Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
hugo81 Član

Pridružen-a: Tor 02 Nov 2010 21:14 Prispevkov: 25 Aktiv.: 0.14 Kraj: st. Marie am zee
|
Objavljeno: Ned Apr 29, 2012 10:04 am Naslov sporočila: Signal iz stikalne ure |
|
|
mi imamo stikalno uro in števec v drugem objektu. Pa me zanima kako bi si naredil indikator VT in MT v stanovanjskem objektu. problem je da nepoznam dovolj principa delovanja stikalne ure. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Nace Član

Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12 Prispevkov: 828 Aktiv.: 3.50 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Ned Apr 29, 2012 11:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Ga ni potrebno poznati, ker ti mora elektro distributer odpret omarico in priklopit žice na uro. Od drugega objekta do omarice pa lahko sam potegneš kabel. Ponavadi se da za signalizacijo nižje tarife tlivka. To velja za mehanske ure, novejše pa dobijo signal po omrežju, tako da bi se dalo verjetno tudi s kakšnim sprejemnikom tega signala krmiliti rele. Malo pogoglaj.
Pa kraj bivanja zamenjaj.
LP Nace
Nazadnje urejal/a Nace Ned Apr 29, 2012 1:12 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3465 Aktiv.: 14.65 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Ned Apr 29, 2012 11:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Za indikator tarife lahko uporabiš navadno uro - vkolikor obe uri delujeta pravilno. MT je od 22:00 - 6:00 ter vikendih in praznikih. Če je stikalna ura mehanska, se prazniki ne upoštevajo.
Tarifna ura ima na izhodu rele, ki vklopi tuljavo (230 V) na števcih za preklop na MT. Ura se napaja iz omrežja in ima pomožno baterijo, da ohranja čas v primeru izpada omrežja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cerovac_i Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34 Prispevkov: 559 Aktiv.: 3.03 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Ned Apr 29, 2012 1:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Električarji po navadi imenujejo signal iz stikalne ure "impulz". Stikalna ura vklopi eno fazo na tuljavo v števcu, ki takrat preklopi na MT. Torej, ko je na "impulzu" priklopljena faza šteje MT, če je stikalo odklopljeno (ni faze) je VT.
V prejšnjem stanovanju sem imel povlečen "impulz" iz razdelilne omare s števci na hodniku v notranjost stanovanja. Ker na elektro podjetju niso dovolili da bi se priklopil neposredno na vodnik za preklop na MT, sem dal vmes montirati majhen rele z navitjem za 230V~. Mislim da se bojijo da bi sam po potrebi od doma nazaj preklapljal cel blok na MT. V stanovanju sem montiral kontaktor, ki ga je krmilil rele pri števcu, izhod kontaktorja pa je napajal oba bojlerja i eno vtičnico v dnevni sobi za priklop kaloriferja v prehodnem obdobju ogrevanja. Predvidel sem tudi majhen preklopnik za vklop kontaktorja v primeru da je bilo treba "pod nujno" segreti vodo ali stanovanje izven časa MT. Tak poseg se je izkazal za zelo praktičnega in bi ga priporočil vsem ki imajo dvotarifni števec. _________________ Iščem zadovoljne avdiofile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05 Prispevkov: 871 Aktiv.: 4.03 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Ned Apr 29, 2012 9:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zelo verjetno nimate stare mehanske stikalne ure, temveč zvočno-ferkvenčni sprejemnik (MTK). In tak MTK imaš lahko tudi v stanovanju. V kolikor bi bil kje bližje Logatcu - vrhnika - ljubljana, kot so butale, se lahko dogovoriva za zelo ugodno ceno takega sprejemnika.
lp
uroš _________________ Elektronika za hobi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.04
|
Objavljeno: Ned Apr 29, 2012 9:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko je bila cenovna razlika med VT in MT skoraj 100%, se je gretje bojlerjev in termoakumulacijkih peči v MT še kako splačalo.
Dandanes je ta razlika v ceni hudo zmanjšana. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hugo81 Član

Pridružen-a: Tor 02 Nov 2010 21:14 Prispevkov: 25 Aktiv.: 0.14 Kraj: st. Marie am zee
|
Objavljeno: Sre Maj 02, 2012 9:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mam navadno stari stikalno uro, ki na mojo sreco nekaže pravilno časa. dejanska MT je nekje u sredi dneva zato mi tu zram ni za mešat elektro podjetja. Imam pa dostop do ure in števca vendar sta oba plombirana zato sem spraseval če se na dejanski fazi kej ki pozna kdaj se preklopi.
Opazil sem da iz stikalne ure gredo trije kabli. Najverjetneje zemlja, faza in pa "impulz"??? je tako?? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BorisK Član

Pridružen-a: Sre 02 Apr 2008 23:43 Prispevkov: 278 Aktiv.: 1.33 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Maj 02, 2012 9:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
GEN-I ima nizko tarifo točno na 50% visoke. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.04
|
Objavljeno: Sre Maj 02, 2012 10:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z vsemi prispevki vred? Ne gledat zavajajoč podatek gole energije, prištej še omrežnino in ostale pribitke, vezane na porabljeno kWh. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BorisK Član

|
Objavljeno: Sre Maj 02, 2012 10:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, skupaj z omrežnino pa znaša MT 61% glede na VT. Pri Elektro LJ pa je razmerje še bistveno slabše. Tudi zato sem zamenjal dobavitelja, še najbolj pa zaradi unikatne pogruntavščine "porabi več, torej tudi plačaj več za vsako kWh". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05 Prispevkov: 871 Aktiv.: 4.03 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Sre Maj 02, 2012 10:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Ja, skupaj z omrežnino pa znaša MT 61% glede na VT. Pri Elektro LJ pa je razmerje še bistveno slabše. Tudi zato sem zamenjal dobavitelja, še najbolj pa zaradi unikatne pogruntavščine "porabi več, torej tudi plačaj več za vsako kWh". |
To razmerje se je pri Elektro Ljubljana pokvarilo šele pri zadnji podražitvi. Žal. Pred tem je bilo razmerje zelo ugodno. Če si porabil samo 1/3 nižje tarife, in 2/3 višje, pa se ti je že izplačalo.
Se je pa od zadnji podražitvi ukinil faktro URE (učinkovite rabe energije), tako da sedaj ne drži več "porabi več, torej tudi plačaj več"
lp
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BorisK Član

|
Objavljeno: Sre Maj 02, 2012 10:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vem, da to ne drži več. So pa ob ukinitvi tega podražili NT za grozljivih 60%, česar nisem mogel prenesti. Nekakšno tako razmerje, o katerem govoriš, velja trenutno pri Genu. Točno nisem računal, približno pa je nekaj takega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.90 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Čet Maj 03, 2012 4:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Kako pa imate ti, ki koristite dotarifno merjenje to pošlihtano?
V času nizke tarife vključujete težje porabnike ali kako?
Pri meni npr. od 22-6 ure ni neke večje porabe, razen priklopljenih aparatov v stand-by. Ponoči večino naprav miruje. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

|
Objavljeno: Čet Maj 03, 2012 7:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas v nočnem času delujejo pralni in pomivalni stroj, čez vikend pa velikokrat deluje pečica (peka kruha)
sem si pa sedaj vklopil storitev " Vklopi prihranek ". Bom videl, ko pride računa, če sem res kaj prihranil.
lp
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3465 Aktiv.: 14.65 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Maj 03, 2012 9:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam bojler vezan na časovno uro in se vklopi pred koncem MT ter ob vikendih. Na ta način ni nepotrebnih izgub v nočnem času. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|