www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Prikolop trofazne steklo keramične plošče na eno fazo?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Sin
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 31 Avg 2012 12:03
Aktiv.: 0.04

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2012 12:27 pm    Naslov sporočila:  Prikolop trofazne steklo keramične plošče na eno fazo? Odgovori s citatom

Pozdravljeni.

Ker je to moj prvi post tukaj bom najprej pozdravil vse skupaj in preden grem na problem povedal par stvari o sebi.
Sem iz NM, star 29 let in po poklicu računalničar.
Srednjo solo sem naredil elektro ,tako da imam tist papir s katerim potrjujem, da sem takrat bil priden in se ucil piflarijo, prav tako pa imam doma orodje za spajkanje, klešče, multimeter in vse kar pride zraven Smile .
Na zalost prakticno nisem niti priblizno tolk potkovan, kot si marsikdo misli,ko recem da sem naredil elektro šolo.
Tu pa tam znam zamenjat kak kondenzator, upor pa če najdem na you tube navodila tudi kej popravit.Skratka ne bojim se eksperimentirat, pa tudi šraufam rad,vse drugo je pa trial and error Smile .

Sedaj pa k mojemu problemu:

od kolega sem dobil steklo keramično ploščo, katera ima 3fazno napajanje.
KEr sem jst mojster, sem si reku, kaj pa je to problem priklopit.
POvezem vse tri faze v eno, povezem na fazo, nulo na nulo, priklopim ozemljitev in bi moglo delat.
Pa ne dela ! d'oh!
PRoblem je v tem, da je očitno ta plošča bila priklopljena na pečico, ker ima en kabel ,ki ne vem kam gre.
Na sami ploči so 4je gumbi, ki omogocajo izbiro ustreeznega grelca(rinke), ni pa nikjer regulacije gretja.
Tako da sem nekako pogruntal ,da po tistem kablu pride "signal" za nastavitev vklopa ter regulacijo toplote na rinki ki jo izberem.
Čisto možno ter zelo verjetno je da sem motim.

In sedaj sem se znašel v rascepu.
Ali ploščo nesem kakemu elektronkarju, da mi popravi in plačam, ali probam najprej sam.
Pa sem reku bom probal sam, mogoče se še kej naučim.
Sedaj bi proslim koga, ki ve bolj kot jst o čem govorim , da mi svetuje kako naj stvar povežem , da bi delala, ter če je sploh možno .

Da bo bolj jasno prilagam nekaj slik .

Za pomoč se vnaprej zahvaljujem.

lp

p2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.67 MB
 Pogledana:  21 krat

p2.jpg

p1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.55 MB
 Pogledana:  28 krat

p1.jpg

p3.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.74 MB
 Pogledana:  2 krat

p3.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.47

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2012 12:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razmontiraj ploščo in poglej, kaj je pod kovinskim pokrovom. Čisto možno je, da je bila celotna regulacija v pečici in so iz te plošče speljani samo kabli od grelcev.
Sin
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2012 6:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom naredil to, pa posljem update.
V primeru da je tako kot ti praviš, a se da še kaj naredit d abi stvar delala ?
lp
Nazaj na vrh
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.89
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2012 7:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po videzu identično ploščo sem že imel v delu - oziroma Gorenje štedilnik moje tete. In res - v tej plošči so samo grelni elementi in tiste štiri lučke (tlivke) spodaj, ki svetijo kadar to plošče vroče. Če se prav spomnim ima vsaka plošča svoje termostikalo za vsako lučko. Žice pa gredo iz plošč na stikala, ki pa se nahajajo na sprednji plošči štedilnika (klasika).

Ampak tista stikala so tudi en velik krš - narejena so nekako tako, da je v stikalu en grelni element (nekakšna uporovna ploščica) in bimetal. Tista ploščica se segreje (neodvisno od temperature samih kuhalnih plošč, ni nobene prave povezave med njima) in potem razklaplja bimetal. S tem se odklopi tudi grelni elementek, ko se bimetal ohladi pa se spet vklopi nazaj. Kuhalne plošče pa so vezane na bimetal. Prag preklopov pa uravnavamo z gumbom. Vse skupaj je še najbolj podobno pulzno širinski modulaciji. Odprtozančni, če gledamo v celoti.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.83
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 01, 2012 11:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takole z bimetalom so imeli stari opekači kruha (tovster) narejen timer za izklop.

Tale plošča pa, glede na opisano, bo brez regulacije delovala samo "na ful". Poskusi dobiti še regulacijo. Ali pa uporabiš dimmerje za navadne žarnice na nitko? (če ni prevelika moč grelcev) Very Happy

Sin
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 01, 2012 4:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej hvala vsem za odgovore.
Ploščo sem razmontiral in res je tako kot je povedal Sebaveh, v plošći ni nobenega krmilja.
So samo grelci in 4 stikala,ki so vezana med seboj pa na tlivke(prilagam sliko, spodaj).

Sedaj me pa zanima, kako bi se stvari sploh lotil?
Ker prvo nimam pojma kako bi to zvezal, da bi spoh delovalo.
Glede na to da v hisi nimam nikjer 3fazne vtičnice,bo treba montirat na enofazno, potem pa šele uštimat regulacijo.

Prosil bi za kakšen nasvet.

btw a mi lahko kdo prosim razloži, na kakšnem, principu funkcionirajo tista stikala?

lp

1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.61 MB
 Pogledana:  4 krat

1.jpg

2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.75 MB
 Pogledana:  23 krat

2.jpg

Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.16
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 01, 2012 6:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikor jaz to poznam (montiral 3. takšne plošče) so v bistvu vse bile enofazne. Hec je le v tem, da tako razporedilo moč po vseh fazah
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.83
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 02, 2012 3:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tile beli keramični oné so po mojem mnenju temperaturni senzorji. Pri srednji temperaturi vklopi tlivko, pri previsoki temperaturi pa izklopi grelec.
Sin
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 11, 2012 1:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za odgovore.
Nekako mi je ratalo da zadevo raszstavim ter logicno povežem vse v glavi , kako funkcionira.
Zdej me zanima ali bi potenciometri bili alternativa za regulacijo ?
lp
Nazaj na vrh
bostjan 2
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Dec 2011 19:35
Aktiv.: 0.74
Kraj: Vače

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 11, 2012 2:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

da, ampak samo enkrat...
Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

Sin
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 11, 2012 6:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bostjan 2 je napisal/a:
da, ampak samo enkrat...
Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

Sej si cool, ampak bi bil še bolj cool ,če razložiš zakaj je tako kot ti praviš ?
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.75
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 11, 2012 6:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na potenciometru bi se ob majhnem gretju trošila ogromna moč, česar klasični potenciometri niso sposobni prenesti. Razen, če bi imel zraven še eno gredenco s potenciometrom in z njim ogreval še prostor.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Sin
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 11, 2012 9:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala lepa .
Potem mi drugega kot dimmerji niti ne preostane?
Imate kak predlog?
lp
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 471 dni