www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

LED termometer z 7107 SMD
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jozzze2000
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Nov 2011 8:36
Aktiv.: 1.01
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 18, 2012 7:13 pm    Naslov sporočila:  LED termometer z 7107 SMD Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Lotil sem se izdelave termometra z uporabo ICL7107 v SMD izvedbi.
Večino R in C elementov sem uporabil tudi SMD.

Je možno, da sem z izborom SMD komponent "pihnil mimo", naj bi bili elementi oscilatorja, integratorja "navadni"?

Shema vezja KLIK

Tule na četrti strani opisujejo, kakšne komponente naj bi se uporabile KLIK
Omenjajo tudi izboljšavo z vezavo pina 30 na maso, ki je na moji shemi ni.

Zanima me, če je že kdo uporabil ICL7107 za termometer, kako se obnese?

Pa še to me zanima, naj bi termometer takoj po vklopu kazal pravo temperaturo, ali naj bi "počasi" zlezel do tam?

Hvala, Jože
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 18, 2012 9:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tak termometer sem imel vgrajen v mojem avtu konec osemdesetih let
( seveda ni bil v SMD izvedbi )
Za tipalo temperature pa sem imel Si tranzistor in ne KTY.
KTY nima povsem linearnega poteka in ti bo tale termometer pri
velikih temperaturnih razponih malo lagal.
Prikaz takega termometra naj bi bil sekundo po vklopu že povsem stabilen,
če je tipalo na stabilni temperaturi.

LP

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 18, 2012 9:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem tam pred 15-20 timi leti naredil kar nekaj takih (podobnih) termometrov. Kot senzor je bil uporabljen npn transistor. Zdi se mi, da BC107 ali 109. Zadeva je bila za tisti čas "raketa". V veliki večini so bili uporabljeni za merjenje temperature v kotlu centralne kurjave. Displej pa se je običajno postavil v dnevni prostor. Ko je temperatura začela padati je bil znak, da je potrebno kotel naložit. Verjetno, je še kje kak moj izdelek v uporabi. Pri meni izgleda takole (pripona) ter je v rabi več kot 20 let. Ne vem pa, če je notri ravno ICL7107. Zdi se mi, da je CA3161-CA3162

BILD0179.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  326.78 KB
 Pogledana:  4 krat

BILD0179.JPG

jozzze2000
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 18, 2012 10:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po povezavi pina 30 na maso je zadeva postala zelo stabilna.

Edini problem, ki je nastal je, da pri nastavitvi točke za 0°C ne morem nastaviti, da bi kazalo ničlo, najnižje pridem na 60°C. Kakšne spremembe naj naredim pri potenciometru P2?

Hvala, Jože
Nazaj na vrh
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 18, 2012 11:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš pravi KTY senzor ?
KTY obstajajo v izvedbi 1Kohm in 2Kohm
Za poizkus lahko daš namesto senzorja običajne upore

LP

jozzze2000
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 18, 2012 11:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zaenkrat namesto senzorja uporabljam kar potenciometer, ki ga nastavim po karakteristiki 2kohm-skega KTY-ja. Za 0°C je to 1630ohm-ov, za 100°C pa 3400ohm-ov.
Nazaj na vrh
frapor
Član
Član

Pridružen-a: Pon 02 Apr 2007 17:24
Aktiv.: 1.08
Kraj: okolica Kranja

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 18, 2012 11:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jozzze2000 je napisal/a:

Edini problem, ki je nastal je, da pri nastavitvi točke za 0°C ne morem nastaviti, da bi kazalo ničlo, najnižje pridem na 60°C. Kakšne spremembe naj naredim pri potenciometru P2?

Hvala, Jože

Pina 30 ne moreš vezati kar direktno na maso, ker potem nimaš možnosti nastavitve spodnje točke merjenja. Tisto, kar ti kaže sedaj 60°C bo verjetno -60°C. Nabavi si senzor in meri svojo telesno temperaturo in ga nastavi na cca 37°C. Za točno nastavitev moraš nastavit trimer na pin 36 za maksimalno temperaturo in na pin 30 za minimalno temperaturo. Za pravilen prikaz temperature moraš potenciometre nastavit večkrat, da se približaš pravi vrednosti, ker z eno nastavitvijo podreš drugo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jozzze2000
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 19, 2012 12:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

frapor je napisal/a:
jozzze2000 je napisal/a:

Hvala, Jože

Pina 30 ne moreš vezati kar direktno na maso, ker potem nimaš možnosti nastavitve spodnje točke merjenja. Tisto, kar ti kaže sedaj 60°C bo verjetno -60°C. Nabavi si senzor in meri svojo telesno temperaturo in ga nastavi na cca 37°C. Za točno nastavitev moraš nastavit trimer na pin 36 za maksimalno temperaturo in na pin 30 za minimalno temperaturo. Za pravilen prikaz temperature moraš potenciometre nastavit večkrat, da se približaš pravi vrednosti, ker z eno nastavitvijo podreš drugo.

Že že, sem prvo poizkusil tako, samo prikazana vrednost nonstop skače iz ene vrednosti v drugo in nazaj...

Ima to kaj veze s tem, ker sem uporabil SMD upore in kondenzatorje?
Nazaj na vrh
gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.72
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 19, 2012 3:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

če so komponente SMD ali ne načeloma nima veze.
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.12
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 19, 2012 9:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tvoj termometer je tale . Termometer ne bo nič manjši v SMD, ker mu velikost določajo čipi, potenciometra in displej.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jozzze2000
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 19, 2012 10:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj termometer je res ta. Ta je dimenzij 85 x 63 mm, moje vezje pa je velikosti 50 x 35 mm Very Happy
Displaye sem uporabil bistveno manjše, ki ne bodo montirani direktno na vezje.

Torej, v čem bi lahko bil moj problem?
Nazaj na vrh
Lojz
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31
Aktiv.: 2.82
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 19, 2012 11:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vezje bi moralo delovat, če je vse tako kot je treba. Sam sem imel tako vezje z več senzorji, ki sem jih preklapljal. Senzorji so bili na nekaj metrskih kablih in je delovalo.
Glede na to, da si delal s SMD, si verjetno sam narisal nov TIV. Preglej, če si napajanje 4049 pravilno narisal! Namreč nima standardno Vcc na pinu 16, temveč na pinu 1!. Pomeri, če imaš na pinu 26 (7107 čipa) negativno napetost okoli -4V.

jozzze2000
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 19, 2012 11:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lojz je napisal/a:
Vezje bi moralo delovat, če je vse tako kot je treba. Sam sem imel tako vezje z več senzorji, ki sem jih preklapljal. Senzorji so bili na nekaj metrskih kablih in je delovalo.
Glede na to, da si delal s SMD, si verjetno sam narisal nov TIV. Preglej, če si napajanje 4049 pravilno narisal! Namreč nima standardno Vcc na pinu 16, temveč na pinu 1!. Pomeri, če imaš na pinu 26 (7107 čipa) negativno napetost okoli -4V.

TIV sem sam narisal, pri 4049 sem res naredil napako in povezal 1 in 16 oba na Vcc. Vendar sem ta del odklopil in na pin 26 priklopil -5V.
Nazaj na vrh
frapor
Član
Član

Pridružen-a: Pon 02 Apr 2007 17:24
Aktiv.: 1.08
Kraj: okolica Kranja

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 19, 2012 12:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borber je napisal/a:
Tvoj termometer je tale . Termometer ne bo nič manjši v SMD, ker mu velikost določajo čipi, potenciometra in displej.

Če uporabiš SMD elemente in jih daš pod ICL7107 je lahko vezje za polovico manjše.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70780.66

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 19, 2012 10:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni