www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Balkonske KV antene

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
audiox
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13
Aktiv.: 4.80
Kraj: Metlika

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 12, 2012 6:39 pm    Naslov sporočila:  Balkonske KV antene Odgovori s citatom

Pozdravljeni.

Ima kdo kakšne izkušnje s tema antenama: Tak antenna in 9A4ZZ?

Oba avtorja ponujata zelo veliko glede na velikost anten. Glede na klasične težave v bloku stanujočega radioamaterja, se mi oči kar zasvetijo.

Tudi kakšna druga praktična rešitev me zanima. Želje so seveda jasne... majhen multibander za katerega ni potreben tuner... Mr. Green

Resnica je pa takšna, da bom vesel tudi rešitve za monobander.

73 (in vnaprej hvala) de S53EE.

borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 12, 2012 8:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

O prvi anteni je bil celo ovjavljen članek v CQZRS. Anteno je pred več desetletji nekdo celo patentiral.
Druga antena je ti. EH antena o katerih je na internetu precej prispevkov.

Ukvarjali so se tudi s feritno anteno:
www.zs6wr.co.za/anode/AnodeSeptember2009.pdf
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
144300
Član
Član

Pridružen-a: Sre 27 Jan 2010 22:14
Aktiv.: 3.87
Kraj: Zelena dolina

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 13, 2012 6:55 am    Naslov sporočila:  Re: Balkonske KV antene Odgovori s citatom

Oba avtorja ponujata zelo veliko glede na velikost anten. Glede na klasične težave v bloku stanujočega radioamaterja, se mi oči kar zasvetijo.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Pozdravljen,to so antene za rešitev aktivnosti,če si v situaciji, ko nimaš druge možnosti, pričakuješ pa lahko tisto kar je primerno za te tipe anten ( menda ima Niko nekaj podobnega ,pa hodi do njega, pa boš videl kaj se da narediti s to anteno ?????)

me2d
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Sep 2009 11:10
Aktiv.: 1.52

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 13, 2012 7:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej še pod magnetic loop. Nekateri uporabijo okenski okvir za nosilno ogrodje. Seveda pa ne računaj na kW moči hi hi, da ne boš pražen.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Aktiv.: 6.01
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 13, 2012 5:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tak antena enega našega domačina - če nisi videl, pa si pojdi pogledat/pogovorit : http://www.taktenna.com/S52CC%20DX%20Record%20with%20photo.htm
Nazaj na vrh
audiox
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 15, 2012 1:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
O prvi anteni je bil celo ovjavljen članek v CQZRS.
Nisem bil član nekaj časa, tako da nimam te številke.

Citiram:
Pozdravljen,to so antene za rešitev aktivnosti,če si v situaciji, ko nimaš druge možnosti, pričakuješ pa lahko tisto kar je primerno za te tipe anten ( menda ima Niko nekaj podobnega ,pa hodi do njega, pa boš videl kaj se da narediti s to anteno ?????)
Saj, Niko je zelo zadovoljen, zato pa sprašujem.

Ne me narobe razumet. Imam jaz kilometrine v teh vodah, le zadnjih 10 let ne. Imel sem dipol potegnjen iz bloka na blok cca 30m nad tlemi. Izkušnje nenormalno pozitivne. Ker pa so sosedi mislili, da s to anteno prisluškujem telefone... no... naj na kratko povem, da antene ni več.

Sprašujem vas po praktičnih izkušnjah, ravno zaradi tega ker ne pričakujem veliko.

Rad bi zarjavele prste malo 'razlaufal' na tasteru, da ne govorim o zarjavelih ušesih.

borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 15, 2012 5:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spajky je že podal en link, tu je še članek iz CQZRS:

tak-tenna.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  tak-tenna.pdf
 Velikost datoteke:  393.59 KB
 Downloadano:  23 krat

Nazaj na vrh
audiox
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 15, 2012 6:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To... najlepša hvala. To je vse kar sem potreboval.
borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 15, 2012 7:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tu je še US patent za to anteno, če prav ne pomeni kaj dosti. Patentirali so že vsega hudiča.
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 15, 2012 7:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je bila navadna žica "prisluškovalec", boš s tako protidržavni element, sovražni vohun Mr. Green
Nazaj na vrh
audiox
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 15, 2012 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jep. Samo... dovoljenje za uporabo postaje imam in antena bo fizično na MOJEM balkonu. Da ne rečem, da me je tudi kar nekaj za videt. Mr. Green
s52o
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Avg 2004 7:31
Aktiv.: 0.73
Kraj: Hotavlje

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 15, 2012 8:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ojla,

sem pred leti ( 2009 ) izdelal Tak Teno in jo testiral v horizontalnem položaju.
Antena je delala po pričakovanju slabše od dipola za 7 MHz. Sem pa glede na to,
da je antena bila samo 3-4 metre od tal vzpostavil brez težav nekaj 10 zvez po Evropi. Ogrodje je bilo kar leseno, za žico ne vem točno, kaj sem uporabil.
Se pa da zelo dobro nastaviti tako resonanca kot SWR. Bilo je za vsako stran uporabljeno cca 10 metrov žice, dimenzije pa sem zrisal kar na HAM sejmu v ZG kjer se je antena prodajala - prodajalec je zanjo hotel 100 EUR.
Kje je danes načrt ne vem!

Antena se da z tjunerjem uporabiti še na nekaterih drugih frekvencah, je pa resonanca antene in SWR uporaben na manj kot 50 KHz brez tjunerja.

Še slika moje takratne Tak Tene...

Lp, 73 de S57PZ - Zvone
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni