|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
hudamravljica Član

Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22 Prispevkov: 872 Aktiv.: 4.91 Kraj: LUCIJA
|
Objavljeno: Čet Nov 14, 2013 6:53 pm Naslov sporočila: Metronom, uglaševalec |
|
|
Pozdravljeni.
A je na forumu kakšen violončelist ali violinist, ki je že poskusil uglaševat inštrument z elektronskim uglaševalcem?
Hči igra violončelo, iščem eno tako napravco in ne vem kaj izbrat.
Zanima me tudi kako se obnesejo take naprave?
Zanimivo je tudi, da se dobijo naprave iz Kitajske za 10$. Pri nas od 20 in krepko čez 100€.
Torej, kaj izbrat za eno napravco in koliko zapravit?
L.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2756 Aktiv.: 13.24 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Čet Nov 14, 2013 7:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer nisem glasbenik, ena možnost je tudi uporaba telefona in ustrezne aplikacije zanj. Telefon mora biti "malo bolj pameten." |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
crto Član

Pridružen-a: Sre 12 Jan 2005 14:48 Prispevkov: 137 Aktiv.: 0.58 Kraj: Ptuj
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tozir Član

Pridružen-a: Pon 17 Mar 2008 19:10 Prispevkov: 187 Aktiv.: 0.89 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Čet Nov 14, 2013 9:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne delam reklame ampak vsaka bolj "kitaristično" usmerjena trgovina mi morala imeti to kar iščeš. Blizu Kopra je BAM music. Pa verjetno se najde še kakšna. _________________ http://www.rielektronika.comule.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hudamravljica Član

|
Objavljeno: Čet Nov 14, 2013 9:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
crto
Kako pa deluje uglaševanje?
Na uglaševalcu nastavim poljuben ton, zaigram ga na inštrumentu in uglaševalec pokaže odstopanje ali kako? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54 Prispevkov: 1018 Aktiv.: 4.29 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Čet Nov 14, 2013 11:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po mojih izkušnjah je navadno najbolje nabaviti kromatični uglaševalec (Chromatic tuner). Mislim, da se godala sicer uglašuje enako kot večino brenkal, tako da bi klasičen kitarski tuner moral biti tudi ok (nisem pa siguren).
Za ne-električne inštrumente je najbolj bistveno, da ima vgrajen mikrofon. Uglaševanje pa deluje kot si napisal, zaigraš ton, napravica pa ti pokaže odstopanje v + ali -.
Sicer je pa tako, glede na to, da violina nima prečk, je posluh glasbenika precej pomemben. Večina godalcev zato ne uporablja nekih uglaševalcev, ampak se uglašujejo na uho, ker če slišijo vse odstopane vseh ostalih tonov, bodo slišali tudi odstopanje odprtih strun. Sicer se pa uglaševanja inštrumenta navadno naučijo v glasbeni šoli in je od inštrumenta do inštrumenta odvisno kakšen način je bolj primeren (odprte strune, uglaševanje preko harmonikov ipd.).
Edit, dejansko sem videl, da ima violina strune uglašene v obratnem vrstnem redu od bas kitare, tako da kitarski uglaševalec bi mogoče bil ok, le drugače bi ga bilo potrebno uporabljat. _________________
Pravilo št. 1: Pišite slovensko, velja za vse.
TA SUHI ŠKAFEC PUŠČA. Saj ni tako težko, no! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gklemen Član

Pridružen-a: Sob 29 Nov 2008 0:06 Prispevkov: 112 Aktiv.: 0.55 Kraj: Rogatec
|
Objavljeno: Čet Nov 14, 2013 11:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
uglašuje se s pomočjo klavirja (ali sintisajzerja) 440 - 444Hz, odvisno od zasedbe v kateri igra..
Prvi ton se udlasi s klavirjem, ostali pa po uhi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hudamravljica Član

|
Objavljeno: Čet Nov 14, 2013 11:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam, da se inštrument uglašuje po posluhu. Moja hči pa ima 9 let(violončelo 3. letnik) in ji to še ne gre najbolje. Njen violončelo se uglašuje pri profesorju 1x na teden. Če zaradi bilo katerega razloga nima vaje pa je violončelo neuglašen 14 dni in je vsaka pomoč dobrodošla, še posebej, če se ne strinjava pri uglasitvi.
Ko se zmoti, jaz pravim, da je napačen prijem, ona pravi, da je to zaradi razglasitve inštrumenta. Pskušava uglasit s pomočjo sintesajzerja in nama ne gre najboljše od uh, rahlo odstopava. Kar pa se pri kakšni skladbi kar pozna.
Jutri skočim v Koprsko trgovino pogledat kaj pravi prodajalec.
L.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Aljosa Član

Pridružen-a: Pet 15 Sep 2006 11:43 Prispevkov: 149 Aktiv.: 0.65 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Pet Nov 15, 2013 10:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Večina uglaševalcev danes je v redu ampak jaz pri izbiri uglaševalca vedno gledam na to kako dober je v primeru hrup zadaj. Jaz sem kitarist in največkrat se je izkazalo npr. da na špilih kjer je veliko hrupa zadaj (ali med komadi ali med pavzami ko DJ nabija muziko) recimo določeni uglaševalci odpovejo, sploh pri električnih kitarah in je težko uglasit kitaro, ker je hrup zadaj preglasen.
Zdej za sfero kitaristov obstaja malo morje takšnih in drugačnih tunerjev in so določeni tunerji, ki so se izkazali za zelo uporabne tudi v takih situacijah. Recimo za akustično kitaro so tudi zelo v redu taki, ki jih pripneš pa da delujejo na konceptu vibracij. To je tud precej bolj zanesljivo kot taki z mikrofonom.
Odvisno kaj in kako rabiš ampak mislim, da v povprečju gledano danes kromatični uglaševalci delujejo kar v redu (če že ne rabiš kaj extra) in jih imajo v vsaki glasbeni trgovini. Dejansko po moje kaj dosti zgrešiti ne moreš.
Cenovno gledano 30-50€ bi moral dobiti že čisto v redu uglaševalec. Sam imal izkušnjo z enim kitajskim za 10€ pa je tud v redu funkcioniral. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sibica Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24 Prispevkov: 1097 Aktiv.: 5.57 Kraj: Vremska Dolina
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hudamravljica Član

|
Objavljeno: Pet Nov 15, 2013 10:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo, tega sem danes kupil za 14€ in nekaj centov v trgovini Bam Music v Kopru.
Ibanez mu2 bh-o1
http://www.ibanez.co.jp/world/accessories/tuners/L/MU2.jpg
Doma pri preizkusu se je izkazal za to kar smo iskali. Super zadevca.... Hči odigra razne lestvice in zadevca lepo pokaže odstopanja, tudi minimalna.
Hvala za nasvete, tema se lahko zaključi.
L.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lipa Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39 Prispevkov: 734 Aktiv.: 3.82 Kraj: Lipa Beltinci
|
Objavljeno: Pet Nov 15, 2013 11:35 pm Naslov sporočila: Re: Metronom, uglaševalec |
|
|
hudamravljica je napisal/a: |
Pozdravljeni.
A je na forumu kakšen violončelist ali violinist, ki je že poskusil uglaševat inštrument z elektronskim uglaševalcem?
Hči igra violončelo, iščem eno tako napravco in ne vem kaj izbrat.
Zanima me tudi kako se obnesejo take naprave?
Zanimivo je tudi, da se dobijo naprave iz Kitajske za 10$. Pri nas od 20 in krepko čez 100€.
Torej, kaj izbrat za eno napravco in koliko zapravit?
L.p. |
Za violinista je najboljši in najbolj poceni tale pripomoček:
http://sl.wikipedia.org/wiki/Absolutni_posluh _________________ Lep pozdrav!
Boris Z. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5537 Aktiv.: 24.03 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sob Nov 16, 2013 10:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Škoda, da si že kupil - sem hotel predlagati, da daj kak euro več in kupi tega, ki zaznava tresljaje; za doma je mikrofon povsem ok, kasneje zna pa priti prav vibracijski sistem, saj se lahko uglašuješ tudi v hrupu (oz. ko se npr. uglašujejo ostali).
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni