www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ultrazvočni oddajnik

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
KlemenD
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Maj 2011 15:08
Aktiv.: 1.10
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 28, 2012 8:37 pm    Naslov sporočila:  Ultrazvočni oddajnik Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Zasledil sem eno zanimivo stvar, kjer lahko z ultrazvokom praktično ''razbiješ'' vodo na tako majhne kapljice, da narediš meglo. No in ker se mi stvar zdi zanimiva bi nekaj takšnega probal tudi doma, mogoče celo temo vzel kot raziskovalno nalogo za naslednje leto.
Kolikor sem gledal, so ljudje te stvari naredili z piezoelektričnim oddajnikom, kar sicer ni težko, ampak, če se odločim in stvar vzamem kot raziskovalno nalogo se pojavi problem. Koliko razumem te oddajnike, delujejo samo na njihovi lastni frekvenci ? kar pomeni da če si recimo poiščem enega z 2 MHz bom omejen le na to frekvenco. V raziskovalni pa bi lahko recimo raziskal vpliv frekvence na ''razbijanje'' tekočin, kar pomeni da bi potreboval nek nastavljiv vir zvoka.
Pa me zanima če ima kdo predlog kako bi naredil nek poceni nastavljiv oddajnik zvoka nekje od 0.5 MHz dalje ? Very Happy
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.22
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 28, 2012 9:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Narediš enostavno t.i. frekvencgenerator, pa se igraj z njim...
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 28, 2012 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

On predvsem rabi zadevo, ki bo električni signal pretvorila v mehansko premikanje. To pa je precej komplicirano. Sploh za frekvence, ki jih omenja. Vsekakor bi moral najprej "izumit" mehaniko, in nato njej prilagoditi električno krmiljenje.

Piezo kristali imajo res resonančno frekvenco, pri kateri je amplituda največja, vendar delujejo tudi pri višjih / nižjih frekvencah. Ni mi pa jasno, kdo bi ti izdelal ustrezen kristal, tudi če ugotoviš katero frekvenco hočeš.

KlemenD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 28, 2012 9:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Highlag je napisal/a:
Ni mi pa jasno, kdo bi ti izdelal ustrezen kristal, tudi če ugotoviš katero frekvenco hočeš.

No zdaj sem malo pobrskal po farnellu in presenečen našel to LINK... to je točno to kar potrebujem, brez da bi si nastavljal frekvenco... Koliko pa jim pade amplituda če delujejo na drugačnih frekvencah, kot pa na tistih za katere so bili namenjeni ? Smile
Nazaj na vrh
hudamravljica
Član
Član

Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22
Aktiv.: 4.92
Kraj: LUCIJA

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 29, 2012 12:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen.

Doma imam nedelujoč vlažilec zraka, ki deluje s pomočjo ultrazvoka. Naprava je bila nabavljena pred več kot 20-imi leti na Japonskem. Zato je 110V. Ker pa ga je tašča priklopila na 220V je pregorel trafo in ventilator. Trafo je bil 110V/48V 50W. Če pa je še kaj šlo nebi vedel.
Če ti pride kako v poštev ti ga lahko šenkam. Zrihtaj si samo prevoz iz obale na Štajersko.
Prilagam sliko prednje strani naprave in tiskanega vezja:

L.p.

vlažilec2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  207.46 KB
 Pogledana:  24 krat

vlažilec2.jpg

vlažilec1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  135.93 KB
 Pogledana:  8 krat

vlažilec1.jpg

Nazaj na vrh
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 29, 2012 7:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem nekompatibilen z ultrazvočnimi vlažilniki. Po dolgotrajnejšem zadrževanju v prostoru z UZ vlažilnikom sem tak, kot da imam astmo.

Vlažilnike, ki vodo segrevajo, prenašam brez težav.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lojz
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31
Aktiv.: 2.82
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 29, 2012 8:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za obkroženi sklop na sliki so podatki tukaj .

vlazilec.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  148.94 KB
 Pogledana:  8 krat

vlazilec.jpg

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
KlemenD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 01, 2012 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No evo, končno sem ta vlažilec dobil v roke ! hudamravljica res hvala Very Happy

No stvar je taka, doma imam en 100 W 27 V napajalnik, ki sem ga rastavil in prišel do 20 V trafota. Tega sem zvezal na vlažilec in sprobal... zgodilo se ni nič Sad Načeloma bi se pri takšni napetosti (ki je polovica originalne) tudi moralo kaj dogajat, ali ne ? Smile

Ker ne vem kaj bi se lahko v vezju skurlo, glede na to da je večinoma sestavljeno iz uporov in nekaj keramičnih kondenzatorjev... Na vezju je edino en tranzistor ki ga imam na sumu in sicer ima oznako ( TO4A f4xa ) pa na netu nikjer ne najdem datasheeta. A najde kdo kakšne podatke ? oz. ima kakšno idejo za zamenjavo ? da jutri kar lepo v HTE skočim in mi do nedelje to še šiba ! Dancing bom pa probal jutri tud prit do osciloskopa, da vidim kaj se tukaj not res dogaja.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni