|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
marksev Član

Pridružen-a: Sre 11 Feb 2009 20:26 Prispevkov: 98 Aktiv.: 0.49 Kraj: Gorenjska - okolica Kranja
|
Objavljeno: Čet Maj 10, 2012 1:25 pm Naslov sporočila: Timer za premik serva po določenem času |
|
|
Pozdravljeni,
rabil bi pomoč kakšnega od vas mojstrov elektronike.. Rabil bi načrt za neko vezje, ki bi po določenem času premaknilo servo in ga nato premaknilo nazaj. Čas mirovanja bi bil npr. med 20-25 minut, recimo 22 minut. Nato bi se izvedel premik ročice in nazaj v prvotno lego.
Upam da se to da narediti brez kake mikrokontrolerja, ki bi ga bilo potrebno programirati...Če pa se ne da, bi se pa poslužil arduina.
Pač rabim nek pritisniti gumb, ki je v neki napravi, ki je nesmem razdreti. Vem, da če bi jo lahko razdrl bi lahko uporabljal kako vezje namesto gumba, ampak nesmem... Zato rabim posrednika, torej servo. Moram pa pritiskat to na vsakih 22 minut npr.
A obstaja kakšna opcija? Hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.18 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Čet Maj 10, 2012 2:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se pravi ti bi rad s tem servotom pritisnil gumb na mašini?
Če je tako, ti jaz šenkam motorček za centralno zaklepanje. Ob priklopu na 12V in menjavi polarizacije skače ven in noter... potem je pa še samo časovnik in logika, najenostavneje z relejčki.... _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marksev Član

Pridružen-a: Sre 11 Feb 2009 20:26 Prispevkov: 98 Aktiv.: 0.49 Kraj: Gorenjska - okolica Kranja
|
Objavljeno: Čet Maj 10, 2012 3:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
V bistvu potrebujem to za prižiganje gumba na kamerci (ki jo nočem razstavit) na radijsko vodenem letalu...Problem je v tem, da zaenkrat uporabljam 3S lipo baterije (katerih maksimalna napetost je 12,6V) in njihova napetost hitro pade pod obremenitvijo. Imel bom pa na avoionu 2 ubeca (5V in 3.3V), ki sta ubistvu regulatorja napetosti...Tako, da bi mi bolj ustrezalo, če bi zadeva delovala na 5V?
Sicer pa hvala za ponudbo in idejo! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.02 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Maj 10, 2012 4:55 pm Naslov sporočila: Re: Timer za premik serva po določenem času |
|
|
marksev je napisal/a: |
Upam da se to da narediti brez kake mikrokontrolerja, ki bi ga bilo potrebno programirati...Če pa se ne da, bi se pa poslužil arduina. |
Za to ne potrebuješ Arduina. En AVR (recimo Attiny2313 za 1 Eur) z nekaj malega dodatnih elementov zadošča.
PIC-ologi ti bodo pač predlagali kak PICxxx...
Programiranje pa tudi ni pretirano težko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marksev Član

|
Objavljeno: Čet Maj 10, 2012 6:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mi mogoče lahko za kakšno plačilo sprogramiraš tak čipek in mi ga pošlješ po pošti...in pa seveda svetuješ katere dodatne elemente moram še uporabiti? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14679 Aktiv.: 61.78
|
Objavljeno: Čet Maj 10, 2012 7:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
marksev je napisal/a: |
Mi mogoče lahko za kakšno plačilo sprogramiraš tak čipek in mi ga pošlješ po pošti...in pa seveda svetuješ katere dodatne elemente moram še uporabiti? |
V profilu imaš nasvet: Kot koristno se je izkazalo tudi izpolnjevanje rubrik kot je kraj, ....
Prepričan sem, da ti bo kdo v tvoji bližini priskočil na pomoč.
PS
Če si doma kje blizu mene, lahko ob priliki prideš do mene pa to narediva. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xfce Član

Pridružen-a: Čet 28 Jul 2011 8:06 Prispevkov: 521 Aktiv.: 3.07
|
Objavljeno: Čet Maj 10, 2012 7:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najbolje je, da najprej dodobra razložiš kaj hočeš imeti in potem bomo našli neko ustrezno rešitev?
Kakor zdaj razumem hočeš na avijončku prižigati kamerco? Saj lahko servo krmiliš preko daljinca??
Sam sem predelal fotoaparate tako, da si ga priklopil direktno na sprejemnik, vezje je pa pogledalo če je fotoaparat prižgam, če ni ga je prižgalo in slikalo.
In ti hočeš damo timerček, da ti bo server kliknil na vsake 20 minut? Zakaj bi to potreboval?
Drugače je pa to čisto preprosto zaprogramirati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marksev Član

|
Objavljeno: Čet Maj 10, 2012 8:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Silvo! Profil sem posodobil s krajem, sem iz Gorenjske.
Xfce vem, da lahko krmilim prek daljinca, ampak v tem primeru moram biti znova in znova osredotočen na uro, da točno v nekem časovnem obdobju pritisnem gumb, in potem od tistega časa naprej spet šteti čas...Raje bi kako avtomatizirano rešitev, da bi lahko pozabil na to.
Gre za to, da ima kamera omejitev dolžine snemanja na okoli 25 minut, po tem času se samodejno ugasne, če ne pritisneš ponovno gumba za snemanje..Natančen čas moram še določit, da se bo gumb pritisnil v tistem času, ko je kamera v stanju pripravljenosti in ne v tem času, ko snema.
Vem, da obstajajo "elektronsko krmiljeni gumbi", ki jih prilotaš direktno v kamero oz. fotoaparat, ampak sam jo nebi rad razstavljal, ker bi jo mogoče kdaj v prihodnosti prodal tako kot je v sedanjem stanju. Tako, da je najbolj logična opcija uporaba servomotorja.
Za napajanje tega vezja bi mi pa najbolj ustrezalo 5V, lahko tudi 9V (če kupim dodatni ubec).
Edino kar bom naredil glede modifikacije, ker se da to elegantno naredit (brez vrtanja v ohišje), je da bom odstranil lipo in kamero direktno napajal s 5V (iz ubeca).
Tukaj je en post na ameriškem rc forumu, kjer je en uporabnik konkretno razstavil to kamero: http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=20411119&postcount=402
Sam bi tiste žičke za napajanje speljal tam kjer je vdolbina za lipo ( da nebi bilo potrebno vrtat v ohišje).
Se priporočam tudi za pomoč pri tem segmentu (določanje pravilnih pinov za + in -)  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xfce Član

|
Objavljeno: Čet Maj 10, 2012 8:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
@marksev
Ne rabiš kaj drugega kot servo motor in 5V napajanje.
Kakšna kamerca je? Načeloma lahko priciniš z najtanšimi nitkami, tako da ni nikjer nobenega sledu. Pa še pic lahko gleda kdaj je kamerca vklopljena...
Kolikšna cena kamerce je? Če snema samo 25min ne verjamem da je neki hi-tech napravca da se je vredno baviti s servo motročki  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marksev Član

|
Objavljeno: Čet Maj 10, 2012 8:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kamerca stane 85eur, snema 1080p 30fps oz. 720p 60fps...Snema video na sd kartico in v istem času lahko video-out posreduje..Tako, da rad bi jo ohranil v takem stanju kot je, da jo lahko preprodam, če se pojavi kakšna bolj primerna kamera...Super, če bi lahko tako naredili, da na zunaj nebi bila vidna modifikacija bi bilo vredu...
Snema sicer lahko dalj, pač toliko kot je velika sd kartica, samo pritiskat moraš, baje gre to za neko foro z uvrstitvijo v davčne razrede in se je proizvajalec zato za tako potezo odločil. Gre pa za Sony Bloggie. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xfce Član

|
Objavljeno: Čet Maj 10, 2012 8:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
@marksev
A maš kakšen link do kamerce?
Načeloma je pomojem najboljše in najbolj zanesljivo dve za las tanki žički napeljat vn na mikrokrmilnik in to je to.. ko ne boš rabil pa samo čop vn in je
Servoti so en šmorn... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marksev Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xfce Član

|
Objavljeno: Pet Maj 11, 2012 7:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Luštna kamerca..
Ta je naredil priklod za zunanjo baterijo in odcinil hall senzor, da se ne spremenijo ene funkcije k daš wide zoom lečo gor..
Ti bi pa samo rad, da ti točno na 25min pritisne tipko, da bi snemalo naprej? (tako nekako?)
Če bi uporabil čisto tanke žičke se ne bi opazilo 
Nazadnje urejal/a xfce Pet Maj 11, 2012 9:14 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.09 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pet Maj 11, 2012 8:10 am Naslov sporočila: |
|
|
marksev, kaj dodatna obtežitev letala ni pomembna? Elektromehanika, servo, s katero bi pritiskal na tipko, je težja od dveh žičk speljanih v aparat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marksev Član

|
Objavljeno: Pet Maj 11, 2012 2:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej verjetno bi bilo res bolj pametno speljati 4 žičke, 2 za napajanje in 2 za sprožanje gumba,...za to bi se potem priporočal pri kakem mojstru iz mojega konca...
Sicer imam moči dovolj, tako da me dodatna teža nebi preveč zmotila...
Ampak vseeno pa bi potreboval tisto timersko vezje, ki bi na določeno število minut prožilo ta gumb.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni