www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

QRP Pixie kit (oddajanje brez antene)

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
grmek
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 07 Jan 2014 22:29
Aktiv.: 0.02
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2015 12:02 am    Naslov sporočila:  QRP Pixie kit (oddajanje brez antene) Odgovori s citatom

Pred kratkim sem začel z izdelavo prenosne 40m qrp postaje. Za oddajnik/sprejemnik sem izbral Pixie. Ko sem vse sestavil pa sem takoj poskusil tudi nekajkrat oddat signal in to brez antene Brick wall

Kot prvo naj povem, da z radijskimi oddajniki nimam veliko izkušenj in me zanima kako bi z multimetrom preveril če postaja še deluje kot bi morala (naj izmerim napetost na konektorju antene? ali mogoče izmerim tok skozi 50ohm upor ki bi ga vezal namesto antene? ugibam).

Za drugo vprašanje pa prilagam še shemo Pixie-ja: https://dl.dropboxusercontent.com/u/27714269/pixie_shema.jpg
Je komu mogoče jasno katere od elementov bi bilo potrebno preveriti in po potrebi zamenjati v primeru da sem z oddajanjem brez antene "prežgal" oddajnik?

Da bo malce bolj jasno kako izgleda celoten projekt, prilagam še nekaj fotografij izdelave in na spodaj-desni fotografiji trenutno stanje projekta: https://dl.dropboxusercontent.com/u/27714269/pixie.jpg

Že v naprej se zahvaljujem za vaše odgovore in opravičujem za morebitne nepravilnosti v objavi (moja prva).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matjay
Član
Član

Pridružen-a: Pon 06 Dec 2004 22:07
Aktiv.: 2.26
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2015 12:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lepo, da se ukvarjaš z elektroniko.
Pixie in podobne stvari so bolj za oddajanje iz ene sobe v drugo.
Pred leti se je radioamater iz Indije lotil zanimive zadeve, ki jo lahko poiščeš na google in sicer kot bitx 20 trx. Enostavna stvar, ki presenetljivo dobro deluje.
To je link do avtorja.
http://www.phonestack.com/farhan/bitx.html
Potem je pa nastalo veliko variant in tudi kit kompletov.

LP
Matjaz
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.91
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2015 1:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@grmek, lahko prideš do mene, pa bova vse premerila in pregledala, še moč ti bom izmeril,...

Več preko zasebnih sporočil.

grmek
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2015 1:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@matjay Hvala za nasvet, vendar je ta projekt mišljen kot QRPp postaja (v prejšnji objavi sem napisal le QRP), torej manj kot 1W oddajne moči. Bom pa imel v mislih tale "bitx 20 trx" pri načrtovanju naslednjih radijskih projektov.

@VolkD Najlepša hvala tudi tebi za ponudbo, ki jo bom z veseljem sprejel. Se bova dogovorila prek zasebnih sporočil kdaj in kako.
Nazaj na vrh
PRC515
Član
Član

Pridružen-a: Čet 13 Sep 2012 9:42
Aktiv.: 1.07
Kraj: Žihlava

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2015 1:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če si zelo nestrpen lahko v grobem oddajnik priskusiš tudi sam preden prideš do Darka. Oddajnik zaključi z 50 OHM uporom, nato z VF sondo izmeri vršno napetost na uporu. Z ozirom na nizko frekvenco lahko kot sondo uporabiš eno od cenenih diod npr. 1N4148. Na izhodu sonde dodaj nek kondenzator, katerega vrednost ni kritična npr. 1nF. Če se boš malo potrudil, ti bo uspela tudi kakšna daljša zveza, kot iz ene v drugo sobo. Sam sem pred leti delal Italijo na 14MHz z BC-107 v "končni stopnji".
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
grmek
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2015 5:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@PRC515 Bom verjetno kar počakal, da z Darkom opraviva vse meritve. Hvala vseeno. Ko bo vse delujoče, bom pa sporočil kako je z dometom pri Pixie-ju.

Imam pa še eno vprašanje. Pred kratkim sem si sposodil icom skener s katerim lahko poslušam tudi 7MHz vendar le AM. Anteno skenerja sem približal 50ohm uporu (ki po novem služi kot antena) na mojem oddajniku in poskusil oddajat signal. S sqelchem sem lahko slišal razliko med oddanim signalom in tišino. Še posnetek: https://dl.dropboxusercontent.com/u/27714269/20150104_160751.mp4

Zanima pa me ali to pomeni, da vse dela kot bi moralo ali je možno, da ob okvari oddajnika (zaradi oddajanja brez antene), ta vseeno deluje vendar nekoliko slabše.
Nazaj na vrh
1tilen
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Okt 2013 22:03
Aktiv.: 0.53

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2015 7:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pravkar sva z @grmek poskušala poslušati pixieja z Kenwood th-f7e - postaja, ki zna tudi demodulirati CW. izgleda da dela, težavo pa imamo, ker postaja ne deluje vedno. Enkrat ko jo priklopimo na napajanje deluje drugič ne. Če ne ji je potrebno iztakniti napajanje in ga spet dodati.

Edit:Postaja je dobila preveliko napajanje, z nižjo voltažo pixie deluje vedno.

Video

2015-01-04 17.42.19.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.07 MB
 Pogledana:  11 krat

2015-01-04 17.42.19.jpg

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni