števca zaplombirane.
Kakorkoli, sam bi kot že predlagano iz števca šel na varovalke za vsako vejo in nato naprej. Lahko potegneš tudi za vsako vejo/varovalko svoj kabel iz števca. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.75 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Apr 13, 2012 6:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, števec je zaplombiran.
Žice od števca lepo najprej na razdelilno letev in posebej na varovalke za hišo in posebej na varovalke za štalo.
Če boš dajal avtomatske varovalke, se za takšno razdeljevanje dobijo kar ploščice v plastičnih kanalčkih, ki razdelijo dovod med varovalkami. Obstaja tudi za 3F sistem. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.89 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pet Apr 13, 2012 6:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dodatne varovalke v števčni omarici so nesmiselne. Dostopa v omaro nimaš. Razdelilne sponke za števcem pa niso slaba ideja. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05 Prispevkov: 871 Aktiv.: 4.03 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Pet Apr 13, 2012 7:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Dodatne varovalke v števčni omarici so nesmiselne |
Ne da so nesmiselne, tudi niso dovoljene. Ker nimaš dostopa do njih.
Sam to izveden tako, da v spodnji del omare (kjer so glavne varovalke) montiram na letev VS sponke, in potem iz teh sponk dvakrat odvod. Čeprav tudi to ni čisto po predpisih, saj se dva odvoda štejeta že za inštalacijo, priključno-merilna omarici pa ni namenjena inštalaciji.
Čeprav to zadnje ne vem, če drži, mi je bilo povedano s strani elektrodistibuterja.
In tudi ne poznam primera, da bi imel kdo težave, če ima dva odvoda iz PMO.
lp
uroš _________________ Elektronika za hobi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1851 Aktiv.: 9.08
|
Objavljeno: Pet Apr 13, 2012 8:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko so mi pred 17 letmi selili števec iz notranjosti hiše na zunanjo stran sem naredil tako, da sem na drugi strani zidu, kjer je zunanja omarica naredil eno manjšo omarico s tri krat po tremi taljivimi varovalkami in od tam dalje za pritličje, nadstropje in delavnico.
Ko je prišel od Elektra priklaplat zunanjo omarico, me je najprej čudno gledal, potem pa mu posvetilo v glavi in je rekel, da je to zelo pametno.
Potem priklopi svoj del, vstavi varovalke in je počilo.
Tip hoče oditi, pravi nekje imaš kurcšlus. Jaz na notranji strani odklopim njegov kabel, varovalka pa še vedno poči.
Ko je malo bolj detajlno pogledal je ugotovil, da je vijak za podnožje privil kar skozi odvodni kabel. _________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.89 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pet Apr 13, 2012 9:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Inštalacijo v omarici si lahko narediš sam s svojim izvajalcem in kar je za števcem distributerja prav nič ne briga, torej je lahko karkoli.
Delali smo že nekaj energetskih omaric in vse kar je od npr. merilnih sponk pred števci se zaščiti in zaplombira, pravtako so posebej predpisi za uporabljene kable. Kar pa je za števci pa mora biti samo v skladu s standardi električnih inštalacij. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
valki Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2008 10:20 Prispevkov: 46 Aktiv.: 0.22 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Sob Apr 14, 2012 10:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za vaša mnenja. _________________ LP Robi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.75 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sob Apr 14, 2012 12:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Krampus je napisal/a: |
... sem naredil tako, da sem na drugi strani zidu, kjer je zunanja omarica naredil eno manjšo omarico s tri krat po tremi taljivimi varovalkami in od tam dalje za pritličje, nadstropje in delavnico.
Ko je prišel od Elektra priklaplat zunanjo omarico, me je najprej čudno gledal, potem pa mu posvetilo v glavi in je rekel, da je to zelo pametno. |
Se povsem strinjam s tem. Jaz predlagam takšno ali podobno rešitev.
Se pravi takoj za števcem, ko se razdeli, so varovalke za vsako stavbo posebej.
Lahko v isti omarici, če imaš lahko en del zaplombiram in po drugem sam čaraš. Sicer pa še eno dodatno omarico zraven. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 486 dni