|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mi4je Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 7:20 Prispevkov: 190 Aktiv.: 0.80 Kraj: Poljanska dolina
|
Objavljeno: Pon Mar 05, 2007 11:17 am Naslov sporočila: Pralni stroj -programator |
|
|
Pozdravljeni, ljudeje dobre volje!
Imamo pralni stroj Gorenje WA 911 X, star nekako 9-10 let.Stvar je do sedaj super delovala, sedaj pa se je pojavila napaka.
Ko damo prat na določen program(C) se programator na določeni stopnji ne premakne naprej: med programom C in D, nekako na sredini.Stroj kar naprej vrti in vrti(kot pač na tisti točki mora delat).Če pa z roko programator premaknemo samo za eno stopnjo(en preskok) naprej, potem stroj popolnoma normalno deluje naprej do konca in tudi opere čisto v redu.
Kontake in kable sem že malo pregledal in "prerukal" , pa ni kakšnega uspeha.
Kaj bi lahko bilo narobe?Vem, da vas kar nekaj obvlada tudi pralne stoje na tem forumu, zato upam, da mi boste znali pomagati...da ne bom hodil po svetu
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
64.2 KB |
Pogledana: |
7 krat |

|
_________________ Lep Dan Še Naprej
MaTJaŽ
You'll never, never know, if you never, never go !! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lado Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22 Prispevkov: 1004 Aktiv.: 4.24 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Pon Mar 05, 2007 12:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem imel podoben problem in sem celo (kot se je kasneje izkazalo-po nepotrebnem) zamenjal programator-ustavljalo pa se je še vedno.Kasneje sem ugotovil da je bila napaka na presostatu (nivo vode) kateri ni vedno preklopil...
preveri še to....
lado
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sergej Član

Pridružen-a: Tor 29 Avg 2006 19:43 Prispevkov: 280 Aktiv.: 1.22
|
Objavljeno: Pon Mar 05, 2007 3:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni se je tako ustavljal in ti moram povedat, da sem cel tecen mozgal. Ko sem šel ročno po korakih skozi program, je vse normalno delalo. Med pranjem je pa včasih obstal. Zamašen je bil odtok.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.96 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Mar 05, 2007 3:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
O tem bo vrjetno več lahko napisal Robertos... koliko se spomnim je na mehanskih programatorjih "bloking" rele, ki zadrži programator recimo dokler ni temperatura dosežena, ustrezen nivo vode v kadi ... , če ni kake mehanske poškodbe (zlomljen kak zobnik) potem programator "čaka" na nek pogoj.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rajko Član

Pridružen-a: Čet 29 Jun 2006 20:09 Prispevkov: 98 Aktiv.: 0.42 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Pon Mar 05, 2007 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nivo vode je verjetno v redu sicer programator ne bi prišel do te točke. Ugotoviti moraš kaj bi PS v tej točki moral narediti (gretje vode do določene temperature, izmet vode...). Preveri ali morda ni zamašena cev iz bobna do filtra. Ti pralni stroji imajo namreč to cev v dveh dimenzijah. Velikokrat sem namreč moral cev sneti in odstraniti iz nje kakšno nogavico. Ali se PS vedno ustavi na isti točki? Če pa je zanič programator lahko enostavno preveriš tako da ga (PS mora biti izklopljen) z roko vrtiš le s tolikšno močjo, da se še vrti. V določeni točki boš občutil večji upor, kar lahko nakazuje na zlepljen kontakt in zamenjavo programatorja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Speed King Član

Pridružen-a: Tor 19 Okt 2004 0:49 Prispevkov: 115 Aktiv.: 0.49 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Tor Mar 06, 2007 12:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Isti stroj, isti problem, ista rešitev, zamašen odtok pred filtrom.
Pri meni je bila zamašena cev med bobnom in filtrom. ugotovil sem šele ko sem jo demontiral. Mi je pa malenkost ostajala voda v bobnu.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sergej Član

|
Objavljeno: Tor Mar 06, 2007 11:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Ko stroj obstane, je voda topla ali mrzla? Če je voda mrzla in daš termostat na minimum, gre naprej ali ne?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mi4je Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 7:20 Prispevkov: 190 Aktiv.: 0.80 Kraj: Poljanska dolina
|
Objavljeno: Tor Mar 06, 2007 2:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Voda je topla; če bi dal termostat na min-to pa še nisem poskusil-bom danes ko pridem domov.Kaj bi moral stroj v tem položaju delat ...Vode sigurno ne izmetovat...edino kar bi bilo možno je, da bi vodo grel oz. dogreval, kajti to je na začetku pranja(vodo normalno natoči in začne vrtet boben levo-desno..in to počne do enemoglosti ).
Hvala za vse namige, ki mi jih dajete
MaTJaŽ
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sergej Član

|
Objavljeno: Tor Mar 06, 2007 2:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če crkne grelec, je voda seveda mrzla in potem programator v neki točki čaka, da termostat javi doseženo temperaturo. Če daš termostat na 'nulo', je pogoj izpolnjen in stroj potem normalno pere do konca.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mi4je Član

|
Objavljeno: Tor Mar 06, 2007 6:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Očitno je ta pogoj izpolnjen.Tudi če dam termostat na "0" se stroj ustavi na istem mestu.
MaTJaŽ
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rajko Član

Pridružen-a: Čet 29 Jun 2006 20:09 Prispevkov: 98 Aktiv.: 0.42 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Tor Mar 06, 2007 7:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Le poglej cev pred filtrom.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cornholio Član

Pridružen-a: Sre 24 Avg 2005 14:10 Prispevkov: 115 Aktiv.: 0.49 Kraj: Prlekija
|
Objavljeno: Tor Mar 06, 2007 10:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Raje poglej tisti dve tanki cevki ki greta od pumpe do presostatov, če nista zamašeni, (ni nujno da obe) potem imata luknjico, ampak tako malo da je sploh ne opaziš!!!!!
Pri prijateljici sta ti cevki šli dvakrat na mesec, na koncu pa je šel motor ter zraven še elektronika!!!
Aja pa pralni stroj je bil star DVE leti!!!
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rkulcar2 Član

Pridružen-a: Sre 21 Feb 2007 23:15 Prispevkov: 120 Aktiv.: 0.54 Kraj: Lendava
|
Objavljeno: Pet Mar 09, 2007 12:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Poglej kontakte v programatorju.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.34 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Sre Mar 14, 2007 10:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
mi4je je napisal/a: |
Voda je topla; če bi dal termostat na min-to pa še nisem poskusil-bom danes ko pridem domov.Kaj bi moral stroj v tem položaju delat ...Vode sigurno ne izmetovat...edino kar bi bilo možno je, da bi vodo grel oz. dogreval, kajti to je na začetku pranja(vodo normalno natoči in začne vrtet boben levo-desno..in to počne do enemoglosti ).
Hvala za vse namige, ki mi jih dajete |
Ojla!
Sem mislil, da si že popravil stroj
Če greva lepo po vrsti. največja varijanta je ta, da je programator mehansko crknil, ampak, da boš v to 100% prepričan preveri najprej naslednje stvari. Najprej poglej kaj dela pralni stroj na tisti stopnji, ko je obstal ali greje in vrti levo desno, ali prekomerno greje, se iz njega že kadi para- kuha in vre voda v njem. Če je tako potem zamenjaj termostat, ampak v stroju sta verjetno dva termostata, eden je ta ki je s kapilaro povezan na gumb, s katerim lahko reguliraš temperaturo in drugi, ki je namenjen prvenstveno za pranje modrega perila. Zaradi varnosti, če slučajno pozabiš nastavit gumb temperature na manj, med pranjem modrega perila. Zamenjaj tega drugega.
Če na točki kjer je obstal programator vrti levo desno, pri tem pa se grelec izklopi , termostat normalno deluje, je crknil programator, mehansko odleti zobec. Tak primer imam cca 4X letno na teh starih programatorjih od cca 350 letno popravljenih pralnih strojev.
Napiši mi oznako pralnega stroja, ki se začne na PS..... da preverim, še druge možne napake, preden, da menjavaš programator.
_________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.34 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Sre Mar 14, 2007 10:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
rkulcar2 je napisal/a: |
Poglej kontakte v programatorju.
LP |
Bolj težko, ko ga odpreš se razleti na prafaktorje.. Preveri pa kontakte NA programatorju in ne V programatorju, snami dol konektorje in obrni konektor proti sebi, ča so kontakti v konektorju preveč razširjeni jih z drobnim izvijačem upogni proti sredini. Očisti tudi same kontakte programatorja, vzemi vodobrusni papir 1000 oznaka in jih očisti, ne uporabljaj sprejev in drugih neumnosti še posebej ne kak WD40.
_________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni