|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
multimeter Neznanec

Pridružen-a: Pet 20 Apr 2012 15:21 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Ned Maj 13, 2012 4:48 pm Naslov sporočila: solarni električni pastir |
|
|
Lep pozdrav. Že nekaj časa me zanima fotovoltaika in sedaj sem se odločil da sestavim solarni panel. Nimam veliko znanja glede računanja in vezave sončnih celic zato sem se obrnil na vas, da mi pri tem pomagate in da se sproti kaj naučim. Želel bi sestaviti solarni panel za napajanje 12V akumulatorja. Vem da je potrebnih okoli 18V na solarnem panelu za napajanje in me zanima s kakšno vezavo to dosežem, da pri tem porabim cim manj sončnih celic in ali je pri tem bolje uporabiti velikost 6x6 ali 3x6 (0,5V, 1,8W celice). Porabnik bo električni pastir. Hvala za vašo pomoč.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
5r5r Neznanec

Pridružen-a: Sre 16 Maj 2012 10:37 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Sre Maj 16, 2012 4:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za izračun bi bilo dobro vedeti porabo električnega pastirja, da ti bo pazil na živali tudi ponoči oziroma več noči.
l.p. 5'r _________________ 5'r
Prizma..
Nazadnje urejal/a 5r5r Čet Maj 17, 2012 10:46 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.48 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Sre Maj 16, 2012 6:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iz lastnih izkušenj in povprečja zadnjih let gre takole:
10W celica pelje (z malce sreče) akumulator 75Ah od začetka maja do konca oktobra oz. sredine novembra. Seveda štartam s polnim akujem. Imam pa Horizonta Ranger, mislim da je model A50 ali nekaj takega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.59 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Maj 16, 2012 8:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
10W celica je za pastirja bolj premalo kot za silo dovolj, sploh pa ne dovolj.
Pastir deluje 24/7, kar pa ne moremo trditi za prisotnost sonca, upoštevamo še deževne ali oblačne dni, pa smo tam kjer smo, še poleti je sonce precej časa na počitku, druge letne čase pa še toliko bolj. Zjutraj, dopoldne in popoldne ima sonce bolj malo moči in celica ne deluje s polno močjo. Tudi poleti celica dela s polno močjo le nekaj ur na dan. Za pastirja je treba dimenzionirati celico za poletni čas vsaj 6x toliko, kot je poraba sistema, za obdobje cele pašne sezone od pomladi do dokaj pozne jeseni pa naj bo celica kar 10x močnejša od porabe sistema, seveda je lahko tudi več kot 10x močnejša, obvezno pa rabiš regulator polnjenja, ker bo v poletnem času presežek električne energije in brez regulatorja polnjenja bo skuhalo akumulator.
Trgovci, ki prodajajo te zadeve in nekateri proizvajalci, še posebej kvazi proizvajalci, ponujajo marsikaj in z nekimi malimi celicami obljubljajo delovanje... na kratko: nimajo pojma, ker najbrž še nihče od njih ni postavil resnega pašnega ali solarnega sistema, še manj pa kombinacijo. Gre pa tukaj za otočne solarne sisteme, solarni sistem pa s pastirjem pravzaprav nima nobene veze, pač pa z akumulatorjem. Solarni sistem je dodatek akumulatorju!
Zelo pomembna informacija ali podatek pa je poraba sistema, če gre to za pastirja, je poraba hitro preko 1W, bolj pa se poraba giblje nad 2W ali celo preko 3W in več, odvisno od vrste oziroma moči. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.48 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Sre Maj 16, 2012 9:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, ne bom se prerekal s tabo. Poraba mojega pastirja je malce čez 1W. Kot sem rekel, štartam s polnim akumulatorjem. Zadeva špila 5. ali 6. leto. Edina posebnost je bila enkrat vmes, ko mi je ena celica ponoči shodila.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54 Prispevkov: 1575 Aktiv.: 7.11 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Sre Maj 16, 2012 10:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se povsem strinjam z rebrom, pravkar projektiram manjše solarno napajanje za WiFi-router. Za breme moči 0.5W-1W imam sprojektirano 7.5W panel, pa nisem pretirano optimističen glede celoletnega delovanja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.59 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Čet Maj 17, 2012 7:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Kot sem napisal, v poletnih mesecih se izide z dimenzioniranjem 6x ali več, ker so dnevi dolgi, sončnih dni pa je več.
Satelitko: če štartaš s polnim akumulatorjem in pri taki porabi, bo sistem čez poletje brez težav zdržal, kar si tudi že ugotovil in praktično dokazal.
Musty: tvoj sistem bo 24/7/365 tako da bo tudi 10x dimenzioniranje za čez zimo premalo, prav tako za daljša obdobja brez sonca rabiš dovolj velik akumulator. V dvomih sem tudi glede porabe routerja, res je poraba lahko precej impulzna, rabiš pa povprečno porabo, to pa lahko pomeriš tudi z manjšim akumulatorjem, ki ga hkrati polniš in prazniš z bremenom, ki ga meriš. Po nekaj urah, ko se sistem ustali, lahko z ampermetrom, ki meri polnjenje, precej dobro vidiš povprečno porabo toka  _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54 Prispevkov: 1575 Aktiv.: 7.11 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Čet Maj 17, 2012 9:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Da še dalje malu ugrabim to temo. reber, zaenkrat konstruiram z nekoliko manj kritičnimi specifikacijami, tako četudi ne bo delalo kdaj pozimi ni problematično.
Glede merjenja porabe se strinjam, sem meritve opravljal z ampermetrom vendar ob povezavi z procesi na routerju in preverjal pri kakšni obremenitvi koliko porabi. Bom še kakšno dolgotrajnejšo metodo preizkusil.
Torej da, ogromno predimenzioniranje za čez zimo, kar pa se ne splača ponavadi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
multimeter Neznanec

Pridružen-a: Pet 20 Apr 2012 15:21 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Sob Maj 19, 2012 2:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
najlepsa hvala vsem za pomoč. električni pastir ima porabo okoli 4W, celotni sistem je v delovanju od maja do konca novembra. solarni panel bo sestavljen iz 36, 0,5V celic (da dosezem napetost 18V), zanima pa me ali bi bile 1A celice dovolj za brezskrbno delovanje tudi do 5 dni oblačnega vremena? to bi pomenilo 20W panel, ali bi bilo v mojem primeru bolje narediti 40W panel? seveda bi kupil se solarni regulator in me zanima ce je kaj narobe ce je regulator 10A, medtem ko so celice 1A ali 2A, ali je važno le da regulator nima manjše A kot pa celice? nekateri paneli imajo ze vgrajeno diodo in me zanima ali je ob priključitvi soncnega regulatorja to se vedno potrebno ali regulator poskrbi da ne pride do poskodb tako na bateriji kot na celici? hvala  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3478 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sob Maj 19, 2012 6:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Regulator poskrbi za vse kar si napisal, tudi za odklop bremena, ko je akumulator prazen. Nazivni tok regulatorja je največji tok, ki ga regulator zdrži. Tok sončnih celic se itak spreminja (približno premosorazmerno) z osvetlitvijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni