|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Sin Neznanec

Pridružen-a: Pet 31 Avg 2012 12:03 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.04
|
Objavljeno: Pet Avg 31, 2012 12:27 pm Naslov sporočila: Prikolop trofazne steklo keramične plošče na eno fazo? |
|
|
Pozdravljeni.
Ker je to moj prvi post tukaj bom najprej pozdravil vse skupaj in preden grem na problem povedal par stvari o sebi.
Sem iz NM, star 29 let in po poklicu računalničar.
Srednjo solo sem naredil elektro ,tako da imam tist papir s katerim potrjujem, da sem takrat bil priden in se ucil piflarijo, prav tako pa imam doma orodje za spajkanje, klešče, multimeter in vse kar pride zraven .
Na zalost prakticno nisem niti priblizno tolk potkovan, kot si marsikdo misli,ko recem da sem naredil elektro šolo.
Tu pa tam znam zamenjat kak kondenzator, upor pa če najdem na you tube navodila tudi kej popravit.Skratka ne bojim se eksperimentirat, pa tudi šraufam rad,vse drugo je pa trial and error .
Sedaj pa k mojemu problemu:
od kolega sem dobil steklo keramično ploščo, katera ima 3fazno napajanje.
KEr sem jst mojster, sem si reku, kaj pa je to problem priklopit.
POvezem vse tri faze v eno, povezem na fazo, nulo na nulo, priklopim ozemljitev in bi moglo delat.
Pa ne dela !
PRoblem je v tem, da je očitno ta plošča bila priklopljena na pečico, ker ima en kabel ,ki ne vem kam gre.
Na sami ploči so 4je gumbi, ki omogocajo izbiro ustreeznega grelca(rinke), ni pa nikjer regulacije gretja.
Tako da sem nekako pogruntal ,da po tistem kablu pride "signal" za nastavitev vklopa ter regulacijo toplote na rinki ki jo izberem.
Čisto možno ter zelo verjetno je da sem motim.
In sedaj sem se znašel v rascepu.
Ali ploščo nesem kakemu elektronkarju, da mi popravi in plačam, ali probam najprej sam.
Pa sem reku bom probal sam, mogoče se še kej naučim.
Sedaj bi proslim koga, ki ve bolj kot jst o čem govorim , da mi svetuje kako naj stvar povežem , da bi delala, ter če je sploh možno .
Da bo bolj jasno prilagam nekaj slik .
Za pomoč se vnaprej zahvaljujem.
lp
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.67 MB |
Pogledana: |
21 krat |

|
|
1.55 MB |
28 krat |

|
|
1.74 MB |
2 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.47
|
Objavljeno: Pet Avg 31, 2012 12:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Razmontiraj ploščo in poglej, kaj je pod kovinskim pokrovom. Čisto možno je, da je bila celotna regulacija v pečici in so iz te plošče speljani samo kabli od grelcev.
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sin Neznanec

|
Objavljeno: Pet Avg 31, 2012 6:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom naredil to, pa posljem update.
V primeru da je tako kot ti praviš, a se da še kaj naredit d abi stvar delala ?
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1667 Aktiv.: 7.89 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Pet Avg 31, 2012 7:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po videzu identično ploščo sem že imel v delu - oziroma Gorenje štedilnik moje tete. In res - v tej plošči so samo grelni elementi in tiste štiri lučke (tlivke) spodaj, ki svetijo kadar to plošče vroče. Če se prav spomnim ima vsaka plošča svoje termostikalo za vsako lučko. Žice pa gredo iz plošč na stikala, ki pa se nahajajo na sprednji plošči štedilnika (klasika).
Ampak tista stikala so tudi en velik krš - narejena so nekako tako, da je v stikalu en grelni element (nekakšna uporovna ploščica) in bimetal. Tista ploščica se segreje (neodvisno od temperature samih kuhalnih plošč, ni nobene prave povezave med njima) in potem razklaplja bimetal. S tem se odklopi tudi grelni elementek, ko se bimetal ohladi pa se spet vklopi nazaj. Kuhalne plošče pa so vezane na bimetal. Prag preklopov pa uravnavamo z gumbom. Vse skupaj je še najbolj podobno pulzno širinski modulaciji. Odprtozančni, če gledamo v celoti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.83 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sob Sep 01, 2012 11:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Takole z bimetalom so imeli stari opekači kruha (tovster) narejen timer za izklop.
Tale plošča pa, glede na opisano, bo brez regulacije delovala samo "na ful". Poskusi dobiti še regulacijo. Ali pa uporabiš dimmerje za navadne žarnice na nitko? (če ni prevelika moč grelcev)
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sin Neznanec

|
Objavljeno: Sob Sep 01, 2012 4:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej hvala vsem za odgovore.
Ploščo sem razmontiral in res je tako kot je povedal Sebaveh, v plošći ni nobenega krmilja.
So samo grelci in 4 stikala,ki so vezana med seboj pa na tlivke(prilagam sliko, spodaj).
Sedaj me pa zanima, kako bi se stvari sploh lotil?
Ker prvo nimam pojma kako bi to zvezal, da bi spoh delovalo.
Glede na to da v hisi nimam nikjer 3fazne vtičnice,bo treba montirat na enofazno, potem pa šele uštimat regulacijo.
Prosil bi za kakšen nasvet.
btw a mi lahko kdo prosim razloži, na kakšnem, principu funkcionirajo tista stikala?
lp
|
1.61 MB |
4 krat |

|
|
1.75 MB |
23 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4761 Aktiv.: 20.16 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sob Sep 01, 2012 6:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor jaz to poznam (montiral 3. takšne plošče) so v bistvu vse bile enofazne. Hec je le v tem, da tako razporedilo moč po vseh fazah
_________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.83 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Sep 02, 2012 3:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Tile beli keramični oné so po mojem mnenju temperaturni senzorji. Pri srednji temperaturi vklopi tlivko, pri previsoki temperaturi pa izklopi grelec.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sin Neznanec

|
Objavljeno: Tor Sep 11, 2012 1:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za odgovore.
Nekako mi je ratalo da zadevo raszstavim ter logicno povežem vse v glavi , kako funkcionira.
Zdej me zanima ali bi potenciometri bili alternativa za regulacijo ?
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjan 2 Član

Pridružen-a: Pon 05 Dec 2011 19:35 Prispevkov: 121 Aktiv.: 0.74 Kraj: Vače
|
Objavljeno: Tor Sep 11, 2012 2:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
da, ampak samo enkrat...
_________________ Ja še vedno se ne da... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sin Neznanec

|
Objavljeno: Tor Sep 11, 2012 6:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
bostjan 2 je napisal/a: |
da, ampak samo enkrat...
 |
Sej si cool, ampak bi bil še bolj cool ,če razložiš zakaj je tako kot ti praviš ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.75 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Sep 11, 2012 6:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na potenciometru bi se ob majhnem gretju trošila ogromna moč, česar klasični potenciometri niso sposobni prenesti. Razen, če bi imel zraven še eno gredenco s potenciometrom in z njim ogreval še prostor.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sin Neznanec

|
Objavljeno: Tor Sep 11, 2012 9:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala lepa .
Potem mi drugega kot dimmerji niti ne preostane?
Imate kak predlog?
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 471 dni