|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
audiox Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13 Prispevkov: 906 Aktiv.: 4.80 Kraj: Metlika
|
Objavljeno: Sob Maj 12, 2012 6:39 pm Naslov sporočila: Balkonske KV antene |
|
|
Pozdravljeni.
Ima kdo kakšne izkušnje s tema antenama: Tak antenna in 9A4ZZ?
Oba avtorja ponujata zelo veliko glede na velikost anten. Glede na klasične težave v bloku stanujočega radioamaterja, se mi oči kar zasvetijo.
Tudi kakšna druga praktična rešitev me zanima. Želje so seveda jasne... majhen multibander za katerega ni potreben tuner...
Resnica je pa takšna, da bom vesel tudi rešitve za monobander.
73 (in vnaprej hvala) de S53EE.
_________________ http://mcmetlika.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sob Maj 12, 2012 8:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
O prvi anteni je bil celo ovjavljen članek v CQZRS. Anteno je pred več desetletji nekdo celo patentiral.
Druga antena je ti. EH antena o katerih je na internetu precej prispevkov.
Ukvarjali so se tudi s feritno anteno:
www.zs6wr.co.za/anode/AnodeSeptember2009.pdf
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
144300 Član

Pridružen-a: Sre 27 Jan 2010 22:14 Prispevkov: 725 Aktiv.: 3.87 Kraj: Zelena dolina
|
Objavljeno: Ned Maj 13, 2012 6:55 am Naslov sporočila: Re: Balkonske KV antene |
|
|
Oba avtorja ponujata zelo veliko glede na velikost anten. Glede na klasične težave v bloku stanujočega radioamaterja, se mi oči kar zasvetijo.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Pozdravljen,to so antene za rešitev aktivnosti,če si v situaciji, ko nimaš druge možnosti, pričakuješ pa lahko tisto kar je primerno za te tipe anten ( menda ima Niko nekaj podobnega ,pa hodi do njega, pa boš videl kaj se da narediti s to anteno ?????)
_________________ NI ANTENA VSE,JE PA OGROMNO. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
me2d Član

Pridružen-a: Sob 19 Sep 2009 11:10 Prispevkov: 291 Aktiv.: 1.52
|
Objavljeno: Ned Maj 13, 2012 7:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Poglej še pod magnetic loop. Nekateri uporabijo okenski okvir za nosilno ogrodje. Seveda pa ne računaj na kW moči hi hi, da ne boš pražen.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 6.01 Kraj: Obala
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

|
Objavljeno: Tor Maj 15, 2012 1:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
O prvi anteni je bil celo ovjavljen članek v CQZRS. |
Nisem bil član nekaj časa, tako da nimam te številke.
Citiram: |
Pozdravljen,to so antene za rešitev aktivnosti,če si v situaciji, ko nimaš druge možnosti, pričakuješ pa lahko tisto kar je primerno za te tipe anten ( menda ima Niko nekaj podobnega ,pa hodi do njega, pa boš videl kaj se da narediti s to anteno ?????) |
Saj, Niko je zelo zadovoljen, zato pa sprašujem.
Ne me narobe razumet. Imam jaz kilometrine v teh vodah, le zadnjih 10 let ne. Imel sem dipol potegnjen iz bloka na blok cca 30m nad tlemi. Izkušnje nenormalno pozitivne. Ker pa so sosedi mislili, da s to anteno prisluškujem telefone... no... naj na kratko povem, da antene ni več.
Sprašujem vas po praktičnih izkušnjah, ravno zaradi tega ker ne pričakujem veliko.
Rad bi zarjavele prste malo 'razlaufal' na tasteru, da ne govorim o zarjavelih ušesih.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Tor Maj 15, 2012 5:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Spajky je že podal en link, tu je še članek iz CQZRS:
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
tak-tenna.pdf |
Velikost datoteke: |
393.59 KB |
Downloadano: |
23 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

|
Objavljeno: Tor Maj 15, 2012 6:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
To... najlepša hvala. To je vse kar sem potreboval.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

|
Objavljeno: Tor Maj 15, 2012 7:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tu je še US patent za to anteno, če prav ne pomeni kaj dosti. Patentirali so že vsega hudiča.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Tor Maj 15, 2012 7:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je bila navadna žica "prisluškovalec", boš s tako protidržavni element, sovražni vohun
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

|
Objavljeno: Tor Maj 15, 2012 7:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jep. Samo... dovoljenje za uporabo postaje imam in antena bo fizično na MOJEM balkonu. Da ne rečem, da me je tudi kar nekaj za videt.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s52o Član

Pridružen-a: Tor 17 Avg 2004 7:31 Prispevkov: 173 Aktiv.: 0.73 Kraj: Hotavlje
|
Objavljeno: Tor Maj 15, 2012 8:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ojla,
sem pred leti ( 2009 ) izdelal Tak Teno in jo testiral v horizontalnem položaju.
Antena je delala po pričakovanju slabše od dipola za 7 MHz. Sem pa glede na to,
da je antena bila samo 3-4 metre od tal vzpostavil brez težav nekaj 10 zvez po Evropi. Ogrodje je bilo kar leseno, za žico ne vem točno, kaj sem uporabil.
Se pa da zelo dobro nastaviti tako resonanca kot SWR. Bilo je za vsako stran uporabljeno cca 10 metrov žice, dimenzije pa sem zrisal kar na HAM sejmu v ZG kjer se je antena prodajala - prodajalec je zanjo hotel 100 EUR.
Kje je danes načrt ne vem!
Antena se da z tjunerjem uporabiti še na nekaterih drugih frekvencah, je pa resonanca antene in SWR uporaben na manj kot 50 KHz brez tjunerja.
Še slika moje takratne Tak Tene...
Lp, 73 de S57PZ - Zvone
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni