|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Pet Nov 25, 2005 5:17 pm Naslov sporočila: Simulacija motenj pri RF komunikaciji |
|
|
Imam asinhrono serijsko povezavo (recimo 9600 bps), ki gre v eno smer in bo na koncu izvedena preko RF (OOK). Trenutno je vse skupaj povezano z zico, zato me zanima, kako bi lahko realno simuliral RF motnje na povezavi ?
Popacenja zaradi tipa modulacije ne bodo predstavljala vecje tezave, bo pa problem ob razelektritvah (ko zasuje cel spekter) in podobnih stvareh, saj bodo takrat iz sprejemnike lete ven samo enke. Ima kdo kaksno idejo ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.98 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pet Nov 25, 2005 5:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče bi lahko kaj z relejem naredil. Omrežni rele, ki ga zvežeš tako da izklaplja sam sebe. Obenem lahko z istim relejem vklapljaš še kakšen večji transformator. Če bi ožičenje speljal vsporedno z tvojim komunikacijskim kablom bi se že moralo kaj poznat?
Lahko sem pa mimo ustrelil
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70625.84
|
Objavljeno: Pet Nov 25, 2005 5:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Pet Nov 25, 2005 6:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ups, jaz sem imel v mislih nekaj nizkonapetostnega, bolj v stilu Highlagovega predloga Skrbi me namrec, da bi "iskre" (tako kot pri starih mopedih) vplivale tudi na delovanje vezja, cesar samo od motenj pri komunikaciji ni za pricakovati. V bistvu si predstavljam, da bi moje tezave resil kaksen analogni ekvivalent OR vrat, nekaksen mixer torej, ki bi mu na en vhod pripeljal TTL komunikacijski signal, na drugega pa "motnje" poljubne oblike in velikosti in potem izhod speljal neposredno na vhod UARTa in opazoval obnasanje.
M. Vidmar je enkrat omenjal uporabo dusilke pri preizkusanju visokozmogljivih modulov (RF za 5+ GHz), pa ne vem, ali je to sploh aktualno zame. Ali bi lahko TTL signal popacil samo s pasivnimi komponentami ?
Se povezano vprasanje: robove pravokotnega signala je najbrz najlazje zgladiti s kondenzatorjem primerne vrednosti. Kako izracunam kaksno "povrsino" pod pravokotno krivuljo bom odrezal s kondenzatorjem dolocene velikosti ?
Hvala za ideje, keep 'em coming
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.18 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Nov 25, 2005 6:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Maretova varianta bo kar v redu, saj so ob atmosferskih razelektritvah vrednosti EMP kar visoke. Edino namesto FET-a bi jaz uporabil kakšen visokonapetostni transistor tipa BU..., kot so v TV. S takimi smo včasih delali "elektronske" vžige za Yugote, Stoenke, Fičote in podobno High-tech ropotijo.
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70625.84
|
Objavljeno: Pet Nov 25, 2005 11:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
B217090_F.pdf |
Velikost datoteke: |
1.01 MB |
Downloadano: |
13 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni