www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Video in računalnik
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
For
Član
Član

Pridružen-a: Sre 01 Mar 2006 18:56
Aktiv.: 0.14
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 17, 2006 10:24 am    Naslov sporočila:  Video in računalnik Odgovori s citatom

Pozdrav

Malo sem iskal teme o videu, pa nisem našel nič primernega zame Confused

Rad bi poskusil video prenesti(obdelovati) v računalnik. Pojma nimam kako naj začnem. Imam digitalno mini DV kamero JVC in ogromno posnetih kazet. Glede na to da sem laik kar se tega tiče, se mi tudi sanja ne kaj moram najprej narediti.
Na (mojo) žalost tudi angleščine ne obvladam Sad , tako da velikokrat imam težave z razumijevanjem kakšnih navodil ki mi jih računalnik(windowse imam v slovenščini) ponuja. Ampak vseeno bi rad poskusil, in bi prosil prijazne strokovnjake na tem področju da mi natančno razložijo vrstni red postopkov glede tega. Wink kaj moram najprej narediti?

Mogoče za začetek samo osnove....

Kaj je možno vse početi z videom in računalnikom??? Confused

Najbrž je tudi to pomembno kašen računalnik imam, pa sem z računa prepisal podatke (upam da je to TO)

Ker ne vem kateri podatki so pomembni(ohišje najbrž ni... d'oh! Mr. Green Wink ) za video, bom kar vse napisal...

Matična pl. Asus A8N-ENF4 Ultra------------------25.714 sit
CPU AMD ATHLON 64 3200+ Box S939---------45.395 sit
Geil DDR LONG VIMN 512 MB 400 MHz--------12.298 sit
Disketnik NEC 1.44 MB---------------------------2.236 sit
Ohišje Midi Logic 550LU-B brez napajalnika-------5.934 sit
Napajalnik Power LC6550 550W-------------------7.568 sit
Ventilator za ohišje 12X12 cm 12VDC-------------1.892 sit
Trdi disk WD 200 GB SATA II 7200rpm 8MB-----24.596 sit
Gigabyte ATI Radeon X600 Pro 128 MB PCI-e---20.554 sit
DVD-/+RW NEC ND-4550 11-V-1 bel-------------12.384 sit
FireWire PCI kartica---------------------------------4.165 sit
Tipkovnica Genius ErgoMedia 700------------------5.934 sit
Miška Logitech MX500 Optical Mouse OEM---------5.676 sit
Skupaj----------------------------------------------174.346 sit

Upam da je dovolj zmogljiv računalnik za kaj takega... Confused

Hvala!

Pa bodimo enkrat za spremembo navadni človečki komu za zgled
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Bozo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21
Aktiv.: 2.78
Kraj: Lendava, Trimlini

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 17, 2006 10:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Računalnik je dovolj zmogljiv imaš vse razen programa za obdelavo. Sam imam Pinacle studio in njihovo kartico za zajem videa in po obdelavi ga preko iste kartice pošljem preko analognih izhodov na enega od rekorderjev (DVD. VCR, kamero ali kaj drugega) lahko ga tudi direkno zapečem na DVD na računalniku.
Program in kartica sta koštala leta 2003 70 ksit.
Video posnetke lahko montiraš, režeš, dodajaš zvok, razne efekte, podnapise itd..
Zraven dobiš celo knjigo navodil in veselo na delo.
Kakšen program boš izbral ti bodo svetovali še drugi jaz poznam oziroma delam samo s temu, pozanimaj se še v računalniški trgovini.
LP
Božo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
panasonic
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Apr 2006 11:13
Aktiv.: 1.66
Kraj: med Notranjsko in Primorsko

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 17, 2006 10:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z računalnikom ni problema. Imaš vse kar potrebuješ, vsaj za začetniško delo. Če imaš windows XP, imaš zdraven tudi program za enostavno urejanje video posnetkov (Movie Maker ). Mogoče potrebuješ le se firewire kabel (si mislim , da ga nisi dobil zdraven), pa še ogromno prostega časa Laughing .

Ostala navodila ti pa lahko napišem kasneje, ker trenutno nimam časa!

LP Panasonic
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.55

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 17, 2006 12:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ima tvoja kamera tudi firewire vmesnik ? V tem primeru je zagotovo prisel kabel z njo. Programi za obdelavo videa (za garazne mojstre in tudi malo bolj resni) so bili sicer na dolgo in siroko opisani v reviji Monitor cca. 1-2 leti nazaj. Revije zagotovo lahko najdes v lokalni knjiznici, delavko prosi za zadnjih par letnikov in preglej naslovnice (na naslovnicah relevantnih stevilk pise nekaj v zvezi z obdelavo videa).

Clanki so napisani v slovenscini, cene so bile tudi navedene (in danes zagotovo niso nic kaj bistveno drugacne).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tomaz
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 26 Apr 2003 23:34
Aktiv.: 0.03

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 17, 2006 1:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za editiranje in prenos DV zapisa si poglej program Sony Vegas. Sam se ljubitelsko ukvarjam z video montažo in sem preizkusil vse mogoče programe. Sicer ni najhitrejši, je pa zato kvaliteta primerna (odlična). Pa še vmesnik je izredno logičen in razumljiv. Če se boš videa lotil bolj zagreto vsekakor nabavi še en disk, saj boš odpravil ozko grlo tvojega sistema - 1 disk. Pa tudi kako palčko rama bi lahko dodal. Programi za editiranje so namreč izjemno požrešni kar se tiče spomina. Sicer bo delovalo tudi z 512MB le počasneje bo.
Delaš pa tako, da DV zapis shraniš na en disk, ga potem obdelaš - 'porežeš' in shraniš nazaj kot DV format (na drug disk). Ko boš z izdelkom zadovoljem vse skupaj rendaš v DVD format (recimo z DVD architect). Datoteke vedno zapisuj tako, da boš z enega diska bral, na drugega pa pisal. Pri meni sem tako opazil pohitritev tudi do 80%, pa se disku boš podaljšal življensko dobo.
lpT
Nazaj na vrh
panasonic
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 17, 2006 2:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:
Ima tvoja kamera tudi firewire vmesnik ? V tem primeru je zagotovo prisel kabel z njo.

Vsaka DV kamera ima tudi firewire vmesnik. Vse imajo DV izhod, tiste malce dražje imajo pa tudi DV vhod , kar pomeni, da lahko zmontiran projekt iz računalnika posnameš nazaj na DV kaseto.
Glede kabla pa takole. Navadno pride zdraven kamere polnilec s kablom, A/V kabel, S-video kabel in pa USB kabel pa še scart adapter. Firewire kabel pa ponavadi ne pride priložen,ker imaš lahko različne kombinacije konektorjev ( 4/6, 4/4,...). Vsaj pri meni je bilo tako,(Sony)mogoče se pa motim.
V tvojem primeru, ker imaš verjetno vgrajeno navadno OCHI kartico, pride v poštev varianta 4 polni na 6 polov. To se pravi takšen mali priključek kakor je na kameri, na malo večjega na računalnik ( podoben kakor USB, le da ima na vsaki strani po tri kontakte in je na eni strani malo ošiljen( se zoža v špico Rolling Eyes ). 4/4 kabel pa pride ponavadi v poštev, če imaš vgrajeno kakšno video kartico.
Povej še model kamere in poglej kakšen priključek je na računalniku.

@sokrat, mislim da če hočeš nekomu pomagati, moraš vsaj malo poznati stvari.

PS: Obstaja pa še en podoben forum s prav to tematiko, samo ne bi rad delal tu reklame.
Nazaj na vrh
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.19

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 17, 2006 2:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Sokrat: "Ima tvoja kamera tudi firewire vmesnik ? V tem primeru je zagotovo prisel kabel z njo".

To ni ravno praksa pri vseh proizvajalcih. Poleg Sony kamer (in to boljših) tega ne dobiš.
Citiram:
tomaz: " Za editiranje in prenos DV zapisa si poglej program Sony Vegas."

Tudi sam uporabljam ta program. Nekako mi je najbolj sedel od vseh ostalih. Verjetno zato, ker ne skuša na silo vpeljevati koncepta strojne montaže.

Sicer pa, kar se filmske montaže tiče je bolj kot tehnika obdelava z programsko opremo pomembna ideja. Kako montirati posamezne kadre med seboj pa najlažje vidiš s tem, da opazuješ, kako to naredijo profesionalci v filmih.

V glavnem največja napaka je, da v film zmontiraš vse kar si posnel, kajti to bo zanimivo le za najožje družinske člane oz. vpletene, ostali pa bodo umirali od dolgega časa.
Vse kar je daljše od 10 - 15 minut po dogodku (poroka, dopust, itd...) je napor za neodvisne gledalce Wink
In seveda, kamera ni fotoaparat, film mora govoriti zgodbo, zgodba pa ni na kup nametani posnetki zgradb in pozerjev pred zgradbami.
Nazaj na vrh
For
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 18, 2006 2:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uuuu, svaka čast...lepo ste se raspisali.... Very Happy

Ko sem kupil računalnik sem kupil še firewire 6/4 kabel, potem sem ugotovil da nimam firewire kartico. Potem sem še kartico kupil in zraven je bil še kabel, tako da zdaj imam dva..... oba sem že vtaknil noter.
Zraven kamere pa tega kabla nisem dobil. Bil je pa tisti 4/4, ki je na obeh koncih enak. S tem kablom sem že snemal z ene kamere v drugo kamero.

Bozo je napisal da je za ta program dal 70.000 sit!? Najbrž obstaja še kakšna cenejša varijanta?

Jaz nebi preveč experimentiral s temi programi, glede na to da sta že tomaz in Proteus povedala da je Sony Vegas v redu, sem se že odločil.....samo povejte kako pridem do tega programa? A ga možno dobiti kje brezplačno?

Naj povem še model kamere...
JVC GR-DVL 107

Ima pa naslednje vmesnike (saj se tako reče tem "luknjam" na kameri...??? Confused )
JLIP/ EDIT--------------------????
DIGITAL PHOTO PC--------????
AV
DV IN/OUT
S-----------------------------????

AV in DV sem že uporabljal, in mi je jasno čemu služita. Prosim če mi kdo razloži ostale....čemu so namenjeni?

panasonic: OCHI kartica in video kartica???? V čem je razlika?
Pri mom kablu je res na eni strani večji....podoben USB-u, in sicer na kartici so trije enaki vhodi...
tomaz je napisal/a:
Za editiranje in prenos DV zapisa si poglej program Sony Vegas. Sam se ljubitelsko ukvarjam z video montažo in sem preizkusil vse mogoče programe. Sicer ni najhitrejši, je pa zato kvaliteta primerna (odlična). Pa še vmesnik je izredno logičen in razumljiv. Če se boš videa lotil bolj zagreto vsekakor nabavi še en disk, saj boš odpravil ozko grlo tvojega sistema - 1 disk. Pa tudi kako palčko rama bi lahko dodal. Programi za editiranje so namreč izjemno požrešni kar se tiče spomina. Sicer bo delovalo tudi z 512MB le počasneje bo.
Delaš pa tako, da DV zapis shraniš na en disk, ga potem obdelaš - 'porežeš' in shraniš nazaj kot DV format (na drug disk). Ko boš z izdelkom zadovoljem vse skupaj rendaš v DVD format (recimo z DVD architect). Datoteke vedno zapisuj tako, da boš z enega diska bral, na drugega pa pisal. Pri meni sem tako opazil pohitritev tudi do 80%, pa se disku boš podaljšal življensko dobo.
lpT

To najbrž misliš še en trdi disk? A mora biti enako zmogljiv? Več? A je lahko manj? Confused ...nimam pojma, prvič slišim da sta lahko dva trda diska... Confused Think

Hvala vsem ki ste se potrudili in ki še boste (najbrž bom še težil, ko bom prvič probal....šele takrat bodo neumna vprašanja... Rolling Eyes Wink ) kaj napisali na to temo.

Moram pa najpre dobiti program.... Think prosim povejte, kje in kako?

Za svojo slovenščino se opravičujem, ker se še učim...

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
panasonic
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 18, 2006 9:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede kartic je stvar približno takšna (ne me držati za besedo, če bom kaj poenostavil):

-OCHI kartica je nekakšen vmesnik za povezavo firewire naprav z računalnikom (firewire=IEEE 1394) s tem , da ni nujno, da je to video kamera. Lahko je trdi disk, skener,...pravzaprav vse naprave, ki potrebujejo veliko hitrost pretoka podatkov (do 400 megabitov na sekundo ). Po domače povedano, v stilu USB-ja.

-Video kartica pa je zgolj namenjena povezavi kamere z računalnikom. Po navadi imajo vgrajeno tudi hardversko podporo za video, to pomeni da razbremenijo računalnik določenih operacij in tako lahko uporabljamo tudi manj zmogljiv računalnik za urejanje videa.
Boljše kartice imajo poleg DV priključka še analogne vhode in izhode, da lahko zajemamo tudi navaden analogni signal in pa ga tudi posnamemo nazaj na videorekorder. Še boljše pa zmorejo določene efekte in prehode, ki jih dodajamo pri montaži, tudi prikazati v realnem času.

Da pa ne bom na dolgo in široko nakladal, naj bo na kratko toliko, več pa lahko zveš na Googlu, saj je na spletu kar precej gradiva.
Da si boš lažje predstavljal , kako izgleda video kartica, ti bom poslal sliko moje Canopus RexRT (jutri, ker danes nimam doma digitalca), res da je malo starejša varianta Rolling Eyes .

Glede diskov pa bi dodal le še to. Dva diska potrebuješ zaradi hitrejšega prenosa podatkov. Na enem imaš sistem ,se pravi windovsi in vsi ostali programi, drugi pa je zgolj za shranjevanje avi datotek. Morata pa biti dva ločena diska. Ne pomaga zgolj razdeliti disk na dve particiji !!!
Saj se da tudi z enim, vendar se ti lahko zgodi, da ti pri zajemanju spusti kakšen frejm ( manjka kakšna sličica v posnetku ).

LP Panasonic

PS: se nadaljuje ( po potrebi Wink )
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.55

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 18, 2006 9:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

panasonic je napisal/a:
V tvojem primeru, ker imaš verjetno vgrajeno navadno OCHI kartico

...

@sokrat, mislim da če hočeš nekomu pomagati, moraš vsaj malo poznati stvari.

Imas povsem prav ... zato me cudi, da konsistentno govoris o "OCHI" (OHCI, Open Host Controller Interface) ter da cloveka, ki je ze v prvem sporocilu poudaril, da ima tezave z anglescino, posiljas iskati odgovore na Google - vse kar je vprasal (in se vec) je razlozeno - brez tako ocitnih napak, kot so tvoje - v viru, ki sem ga navedel.
Nazaj na vrh
panasonic
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 18, 2006 12:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oprostite vsi, ki sem vas zavedel, res je , sem se malo zatipkal .

NI OCHI AMPAK OHCI !!!

( se moram opravičit že v prvem postu, da ne bi šla debata predaleč v nasprotno smer Laughing )

Mislim pa , da ni nič narobe ( razen zgornjega ), če sem hotel človeku razložiti par stvari, da ne bi moral vse v knjižnici iskati ( se mi zdi, da je arhiv revije Monitor tudi na spletu v elektronski obliki- bom poskusil poiskati ( če lahko Rolling Eyes ))

LP Panasonic
Nazaj na vrh
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.19

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 18, 2006 1:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
samo povejte kako pridem do tega programa? A ga možno dobiti kje brezplačno?

http://www.sonymediasoftware.com/products/showproduct.asp?pid=965

Na strani se dobi tudi Free Trial.
Ostalo pa seveda stane, ali pa je predmet kakšnega hranjenja "mule" (kar pa je nelegalno in ni predmet te debate).
Kar se vmesnikov na kameri tiče je to običajno opisano v navodilih za kamero (ki pridejo poleg kamere v slovenščini, če si jo kupil pri nas) v prepisovanju navodil pa res ne vidim smisla.
Citiram:
To najbrž misliš še en trdi disk? A mora biti enako zmogljiv? Več? A je lahko manj?

Sam delam na CPU 1K5, RAM 512 in disk 200G. Tako rekoč predpotopen računalnik in zadeva dela B.P. razen "rendiranja" (kodiranja v končni format), ki pa itak pride na koncu, ko vso stvar pustiš da melje preko noči.
Nazaj na vrh
For
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 18, 2006 2:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še nekrat hvala vsem za pomoč

Mislim da zdaj imam dovolj informacij za obdelovati (v svoji glavi Confused ) ko bom začel se še oglasim. Najbrž bom še zelo težil tukaj, ker vidim da ni tako enostavno, še posebej če upoštevam moje poznavanje računalništva.
Tenutno imam dovolj materijala za učit se.

Bomo videli če mi bo kaj uspelo... Rolling Eyes Confused Wink

Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.81
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 18, 2006 4:56 pm    Naslov sporočila:  re: Odgovori s citatom

Jaz bi pa rabil kamero - rabljeno rabim pa LANC priključek pod nujno

Ve kdo za kako prodajo?

LP

psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.92
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 19, 2012 10:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

(junij 2012)
če hočem gledati kakšen video na 24ur.com , se vedno pokaže samo črn pravokotnik, brez slike, brez zvoka.
Preizkušeno z vsemi tremi: Internet Explorer, Firefox, Google Chrome.
Če na ta črn pravokotnik desno-kliknem, se pokažejo možnosti nastavitev za Adobe Flash Player 11.3.300.257 . Kaj delam narobe ?

P.S.: pri pošiljanju tega sporočila sem dvakrat dobil sledeči odgovor:

elekt_probl.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  elekt_probl.jpg
 Velikost datoteke:  13 KB
 Downloadano:  54 krat

Nazadnje urejal/a psevdonim Tor Jun 19, 2012 10:39 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni