|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
skat Član

Pridružen-a: Čet 05 Mar 2009 12:10 Prispevkov: 402 Aktiv.: 2.03 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2011 6:24 am Naslov sporočila: Zalogovnik iz rezervoarja- predelava |
|
|
Ker od "strokovnjakov" ni odziva in rabim informacije čim prej se obračam pač na naš forum, ki se mi res zdi še najboljši in najaktivnejši.
Še vedno samo razmišljam o tem da bi uporabil za hranilnik toplote kar 2000 literski rezervar za kurilno olje, ki ga za ta namen najbrž ne bom več uporabljal, pa se mi ga zdi škoda zavreči. Izdelan je v obliki kvadra z dolžino 150cm, širino 75cm in višino 180cm. Videti je, da bi se ga dalo tudi dokaj enostavno dobro izolirati z novimi izolatorji v večpastni foliji SF40 ali SF60 http://www.superfoil.co.uk/sf40/ .
Ali ima smisel razmišljati, da bi vanj vgradil bakrene spirale kot izmenjevalce za ogrevanje zalogovnika po plasteh in hkrati za vračanje toplote ko bo peč mrzla. Povrate v peč bi preklapjal z motornimi ventili v odvisnosti od globine ogrete vode.
Za ogrevanje stanovanja pa bi uporabil samo zgornji izmenjevalec.
Ali bi ta princip zadovoljivo deloval? Koliko površine cevi bi bilo potrebno predvideti za izmenjevalce?
Zaenkrat imam še kar nekaj neznank:
Verjetno bom za izmenjevalce uporabil bakrene cevi, ki se jih da tudi elegantno spajkati s fenom ali gorilnikom. Koliko cevi bi rabil za zadovoljiv prenos energije iz peči. Prenaša se do okoli 20kW
Kakšen premer cevi bi bil najprimernejši .
Vsaj za zgornji izmenjevalec bi lahko za boljši prenos toplote dodatno povečal površino tudi s Cu pločevino .
Kje se da nabaviti po ugodni ceni te cevi in pločevino?
Za imenjevalec lahko uporabim tudi kar že narejene radiatorje, kar bi bilo dovolj v redu vsaj za ogrevanje spodnjih plasti zalogovnika
_________________ ne sekiraj se, če kaj crkne, vsaka šola nekaj stane! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2011 8:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Upoštevaj, da boš pri uporabi različnih materialov poleg zalogovnika naredil tudi galvanski člen. Če ne želiš, da bi se zaradi galvanskega člena skrajšala življenjska doba zalogovnika:
-Dodaj žrtvovalne magnezijeve, ali aluminijeve anode in jih v ustreznih intervalih menjaj.
-Poskrbi za izolacijo ene, ali obeh "elektrod".
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1905 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2011 9:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Meni deluje odlično že četrto leto
1500 litrska cisterna potisnjena v kot in oblečena z stekleno volno ter zaprto z gips ploščami (brez spiral,...)
Ker je od najnižje točke pa do podstrešja dobrih 5m sem namesto ekspanzije montiral star bojler na kateremu sem hladen priključek priklopil na sistem, toplega pa preko cevi v odtočni žleb. Ker je na odtočni cevi sifon tudi ni prevelikega vdora svežega zraka in posledično kisika v sistem, ki bi povečeval korozijo.
"Zalogovnik" mi je na začetku dvakrat počil na sredinski ojačitvi zaradi naraščanja pritiska. To je bila posledica nenavadne konfiguracje sistema.Kurilnica (kotlovnica) je oddaljena od hiše cca. 16m toplovoda v tleh in tam zaradi premajhne višine ni bilo mogoče zmontirati ekspanzije. Ko je mešalni ventil zaprlo je tlak narasel,... Kasneje sem stikala v mešalnemu ventilu nastavil tako, da ga nikoli ne zapre do konca in se ima voda kam umaknit (v ekspanzijo).
Peč je bila prvo sezono Sime Solida, ki jo je naslednje leto zamenjala Orlan 25 Super + Laddomat21.
Na www.plisk-plask.net si lahko pogledaš, kako se zalogovnik lepo polni po plasteh in prav tako prazni. Pazljiv je potrebno biti le, da delaš z majhnimi pretoki (hitrosti črpalk)! Ampak to je potrebno pri vsakemu zalogovniku!
V priponki imaš sliko kako je to približno napravljeno - na vrhu dovodi tople vode in na spodnjemu izlivnemu ventilu priklop hladne.
Opozoril bi te, da zmontiraj ventile tako, da lahko zalogovnik "odklopiš" v primeru okvare saj prihajajo hladni dnevi Pravi čas za take poizkuse je med majem in septembrom
skat je napisal/a: |
Ker od "strokovnjakov" ni odziva in rabim informacije čim prej se obračam pač na naš forum, ki se mi res zdi še najboljši in najaktivnejši.
|
Meni so ga na podsvojostreho skritizirali v nulo - pač sami majstri, ki si lahko privoščijo kotlovnice nad 15kE - ampak meni dela tudi ta za max. 5kE (peč, laddomat, ventili, bakrene cevi(100m 18mm za toplovod + nekaj ostalih), plastična cev za toplovod,purpen za izolacijo toplovoda,gips plošče+izolacija, brenar za lotanje,pivo,...)
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
236.42 KB |
Pogledana: |
15 krat |

|
_________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2011 12:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
meni ni najbolj jasno kaksno funkcijo bi naj to imelo, saj koliko berem je to samo XXL bojler po opisih sodec.
_________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3361 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2011 12:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odlično si to napravil , Robert! Čestitam.
Ko je 'skat' imenil zalogovnik, sem najprej pomislil, ali bo taka cisterna udržala pritisk, potem pa sem bral: aha, spiralni pretvornik toplote, potem pa berem tvojo rešitev in
moram ugotoviti, da taka cisterna 'prenese' 5m pritiska ne da bi počila. To je tudi informacija, saj tvoj zalogovnik dela brez izmenjevalnikov toplote.
Izmenjevalniki toplote (spirale) so sicer rešitev, a počasna. Tak izmenjevalnik težko dovolj hitro izmenja dovolj toplote za ogrevanje stanovanja... No, takrat si pač pomagamo s pečjo, ki doda manjkajočo toploto...
Zanimiva rešitev in kot praviš odlično deluje!
Pozdrav
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
skat Član

|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2011 2:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
red_mamba je napisal/a: |
meni ni najbolj jasno kaksno funkcijo bi naj to imelo, saj koliko berem je to samo XXL bojler po opisih sodec. |
Zalogovnik za toploto pravzaprav je XXL bojler, služi pa samo temu, da peč, ki je dimenzinirana na najhujši mraz, vedno deluje s polno močjo. Takrat ko ni preveč mraz se peč kmalu zapre in se v peči in dimniku nabira katran. Pri pečeh s podpihom pa zna biti to tudi vzrok za prehitro pregorvanje kotla in zalogovnik nujen pa tudi pogoj da dobiš subvencijo EKO sklada za peč .
Tako lahko zakuriš tudi le vsak drugi dan ali vsaj redkeje.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2011 2:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da elektroniki ne bi smeli imeti težav z izračunom izmenjevalca.
Zadosti bo, če predpostavimo:
- Površina = (ploščina notranje stene) * (dolžina cevi)
- povprečna razlika temperatur = (temp. zalogovnika) - ((vstopna v cev) - (izstopna iz cevi))
Temperaturna prevodnost bakra je znana.
Izračun je podoben dimenzioniranju hladilnika za tranzistor.
@red_mamba: Bistvo XXL zalogovnika je v tem, da je v njem sorazmerno konstantna temperatura (oziroma so čim manjša nihanja). Zelo težko je namreč kuriti tako, da se bo pri dani moči gretja pri dani zunanji temperaturi ohranjala želena notranja temperatura. Posledično se gorilec in črpalke se vklapljajo/izklapljajo, ventili se odpirajo/zapirajo,... vse to precej pogosteje, kot če je v sistemu XXL zalogovnik toplote.
Če za ogrevanje hiše v ogrevalni sezoni rabiš npr. povprečno 15kW (preračunano iz kurilne vrednosti olja in porabe v sezoni), lahko izračunaš, kolikšen zalogovnik vode (4200J/kgK) rabiš, da ga poleti s soncem segreješ na 98°C, v sezoni pa ga s toplotno črpalko ohladiš do 2°C. Za mojo bi rabil tam okrog 200m3.
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
skat Član

|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2011 2:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
meni ni najbolj jasno kaksno funkcijo bi naj to imelo, saj koliko berem je to samo XXL bojler po opisih sodec. |
Zalogovnik za toploto pravzaprav je XXL bojler, služi pa samo temu, da peč, ki je dimenzinirana na najhujši mraz, vedno deluje s polno močjo. Takrat ko ni preveč mraz se peč kmalu zapre in se v peči in dimniku nabira katran. Pri pečeh s podpihom pa zna biti to tudi vzrok za prehitro pregorvanje kotla in zalogovnik nujen pa tudi pogoj da dobiš subvencijo EKO sklada za peč .
Tako lahko zakuriš tudi le vsak drugi dan ali vsaj redkeje.
int47 : kam pa bi moral pritrditi te magnezijeve elektrode? Na kotel ali baker?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.22 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2011 3:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
@red_mamba
Točno to je. nekakšen ekvivalent kondenzatorju v usmerniku. Zmanjšuje nihanja in ob potrebi lahko odda nakopičeno energijo. Uporabno predvsem za grelne vire, ki jih je težko ali nemogoče dobro regulirati (razne zadeve na les ali Sonce).
Pri olju, plinu, elektriki, toplotni črpalki, ko medij doseže primerno temperaturo, vir gretja preprosto izklopiš, pri lesu in Soncu pa tega ne moreš narediti in je viške bolje peljati v zalogovnik, kot pa spustiti v zrak.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1905 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2011 6:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi ga bolj primerjal z akumulatorjem pri sončnih celicah.
Višek energije se shranjuje in potem, ko je potreba se odjema energijo.
_________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2011 6:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
saj za soncne celice/kolektorje mi je nekako jasno samo ni mi slo skupaj zakaj bi na pec to obesil ampak ce je pec predimenzionirana potem ima smisel
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
skat Član

|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2011 7:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam tudi problem z izbiro peči.
Pred enim tednom mi je verjetno prav zaradi tega ker nimam zalogovnika pregorela češka peč Dakon Gasogen. Katere podobne peči kot ORLAN pa se pri nas še dobi za približno tak denar?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2011 8:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
saj za soncne celice/kolektorje mi je nekako jasno samo ni mi slo skupaj zakaj bi na pec to obesil ampak ce je pec predimenzionirana potem ima smisel  |
Vsaka peč je predimenzionirana vsaj 80% časa, ker mora biti dimenzionirana na najnižjo verjetno temperaturo (=projektno). To pa je kakšna 2÷3 tedne na sezono.
Ker pa ima peč najboljši izkoristek ko dela na polno (in ne ko nekaj cmari, kuha in pezdi brez zraka na 50°C) je zalogovnik nujen.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2011 10:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
saj za soncne celice/kolektorje mi je nekako jasno samo ni mi slo skupaj zakaj bi na pec to obesil ampak ce je pec predimenzionirana potem ima smisel  |
Vsaka peč je predimenzionirana vsaj 80% časa, ker mora biti dimenzionirana na najnižjo verjetno temperaturo (=projektno). To pa je kakšna 2÷3 tedne na sezono.
Ker pa ima peč najboljši izkoristek ko dela na polno (in ne ko nekaj cmari, kuha in pezdi brez zraka na 50°C) je zalogovnik nujen. |
plinska pretocna pec dela vedno na puno, pa sam ko jo rabis
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42 Prispevkov: 919 Aktiv.: 3.88 Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2011 10:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
NO na tem forumu TUKAJ je eden izmed mojstrov, ki ima kar precej prakse na tem področju. Poizkusi povprašat... Če že slučajno preveč kršim pravila pa naj kdo od moderatorjev tale post izbriše.
LP
Boris
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni