|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
KlemenD Član

Pridružen-a: Sre 18 Maj 2011 15:08 Prispevkov: 188 Aktiv.: 1.10 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Apr 28, 2012 8:37 pm Naslov sporočila: Ultrazvočni oddajnik |
|
|
Pozdravljeni
Zasledil sem eno zanimivo stvar, kjer lahko z ultrazvokom praktično ''razbiješ'' vodo na tako majhne kapljice, da narediš meglo. No in ker se mi stvar zdi zanimiva bi nekaj takšnega probal tudi doma, mogoče celo temo vzel kot raziskovalno nalogo za naslednje leto.
Kolikor sem gledal, so ljudje te stvari naredili z piezoelektričnim oddajnikom, kar sicer ni težko, ampak, če se odločim in stvar vzamem kot raziskovalno nalogo se pojavi problem. Koliko razumem te oddajnike, delujejo samo na njihovi lastni frekvenci ? kar pomeni da če si recimo poiščem enega z 2 MHz bom omejen le na to frekvenco. V raziskovalni pa bi lahko recimo raziskal vpliv frekvence na ''razbijanje'' tekočin, kar pomeni da bi potreboval nek nastavljiv vir zvoka.
Pa me zanima če ima kdo predlog kako bi naredil nek poceni nastavljiv oddajnik zvoka nekje od 0.5 MHz dalje ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Sob Apr 28, 2012 9:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Narediš enostavno t.i. frekvencgenerator, pa se igraj z njim...
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sob Apr 28, 2012 9:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
On predvsem rabi zadevo, ki bo električni signal pretvorila v mehansko premikanje. To pa je precej komplicirano. Sploh za frekvence, ki jih omenja. Vsekakor bi moral najprej "izumit" mehaniko, in nato njej prilagoditi električno krmiljenje.
Piezo kristali imajo res resonančno frekvenco, pri kateri je amplituda največja, vendar delujejo tudi pri višjih / nižjih frekvencah. Ni mi pa jasno, kdo bi ti izdelal ustrezen kristal, tudi če ugotoviš katero frekvenco hočeš.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlemenD Član

|
Objavljeno: Sob Apr 28, 2012 9:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Highlag je napisal/a: |
Ni mi pa jasno, kdo bi ti izdelal ustrezen kristal, tudi če ugotoviš katero frekvenco hočeš. |
No zdaj sem malo pobrskal po farnellu in presenečen našel to LINK... to je točno to kar potrebujem, brez da bi si nastavljal frekvenco... Koliko pa jim pade amplituda če delujejo na drugačnih frekvencah, kot pa na tistih za katere so bili namenjeni ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hudamravljica Član

Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22 Prispevkov: 872 Aktiv.: 4.92 Kraj: LUCIJA
|
Objavljeno: Ned Apr 29, 2012 12:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen.
Doma imam nedelujoč vlažilec zraka, ki deluje s pomočjo ultrazvoka. Naprava je bila nabavljena pred več kot 20-imi leti na Japonskem. Zato je 110V. Ker pa ga je tašča priklopila na 220V je pregorel trafo in ventilator. Trafo je bil 110V/48V 50W. Če pa je še kaj šlo nebi vedel.
Če ti pride kako v poštev ti ga lahko šenkam. Zrihtaj si samo prevoz iz obale na Štajersko.
Prilagam sliko prednje strani naprave in tiskanega vezja:
L.p.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
207.46 KB |
Pogledana: |
24 krat |

|
|
135.93 KB |
8 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Apr 29, 2012 7:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem nekompatibilen z ultrazvočnimi vlažilniki. Po dolgotrajnejšem zadrževanju v prostoru z UZ vlažilnikom sem tak, kot da imam astmo.
Vlažilnike, ki vodo segrevajo, prenašam brez težav.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lojz Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31 Prispevkov: 668 Aktiv.: 2.82 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Ned Apr 29, 2012 8:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Za obkroženi sklop na sliki so podatki tukaj .
|
148.94 KB |
8 krat |

|
_________________ LP
Lojz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlemenD Član

|
Objavljeno: Pet Jun 01, 2012 9:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
No evo, končno sem ta vlažilec dobil v roke ! hudamravljica res hvala
No stvar je taka, doma imam en 100 W 27 V napajalnik, ki sem ga rastavil in prišel do 20 V trafota. Tega sem zvezal na vlažilec in sprobal... zgodilo se ni nič Načeloma bi se pri takšni napetosti (ki je polovica originalne) tudi moralo kaj dogajat, ali ne ?
Ker ne vem kaj bi se lahko v vezju skurlo, glede na to da je večinoma sestavljeno iz uporov in nekaj keramičnih kondenzatorjev... Na vezju je edino en tranzistor ki ga imam na sumu in sicer ima oznako ( TO4A f4xa ) pa na netu nikjer ne najdem datasheeta. A najde kdo kakšne podatke ? oz. ima kakšno idejo za zamenjavo ? da jutri kar lepo v HTE skočim in mi do nedelje to še šiba ! bom pa probal jutri tud prit do osciloskopa, da vidim kaj se tukaj not res dogaja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni