www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Projektna naloga (šola)

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Naloge, izpiti, seminarske
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
borish5
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 16 Maj 2012 14:21
Aktiv.: 0.02
Kraj: Pongrce (Kidričevo)

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 16, 2012 2:52 pm    Naslov sporočila:  Projektna naloga (šola) Odgovori s citatom

No nwm če je prava tema, upam da je. V šoli sem dobil nalogo da moram narediti praktično nalogo.

In sicer vse je na osnovi 12V. Najprej moram iz pretvornika 220V v 12V katerega imamo v šoli potegniti kabel do grelca. Za grelec bom uporabil grelne svečke. Iz pretvornika morem tudi potegniti kabel da varovalk, od varovalk pa potem na temperaturni senzor kateri uravnava temparaturo vode v tem krožnem sistemu (KOT V AVTU) in sicer da bi naredil ko bi voda dosegla temperaturo 70 celzija bi se vkljopil ventilator ter vodna črpalka. Ko bi temperatura padla pod 70 celzija bi se pa vodna črpalka in ventilator izklopila. Imel bi pa tudi stikalo z katero bi lahko ročno izklopil vodno črpalko in ventilator.

Če bi temperatura vode narasla čez 90 stopinj bi se pa vklopila hupa ter prižgala rdečka led dioda.

Glede led diod:

Do 70 stopinj temperature bi cel čas svetila modra (rumena) led dioda, med 70-90 stopinj bi svetila zelena led dioda, nad 90 stopinj pa bi svetila rdeča led dioda.kakšen senzor mora to biti.

Sedaj pa nevem kako bi naredil da bi ob določeni temperaturi katero bi nastavil se sprožil kontakt preko releja iz senzorja, in potem da bi se kontakt ugasnil, ter

Tukaj slika kako sem mislil narediti jaz, vendar nwm kako bi naredil delovanje senzorja.
http://shra ni.si/f/2D/V6/QIrh7yZ/shema.png
(prosim dajte url brez razmaka.)

VSEM ISKRENO HVALA ZA POMOČ!!!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
legenda
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Dec 2006 23:35
Aktiv.: 0.74
Kraj: Lj. okolica- Dobrunje

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 16, 2012 3:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo potihem vprašam... ko prebiram besedilo Arrow ... a to je srednješolski nivo poznavanja slovenskega jezika? Kam gremo Pray ???
Nazaj na vrh
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.22
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 16, 2012 3:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nwm, kako vas učijo pravopisa, ampak tukaj se ga pa le drži....

Torej.... dragi novi član foruma! Pozdravljen!

S tvojo nalogo je tako... mislim da si se obrnil na nas (forum) za pomoč pri domači nalogi. (katero moraš narediti sam!!!)

Si na dobri poti, zato začni z delom, če se ti pa zatakne, pa mirno vprašaj....

Namesto tebe pa nihče s foruma ne bo to naredil.... Shame on you

Pridno na delo, pa popravi kraj bivanja...

borish5
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 16 Maj 2012 14:21
Aktiv.: 0.02
Kraj: Pongrce (Kidričevo)

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 16, 2012 3:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No saj zato sem vprašal vas. Shemo in vse sem si že preračunal in naredil, nevem pa kako bi naredil, da bi določil temperaturo za kontakte na senzorjih.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.65
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 16, 2012 3:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Namig-> Ne pozabi na diferenco. Wink
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.22
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 16, 2012 3:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabi (namig) različne vrednosti bimetalov.. Vzameš takšne kot jih potrebuješ ti, se pravi za tiste temperature, pri kateri želiš, da ti odklopi oz. vklopi določeno zadevo.
cerovac_i
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34
Aktiv.: 3.03
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 16, 2012 4:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Upam da sem pravilno razumel vprašanje. Confused

nwm = ne vem
rdečka led dioda = rdeča LED dioda

Če sem prav razumel, je problem kako doseči da ugasneta modra in zelena LED ko se prižge rdeča (90°C), ventilator in črpalka pa ostaneta naprej vklopljena.
Sam bi predlagal rešitev iz priložene sheme. V tem primeru bi tudi rele R2 moral imeti mirovni in delovni (izklopni in vklopni) kontakt.
V primeru da je treba izklopiti tudi grelno svečko pri previsoki temperaturi, je treba tudi to povezati preko omenjenega mirovnega kontakta R2.
Seveda se problem da bolj elegantno rešiti z elektronskimi elementi namesto z releji. To bi bila potem čisto druga zgodba. Very Happy

P.S.: Vidim da so me drugi že prehiteli dokler sem risal shemo.

shema1.png
 Opis:
Popravljena shema
 Velikost datoteke:  51.16 KB
 Pogledana:  28 krat

shema1.png

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Naloge, izpiti, seminarske Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni